Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ: ΖΕΝΙΘ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ



Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΖΙΑΛΛΑ*

Μετά την πρωτόγνωρη εμπειρία μου ως αντιπρόσωπος στην πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, από τη στιγμή μάλιστα που απομακρύνθηκε το χέρι μου από την κάλπη μετά την ψηφοφορία, ένα από τα πράγματα που με απασχολεί είναι το να ιεραρχήσω σωστά τα όσα σημαντικά συνέβησαν και να μεταφέρω μια προφορική εικόνα με συνοχή και ζωντάνια στους συντρόφους μου από την ΤΟ που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους.
Η συνδιάσκεψη υπήρξε μια κορυφαία διαδικασία ισότητας και δημοκρατίας που σημείωσε σημαντικές επιτυχίες στο να συστήσει το όργανο που θα οδηγήσει το παγκόσμιο πρωτότυπο που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ στο ιδρυτικό του συνέδριο, παρά τις σοβαρές ελλείψεις και αδυναμίες. Στον χώρο του ΣΕΦ βρέθηκα με συντρόφους μου από διαφορετικούς χώρους της Αριστεράς με τους οποίους στο παρελθόν πίστευα πως μας χωρίζει άβυσσος, και που σήμερα η αναγκαιότητα μας έφερε δίπλα δίπλα να πολεμήσουμε κόντρα στην καπιταλιστική κρίση, στην ξένη κηδεμονία και τη φτώχεια για ένα σοσιαλιστικό μέλλον, για την εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.
Μέσα σε αυτή τη διαδικασία πολιτικής όσμωσης, μέσα στην κοινή επιθυμία όλων ανεξαιρέτως των αντιπροσώπων και παρατηρητών να αλλάξουμε τα πάντα, δεν μπορώ να βγάλω από το μυαλό μου την κορυφαία στιγμή δημοκρατίας, εκείνη τη στιγμή στην οποία συμπυκνώθηκαν η ιστορία της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, η πολιτική παρακαταθήκη του κομμουνιστικού κινήματος, ο διακαής πόθος για τον σοσιαλισμό, η πρόθεση να μην γίνει ούτε ένα βήμα πίσω από την υπόθεση της εργατικής τάξης για την οποία όλοι μας βρεθήκαμε στο ΣΕΦ. Τη στιγμή της ανακοίνωσης της Αριστερής Πλατφόρμας.
Μπορεί να φανεί παράξενο το ότι ξεχωρίζω με τόσο έντονο ύφος μία μόνο στιγμή μέσα σε μια μακρά και τόσο σημαντική πολιτική διαδικασία. Τη στιγμή μάλιστα που θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί για την αναγκαιότητα μιας τέτοιας κίνησης ή να αμφιβάλει για τις προθέσεις που οδήγησαν σε αυτή. Μπορεί σε κάποιους να μοιάζει “διασπαστική” ή σε άλλους απλά “περιττή”. Μπορεί ακόμα ακόμα να θεωρηθεί από ορισμένους “βήμα προς τα πίσω” μπρος στο πολιτικό “άλμα” που επιδίωξε η πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς το ότι κάποιοι μιλούν για τάσεις και ρεύματα σκέψης που διεκδικούν πολιτική έκφραση και εκλογική καταγραφή μέσα στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ.
Κι όμως σύντροφοι τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι σωστό. Γιατί πιστεύω ακράδαντα πως η Αριστερή Πλατφόρμα υπήρξε το ζενίθ της δημοκρατίας μέσα στην Πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό γιατί:
1ον: Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει κι αποτελείται από πολλά και διαφορετικά κοινωνικά στρώματα και κοινωνικές τάξεις με διαφορετικές πολιτικές κληρονομιές κι αναλυτικά εργαλεία. Είναι λογικό κι επόμενο το κάθε κομμάτι αυτού του κοινωνικού και πολιτικού μωσαϊκού, να παίρνει θέση πολιτικά, να αναλύει, να εξειδικεύει και να ερμηνεύει τις γενικές πολιτικές κατευθύνσεις του προσχεδίου της διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ, συχνά μάλιστα με πολύ διαφορετικούς τρόπους. Είναι δικαίωμα αυτών να συναντώνται και να εκφράζονται σε ιδεολογικά ρεύματα και πολιτικές πλατφόρμες και να διεκδικούν πολιτικά ως άποψη κι όχι με την προβολή ηγετίσκων ή “βαρόνων” όπως συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, να εκπροσωπηθούν στα όργανα και να θέσουν την άποψή τους στην εκλογική διαδικασία. Αυτόν τον δρόμο της δημοκρατίας άνοιξε κι εξασφάλισε για όλους από σήμερα και μπρος η Αριστερή Πλατφόρμα.
2ον: Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε από το καθεστώς της συνεργασίας διαφορετικών συνιστωσών σε ενιαίο κόμμα. Τί σημαίνει αυτό; Πως πια δεν θα υπάρχουν οργανώσεις μέσα στην οργάνωση, κόμματα μέσα στο κόμμα, αλλά πως προχωρούμε σε ένα ενιαίο οργανωτικό σχήμα.
Μα γιατί όλα αυτά τα διαφορετικά ρεύματα σκέψης, που είναι όλα τους ζυμωμένα και γειωμένα μέσα στην κοινωνία και μέσα στην ιστορία της Αριστεράς και του εργατικού κινήματος, πρέπει ξαφνικά να εκπέσουν από έκφραση συλλογικοτήτων σε “προσωπικές απόψεις” του “χ” ή “ψ” συντρόφου; Γιατί να μην μπορούν να εκφραστούν συλλογικά και δημοκρατικά ως ενιαία ιδεολογικά ρεύματα ή πολιτικές πλατφόρμες και να διεκδικήσουν τη διακριτότητά τους μέσα στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ; Αυτόν τον δρόμο της δημοκρατίας άνοιξε κι εξασφάλισε για όλους από σήμερα και μπρος η Αριστερή Πλατφόρμα.
3ον: Σε ένα τεράστιο σώμα συνέδρων (περίπου 3.200) κατατέθηκαν μια σειρά τροπολογιών στο κείμενο της διακήρυξης. Δύο από αυτές τουλάχιστον ήταν το αποτέλεσμα επεξεργασίας του Αριστερού Ρεύματος και της Αριστερής Ανασύνθεσης του ΣΥΝ. Τάσεων που για δεκαετίες λειτούργησαν δημοκρατικά και πολλές φορές ως εγγυητές ενότητας στον συνασπισμό. Αυτές οι τροπολογίες αφορούσαν κεντρικά σημεία όπως η κυβέρνηση της Αριστεράς, η τακτική και η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, ο ρόλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης.
Αυτές οι τροπολογίες ήταν απλά απόψεις ενός ή δύο στελεχών, κάποιας φωτισμένης ηγεσίας, το πόνημα μερικών διανοούμενων ή επαγγελματιών της πολιτικής; Όχι σύντροφοι, ήταν κάτι πολύ περισσότερο από αυτά. Ήταν το αποτέλεσμα της ζωντανής σύνδεσης με την ιστορία του μαρξισμού-λενινισμού ως αναλυτικού εργαλείου στην υπηρεσία της υπόθεσης της εργατικής τάξης. Προέκυψαν από την ερμηνεία της θεωρητικής και πολιτικής εμπειρίας του κομμουνιστικού κινήματος, από τα διδάγματα των εργατικών αγώνων από τη μια άκρη του κόσμου ως την άλλη. Αυτή η παράδοση με πυρήνα της τη σκέψη του Μαρξ, του Ένγκελς, του Λένιν, είχε πάντοτε μια αρχή: την ξεκάθαρη, περήφανη, αταλάντευτη τοποθέτησή της. Πέρα από λογικές εκλογικών μηχανισμών, πέρα από σταυροδοσίες, πέρα από πρόσωπα, πέρα και πάνω από μηχανισμούς. Αυτή η παράδοση οδήγησε στην ξεκάθαρη, ανοιχτή, κρυστάλλινη και πάνω απ’ όλα ξεκάθαρα πολιτική διατύπωση της Αριστερής Πλατφόρμας και θεμελίωσε και στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ το δικαίωμα όλων να εκθέτουν πρώτα απ’ όλα πολιτικά το ποιοι είναι, την κοσμοθεωρία τους και το σύνολο της πολιτικής τους τοποθέτησης. Αυτόν τον δρόμο της δημοκρατίας άνοιξε κι εξασφάλισε για όλους από σήμερα και μπρος η Αριστερή Πλατφόρμα.
4ον: Η πρόταση του Αριστερού Ρεύματος και των δυνάμεων που εντάχθηκαν ή στήριξαν την Αριστερή Πλατφόρμα (Αριστερή Ανασύνθεση, Διεθνιστική Εργατική Αριστερά, πλειοψηφία της οργάνωσης Κόκκινο, Αντικαπιταλιστική Πολιτική Ομάδα, Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς) να υπάρξει ένα ψηφοδέλτιο με δύο διακριτές εκλογικές λίστες και με τη δυνατότητα σταυροδοσίας και στις δύο, πρόταση που με συντριπτική πλειοψηφία επέλεξε το σώμα της συνδιάσκεψης αντί της πρότασης των δυο ξεχωριστών ψηφοδελτίων, ήταν πρόταση ενότητας και ταυτόχρονα πρόταση υπεράσπισης της διαφορετικής πολιτικής άποψης. Ήταν πρόταση που εξασφάλισε σε όλους, ακόμα και στις συλλογικότητες που εντάχθηκαν στη λίστα του “Ενιαίου Ψηφοδελτίου” το δικαίωμα αύριο να διαφοροποιηθούν πολιτικά και να καταθέσουν προς ψήφιση σε ένα μελλοντικό βουλευόμενο σώμα τη δική τους άποψη. Αυτόν τον δρόμο της δημοκρατίας άνοιξε κι εξασφάλισε για όλους από σήμερα και μπρος η Αριστερή Πλατφόρμα.
5ον: Μπορεί κάποιοι σύντροφοι να θεωρούν πως η επιλογή μας ήταν απόφαση στελεχών που πάρθηκε πίσω από κλειστές πόρτες κομματικών γραφείων. Απόφαση που πάρθηκε “με το κομπιουτεράκι” εν μέσω υπολογισμών κάποιον ποσοστών για την εκπροσώπηση στην ΚΕ. Απόφαση που πάρθηκε με κριτήριο μηχανισμούς, όργανα και συσχετισμούς εν αγνοία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ.
Όχι σύντροφοι. Η απόφαση για την έκθεση στο σώμα των αντιπροσώπων όλων μας, ως υποψηφίων της “Αριστερής Πλατφόρμας” ήταν απόφαση συλλογική. Απόφαση της πλειοψηφίας των μελών και των στελεχών που συμπαρατάχτηκαν σε αυτή. Προϊόν ανοιχτών διαδικασιών και διαλόγου. Προϊόν πολιτικής ζύμωσης και σοβαρής και υπεύθυνης επιχειρηματολογίας. Με βαθιά συντροφικότητα. Με υποδειγματικές διαδικασίες ισότητας ανάμεσα στην πολιτική άποψη του εκλεγμένου βουλευτή, του στελέχους και του απλού μέλους-αντιπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτόν τον δρόμο της δημοκρατίας άνοιξε κι εξασφάλισε για όλους από σήμερα και μπρος η Αριστερή Πλατφόρμα.
Σήμερα, λίγες μέρες πριν την συνέλευση της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία ανήκω, ξέρω καλά πως δεν μπορώ να μη μιλήσω στους συντρόφους μου που με εμπιστεύτηκαν για όλα τα παραπάνω. Και είμαι υπερήφανος, γιατί με τη μικρή μου, ελάχιστη συνεισφορά, όχι μόνο συνδιαμόρφωσα με την παρουσία και την ψήφο μου την απόφαση της ιστορικής αυτής πολιτικής διαδικασίας, της συνδιάσκεψης του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έλαβα μέρος στην κορυφαία στιγμή της εσωκομματικής δημοκρατίας. Την παρουσίαση της Αριστερής Πλατφόρμας.

* Ο Γιάννης Τζιάλλας είναι μέλος της Τ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Παρισιού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου