Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Για ενωτικό και ουσιαστικό συνέδριο, για ριζοσπαστικό ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ της ανατροπής

Του Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ*

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-EKM θα πρέπει να επιβεβαιώσει την μετατροπή του σ’ ένα ενιαίο αριστερό κόμμα, μαζικό, ριζοσπαστικό, δημοκρατικό, πολυτασικό και κινηματικό, που θα εκπροσωπεί πολιτικά και προγραμματικά τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους, μικρομεσαίους επαγγελματίες και αγρότες, τους νέους και νέες και την προοδευτική διανόηση. Μία αριστερή δύναμη όχι διαχείρισης αλλά ανατροπής της σημερινής κατάστασης πραγμάτων και ανοίγματος εναλλακτικών δρόμων προοδευτικής και σοσιαλιστικής αλλαγής. Με κατοχυρωμένη την ύπαρξη ιδεολογικών ρευμάτων και τάσεων, που θα μπορούν να καταθέτουν και να συνθέτουν προωθητικά τις απόψεις τους με σεβασμό των αποφάσεων της πλειοψηφίας και των δικαιωμάτων της μειοψηφίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να παίξει τον ιστορικό ρόλο του για μια προοδευτική διέξοδο από την κρίση με σοσιαλιστικό ορίζοντα, πρέπει να αποφύγειστο όνομα της προσέγγισης της κυβερνητικής εξουσίας, οποιασδήποτε μορφής πολιτική και προγραμματική αναδίπλωση από τις δεσμεύσεις του έναντι του λαού.
Αντίθετα, ο ενιαιοποιημένος ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να προχωρήσει τολμηρά σ’ ένα δεύτερο κύμα ιδεολογικής, πολιτικής, προγραμματικής και κινηματικής ριζοσπαστικοποίησής του, ώστε να μπορέσει να προωθήσει την εναλλακτική πρότασή του αντιμετωπίζοντας νικηφόρα τις πιέσεις και τους εκβιασμούς του εγχώριου και διεθνούς οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου.
Το συνέδριο θα πρέπει επίσης με τις αποφάσεις του να συμβάλλει στην ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων για να ανατραπούν οι μνημονιακές πολιτικές και η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ που τις εφαρμόζει και για να αναδειχθεί μια κυβέρνηση αριστερής και όχι αριστεροδεξιάς ή δεξιοκεντροαριστερής συνεργασίας.
Η μεγάλη πολιτική τομή, η οποία έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον οδήγησε σε εκτίναξη των εκλογικών ποσοστών του, ήταν και είναι η πρότασή του για κυβέρνηση των συμπαραταγμένων δυνάμεων της Αριστεράς. Σε αυτή την ενωτική πολιτική πρέπει να επιμείνουμε χωρίς ταλαντεύσεις, γιατί δίνει δυναμική στην εναλλακτική μας πρόταση και είναι η καλύτερη εγγύηση για τη συνεπή εφαρμογή της.
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντεπεξέλθει μία αριστερή κυβέρνηση στις δυσκολίες, πιέσεις ή και στον ανοικτό οικονομικό και πολιτικό πόλεμο του πολιτικού κατεστημένου και των αγορών είναι να επιμείνει στους προγραμματικούς στόχους της για ακύρωση των μνημονίων, καταγγελία των δανειακών συμβάσεων, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημοσίου χρέους και προώθηση του σχεδίου της για παραγωγική αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας και πρώτα απ΄ όλα να στηριχτεί στους αγώνες και στην ενεργοποίηση του λαού.
Με αδιαπραγμάτευτη την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διασφαλίσουμε μία ουσιαστική και γόνιμη προσυνεδριακή συζήτηση και ένα συνέδριο χωρίς νικητές και ηττημένους, αλλά με κερδισμένο τον ΣΥΡΙΖΑ, την Αριστερά και το λαϊκό κίνημα.

*Δημοσιεύθηκε στην «Αυγή» την Κυριακή 19 Μαΐου 2013
Ο Δημήτρης Στρατούλης είναι Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Β Αθήνας και Υπεύθυνος της Επιτροπής Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του Υπουργείου Εργασίας

Διαβάστε περισσότερα »

Αλ. Τσίπρας: Να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ένα ενιαίο κόμμα άμεσης δημοκρατίας και αυτοοργάνωσης (βίντεο)


Συνεδρίασε στις  18 και  19 Μαΐου 2013 η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στον Πολυχώρο Cine Κεραμεικός (Κεραμεικού 58& Μαραθώνος 13)




Οι εργασίες της Κ.Ε. άνοιξαν το Σάββατο το πρωί μεομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ,  Αλέξη Τσίπρα.

Δείτε τα βίντεο 













Διαβάστε περισσότερα »