Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, 2η μέρα ( Συνεχής Ενημέρωση από ΣΕΦ)




Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας συνεχίζονται από τις 9.30 σήμερα, Σάββατο, οι διαδικασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ.



9.30μμ:  Αλέξανδρος Ζαχιώτης: Πολλές φορές είναι πιο προωθητικό να διαλέγεις τα ερωτήματα παρά να προσπαθείς να δώσεις απαντήσεις χωρίς αν έχεις διακρίνει τα ερωτήματα στη συγκυρία. Η συνδιάσκεψη είναι καλή ευκαιρία να διακρίνουμε αυτά τα ερωτήματα: Πρώτα την ανατροπή της κυβέρνησης με τρόπο που θα μας πηγαίνει στο Σοσιαλισμό του 21ου αιώνα. Έπειτα, πώς γινόμαστε κομμάτι της αυτοοργάνωσης του κόσμου στον αγώνα για την κοινωνική χειραφέτηση; Πρέπει και να οργανώσουμε την κοινωνία και ταυτόχρονα να δουλέψουμε για την ιδεολογική ηγεμονία των δικών μας αξιών. Να κάνουμε την αυτοκριτική μας πριν κάνουμε την κριτική απέναντι στους άλλους, έτσι πηγαίνουμε μπροστά. Πέρα από τις διαδικασίες του κόμματος να δούμε κι εκείνες τις Νεολαίας. Χρειαζόμαστε ένα συνεκτικό πολιτικό σχέδιο ειδικά για τη Νεολαία που θα ενώνει όλους. Δε φοβόμαστε τα ερωτήματα, γιατί τα συζητάμε και τα αποφασίζουμε από κοινού. Έτσι θα γίνουμε το υποκείμενο της ανατροπής.

9.27μμ  Μαριλένα Ιατρίδου: Συνδέσαμε τον ΟΠΑΠ με τον τζόγο αλλά ο ΟΠΑΠ χρηματοδοτούσε τον πολιτισμό.Θα προχωρήσουμε το κίνημα κατά των ιδιωτικοποιήσεων. Αν χαθεί η δημόσια περιουσία, δε θα υπάρχει τίποτα.

9.23μμ  Νάσος Ηλιόπουλος: Πόσο μεγάλος μπορεί να είναι ο αγώνας που κρύβεται σε μικρά χωριά (όπως στις Σκουριές); Των ανθρώπων που αρνούνται τα εκατομμύρια που τους δίνει ο χρυσός για να διαφυλάξουν το περιβάλλον τους;  Ένα σύνθημα λέει ότι δεν μπορείς να είσαι υπέρ των φτωχών χωρίς να είσαι κατά των πλουσίων. Και αυτό καλούμαστε να κάνουμε. Ενάντια στους εφοπλιστές που έδιναν 15 εκατομμύρια ευρώ την ώρα που από τις πράσινες κάρτες των μεταναστών τα έσοδα ήταν 50 εκατομμύρια ευρώ.  Φοβάμαι τα λάθη που θα γίνουν. Όμως περισσότερο από εμένα, ο κόσμος φοβάται μήπως δε βγάλει το χειμώνα. Αν δεν αγωνιστούμε τώρα, πότε θα το κάνουμε;

9.20μμ  Κώστας Ήσυχος: Ο ελληνικός λαός του 1,5 εκατομμυρίου των ανέργων, οι μετανάστες που κρύβονται τα βράδια, η νέα γενιά που μεταναστεύει, όσοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην αλλαγή, έχουμε χρέος απέναντί τους. Η δική μας Αριστερά οφείλει να έχει πολλές φωνές και πλατφόρμες ιδεών. Η σύνθεση δικαίωμα της Αριστεράς που κατακτήθηκε μέσα από Συνέδρια. Η θεωρία των άκρων στην Ελλάδα θέλουν να πάρει σάρκα και οστά, εμείς πρέπει να διαφυλάξουμε την ενότητά μας. Οι επόμενοι από εμάς να είναι τα παιδιά του λαού. Καλό μας ταξίδι.

9.17μμ Γιώργος Κόκκας:  Θεωρούν ότι είμαστε χωρίς ενιαία ταυτότητα. Για αυτό το μείζον θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει είναι να γίνει ένα ελληνικό προοδευτικό όραμα δίκαιης περιφερειακής ανάπτυξης και οι σύνεδροι που θα εκλεγούν αύριο να μπορούν να εκφράσουν αυτή τη σύνθεση. Θεωρούμε ότι η άμεση δημοκρατία είναι ο παρονομαστής.

9.13μμ Λεωνίδας Χέλης: 
Από την περιφέρεια του Έβρου: Χρειαζόμαστε στήριξη από την κεντρική οργάνωση
Το όραμά μας δεν είναι να κερδίσουμε τις εκλογές, αλλά να φέρουμε το λαό στην εξουσία μέσα από μία κυβέρνηση της Αριστεράς 

9.10μμ Γιώργος Πουλάδος:    Πρέπει να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταπατούνται στη χώρα μας, πρέπει να το πούμε. 

9:30 μ.μ. Σπουδάζουσα ΤΕΙ Πύργου: Επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση της Αριστεράς. Πρόγραμμά μας ο σοσιαλισμός και η λαοκρατία. Στόχος μας η ανατροπή της κυβέρνησης, που υπογράφει συμβόλαια θανάτου για όλο το λαό

9: 25 μ.μ. Μαρία Βαμβουρέλη: Σε ταχύτατο χρόνο αποδείξαμε ότι έχουμε τη δυνατότητα και την υποχρέωση να τα καταφέρουμε. Η κρίση είναι δύσκολο να ξεπεραστεί χωρίς ρίσκα, ρήξεις και ανατροπές. Είμαστε μέρος μιας ευρύτερης κρίσης. Η έξοδός μας από αυτήν θα εξαρτηθεί από τους αγώνες που θα κάνουμε στη συνέχεια. 

9:17 μ.μ. Μαρία Οικονόμου: Ήμουν οργανωμένη στη ΝΔ για 20 χρόνια, αλλά με αριστερές αρχές και συμπεριφορά. Ήμουν εγκλωβισμένη στα δύο κόμματα και ευχαριστώ τον ΣΥΡΙΖΑ, που έδωσε διέξοδο στην Αριστερή μου ιδεολογία. Βρήκα εδώ την βιολογική μου πολιτική ταυτότητα. Ήρθα για να μείνω.

9:10 μ.μ. Απόστολος Αλεξόπουλος, Βουλευτής Β' Αθήνας: Να αλλάξουμε νοοτροπίες, να χτίσουμε σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης. Να χτίσουμε μια κοινωνία αντίστασης, αλληλεγγύης, ελευθερίας, αξιοπρέπειας.

8:58 μ.μ. Αλέξανδρος Μπίστης: Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, το ιστορικό γεγονοός, που περίμενε χρόνια ο κόσμος της Αριστεράς, η ένωση των ρευμάτων της αριστεράς σε ενιαίο φορέα, ώστε ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα να μη φαντάζει μακρυνή ουτοπία. Ήμασταν ο μόνος χώρος, που αντιστεκόμασταν στην ΟΝΕ, στους Ολυμπιακούς, στο ξεπούλημα της δημόσιας  περιουσίας, στο Δεκέμβρη, στην Υπατία, στους δρόμους και τις πλατείες όλης της Ελλάδας. Πρέπει να συνεχίσουμε χωρίς καιροσκοπικές συνεργασίες. Να είμαστε ένα κόμμα,  που θα σπάει τα προσχήματα και τον πολιτικό καθωσπρεπισμό, που δε θα οδηγεί  τον κοσμο μακριά  από την πολιτική. Η δική μας πολιτική αντιπαράθεση δε σηκώνεται  από ένα πρόσωπο αλλα από το λαό που τη σηκώνει. Αν προσπαθήσουμε να μετατρέψουμε το κόμμα μας σε ριζοσπαστικό κόμμα με οριζόντιες και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες μπορεί να αλλάξουμε το ρου της ιστορίας.

8:43 μ.μ. Γιώργος Γερουβής, Σύνδεσμος Πολιτών "Ρήγας": Η Συνδιάσκεψη γίνεται σε μια πρωτόγνωρη ιστορική περίοδο για το λαό μας. Από την προηγούμενη περίοδο ιστορικά να αντλήσουμε κάποια διδάγματα, να εξάγουμε κάποια συμπεράσματα, ώστε στο επόμενο στάδιο, της μετάβασης, να έχουμε κάποια εργαλεία, για να μην οδηγήσουμε το λαό μας στην καταστροφή. Ο λαός είναι αυτός, που επισήμανε πρώτος τι συμβαίνει.


8:33 μ.μ. Αλέκος Φλαμπουράρης: Το 2004 κατορθώσαμε και δημιουργήσαμε το ΣΥΡΙΖΑ και δεν μπορούσαμε να φανταστούμε, πως θα έρθει τόσο γρήγορα η μέρα, που θα κάνουμε αυτή τη συνδιάσκεψη. Καταφέραμε την ενοποίηση των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς και των δυνάμεων, που αποσπάστηκαν από τη σοσιαλδημοκρατία,. ούτε ότι θα διεκδικούσαμε την κυβέρνηση. Όλο αυτό, που γίνεται σε όλο αυτό, που θέλουμε να πάμε πρέπει να ανταποκρίνεται και να αντιστοιχείται στις ανάγκες, που έχει ο ελληνικος λαός. Ο λαός, που μας εχει ανάγκη δίπλα του, σε ένα ποτάμι, που θα πάει σε όλη την κοινωνία και στη συνέχεια θα παρασύρει και όλη την Ευρώπη.


8:26μ.μ.  Γιάννης Θεωνάς, ΚΕΔΑ:  Ενιαίο κόμμα ή ενιαίος φορέας; Ήμασταν πανευρωπαικό πρωτότυπο εγχείρημα και μας παρακολουθούσαν όλες οι αριστερές δυνάμεις της Ευρώπης. Η δύναμή μας ήταν οι συνιστώσες.Χρειάζεται να είμαστε πολύ ευαίσθητοι στο θέμα της αξιοπιστίας μας.

8:21 μ.μ. Κώστας Καπρίλης: Στα 69 μου χρόνια ξαναοργανώθηκα σύντροφοι , για να ζήσω μαζί σας την εμπειρία για τη μεγάλη αριστερά. Αριστερό είναι ό,τι ενώνει, ό,τι εμπνέει, ό,τι κινητοποιεί. Να σκύψουμε πάνω από τα σοβαρά προβλήματα του συνδικαλιστικού κινήματος. Να αρχίσει ένας συγκροτημένος διάλογος τι είναι, τι θέλουμε και τι κάνουμε στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

8:13 μ.μ. Γιάννης Δραγασάκης, Βουλευτής Β' Αθήνας: Προχωράμε καλά, αλλά πρέπει να τρέξουμε ακόμη περισσότερο. Διότι έχουμε μπροστά μας μία ιστορικών διαστάσεων πρόκληση. Πρέπει να δουλέψουμε με τρόπο δημιουργικό, τολμηρό και να έχουμε συνείδηση του ιστορικού στίγματος στο οποίο βρισκόμαστε. Να διαμορφώσουμε μία νέα αριστερή στρατηγική, η οποία να μπορεί να απαντήσει στα προβλήματα της κοινωνίας και να ανοίξει το δρόμο για μετασχηματισμούς.Πρέπει να προχωρήσουμε σε μία βίαιη ωρίμανση, να σκεφτούμε με πρωτότυπο τρόπο ένα κόμμα πλουραλιστικό, αλλά και συμπαγές ως προς τη δημόσια εικόνα και λειτουργία του. Κλειδιά για να πετύχουμε αυτό είναι η δημοκρατία, η δημοκρατία των μελών. Αυτή τη σκυτάλη δίνουμε εδώ στο νέο εγχείρημα. Οι οργανώσεις, το κύτταρο της ζωής του κόμματος και η δημιουργία δομών προγραμματικών είναι επίσης, αυτά που χρειαζόμαστε. Ο Μαρξ έλεγε ότι πρόγραμμα είναι η δημόσια σημαία του κόμματος αλλά και η καθημερινή δράση του κόμματος. Άρα, πρόγραμμα είναι τα κείμενα και οι άνθρωποι, η δημόσια εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ. Να εμπιστευτούμε τους εαυτούς μας, τα νέα στελέχη μας, τα παλιά στελέχη μας, την κοινωνία!

8:07 μ.μ. Νανή Πολίτου: Αντιστεκόμαστε κάθε μέρα πίσω από τα μεγάλο πανό στις διαδηλώσεις ενάντια σε αυτούς, που παραδίδουν το δημόσιο πλούτο, τη ΔΕΗ (που από εκεί προέρχομαι). Η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό, δεν είναι εμπόρευμα. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι αρνούμαστε, ότι τα πάντα ξεπουλιούνται για την κερδοσκοπία του μεγάλου κεφαλαίου. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι αρνούμαστε ότι τα πάντα ξεπουλιούνται για την κερδοσκοπία του μεγάλου κεφαλαίου. Η ΔΕΗ είναι βασικός μοχλός για την παραγωγική ανασυγκρότηση και θα γίνει όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση. Προχωράμε μπροστά και αφήνουμε πίσω όσα μας πλήγωσαν και οι χωριστές λίστες ανήκουν στο παρελθόν.


8:02 μ.μ. Πάνος Σκουρλέτης: Σήμερα όλοι ξέρουμε, γιατί φτάσαμε μέχρι εδώ. Δεν ήμασταν φοβικοί, ήμασταν ενωτικοί. Δοκιμάστηκε μία συγκεκριμένη πολιτική πρόταση, ήμασταν αυτοί, που δε φλερτάραμε με απόψεις εθνικής αναδίπλωσης. Εμείς δεν υιοθετήσαμε τις εύκολες συνταγές από το παρελθόν. Εμείς βρήκαμε εναλλακτικές λύσεις. Σήμερα γίνεται όχι μία απλή μετατόπιση ψηφοφόρων, γίνεται μία βαθιά πολιτική και κοινωνική διεργασία, την οποία θέλουμε να εκφράσουμε στον νέο, ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα κάνουμε ένα ποιοτικό άλμα, σήμερα προχωράμε μπρος. ίναι η ώρα της υπέρβασης του εαυτού μας, χωρίς την εγκατάλειψη των βασικών μας στόχων, που είναι ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός. Εμείς σήμερα συγκροτούμε την αριστερά του αιώνα μας. Να μη φοβηθούμε!


7:59 μ.μ. Όλγα Σταύρακα: Το σχέδιο Διακήρυξης στο σύνολό του είναι πολιτικά ορθό. Υπάρχουν όμως κάποια σημεία, που θέλουν εξειδίκευση. Προχωράμε στη δημιουργία κόμματος των μελών. Δε θα το πετύχουμε αν δεν ξεπεράσουμε τις προσωπικές μας βεβαιότητες. Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Οι επιθέσεις εναντίον μας θα έιναι ανελέητες. Ας βγούμε ακόμα πιο δυναμικά στην κοινωνία.

7:57 μ.μ.: Κυριακή στις 11 π.μ. στην είσοδο οι μηχανικοί.

7:54 μ.μ. Χρήστος Στάικος: Καλούμαστε σήμερα να κάνουμε ένα ακόμη καθοριστικό, συμβολικό και πρακτικό βήμα για τη συγκρότηση του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ. Δε θα αρκέσει μία τεχνητή μετάβαση στο νέο κόμμα, αλλά μία διαρκής διαδικασία με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού υποκειμένου.Να δημιουργήσουμε τις προυποθέσεις μίας κοινωνικής σωτηρίας. υτή η προοπτική διατυπώνεται στη Διακήρυξη.


7:49 μ.μ. Θανάσης Μαρίνης, κλαδική τραπεζοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης: Βρισκόμαστε μπροστά σε μία ιστορική ευκαιρία για το εργατικό κίνημα. Συνολικά το τραπεζικό σύστημα πρέπει να περάσει στα χέρια της κοινωνίας, για να προστατευθούν οι λαικές καταθέσεις από την τοκογλυφία των τραπεζιτών. Δεν παλεύουμε απομονωμένοι. Ήδη οι λαοί της Νότιας Ευρώπης βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.
 

7:47 μ.μ. Περικλής Ζήκας: Διαβάζοντας το κείμενο της Διακήρυξης, για πρώτη φορά ένιωσα τόση ικανοποίηση. Θεωρώ, ότι είναι ένα προωθητικό κείμενο, κατάκτηση του φορέα που πάμε να κτίσουμε. Αυτό, που προέχει σήμερα είναι να βγει το μήνυμα στην ελληνική κοινωνία, ότι αυτό το εγχείρημα προχωράει μπροστά.


7:43 μ.μ. Μυρτώ Τριγώνη: Ο φορέας μας να παίρνει οξυγόνο από τα κινήματα, σεβόμενο την αυτονομία τους. Τα αυξημένα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ προήλθαν κυρίως από τις μικρότερες ηλικίες, γι αυτό όλοι πρέπει να έχουμε ένα άγχος για την οργάνωση μίας αυτόνομης νεολαίας. Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι σοσιαλισμός με δημοκρατία και ελευθερία.

7:38 μ.μ. Γιάννης Μηλιός - Υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής: H Συνδιάσκεψη μας δείχνει,  ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, μπορούμε να νικήσουμε. Η Διακήρυξη είναι ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της αριστεράς στον τόπο μας. Είναι μονόδρομος να συνεχίσουμε με πλουραλισμό, με συζήτηση των διαφορετικών απόψεων και πάντα ενωμένοι. Δεν θα πέσουν, αν δεν τους ρίξουμε. Ούτε καπιταλισμός θα πέσει μόνος του. Μέσα στη χώρα είναι ο εχθρός. Δημιουργούμε με την ενότητα, με την αλληλεγγύη ένα νέο δημόσιο χώρο. Ένα δημόσιο χώρο που βάζει τους ανθρώπους πάνω από τα κέρδη. Η κυβέρνηση της Αριστεράς, που θα οικοδομήσουμε θα είναι το τέλος της λιτότητας, το τέλος της διαφθοράς, θα ανοίξει το δρόμο για τον κοινωνικό μετασχηματισμό.


7:34 Θανάσης Πετράκος, Βουλευτής Μεσσηνίας: Πάμε για ένα ανατρεπτικό κόμμα! Είναι η ώρα αυτή η κατάσταση να ανατραπεί! Να είμαστε αισιόδοξοι όσο μπορούμε, αλλά όχι αφελείς. Γιατί τίποτα δεν έρχεται μόνο του. Το καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ είναι να οργανώσει ένα μεγάλο ανένδοτο αγώνα, κοινωνικό αγώνα, που θα ανατρέψει την κατάσταση. Αναγκαία προϋπόθεση είναι να αποσαφηνίσουμε τη θέση μας ακόμη περισσότερο για την επίλυση του ζητήματος του χρέους. Δε θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω.


7:29 μ.μ. Δημήτρης Στρατούλης, Βουλευτής Β' Αθήνας: Και θέλουμε και μπορούμε και ξέρουμε να κυβερνήσουμε. Ωστόσο, ξέρουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε σοβαρές δυσκολίες, πιέσεις, εκβιασμούς. Πρέπει να αναζητήσουμε την εργατική αλληλεγγύη των αριστερών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη. Πρέπει να αποφύγουμε οποιαδήποτε πολιική και προγραμματική αναδίπλωση. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να επιμείνουμε στους προγραμματικούς στόχους και δεσμεύσεις μας, στην ακύρωση του μνημονίου, την καταγγελία της δανειακής σύμβασης και τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.


7:25 μ.μ. Κακλαμάνης: Θα δώσουμε τη μάχη και θα την κερδίσουμε. Αλλά να μη διαπράξουμε το θανάσιμο αμάρτημα της εξουσίας. Γιατί η εξουσία διαφθείρει. Ο κόσμος πεινάει για ψωμί και διψάει για δικαιοσύνη. Κόμμα των μελών σημαίνει ένα μέλος, μία γνώμη, μία ψήφος. Θα ανοίξουμε τις πόρτες στον κόσμο και να τις κλείσουμε επιδεικτικά στα λαμόγια.Δε θα πουλήσουμε την αριστερή μας ψυχή στο διάολο για κανένα λόγο. 


7:21 μ.μ. Μάρκος Μπασιούκας: Πρέπει να έχουμε μπροστά μας τους ανθρώπους που με ανιδιοτέλεια έδωσαν αγώνες για να βρισκόμαστε εμείς σήμερα εδώ. Θέλουμε ένα κόμμα που θα μιλάει στην καρδιά κάθε πολίτη, που θα κρατήσει τη νεολαία ζωντανή και το φρόνημα περήφανο. Λέμε "Όλη η Ευρώπη στο δρόμο του αγώνα" για να τα πάρουμε πίσω. Και θα τα πάρουμε.


7:17 Αναστασία Μπόλαρη - Νομός Αχαϊας:  Προτείνουμε α προσθέσουμε τη λέξη "ηθική" ανασυγκρότηση. Να τονιστεί ο χαρακτήρας των πατριωτικών επιλογών μας. Εμείς υπερασπιστήκαμε πάντοτε αυτή τη χώρα.


7:14 μ.μ. Μανώλης Πάγκαλος, Λυκόβρυση Πεύκης: Αυτό, που μπορεί να κρατήσει τον κόσμο στη δική μας πλευρά είναι η συνέπεια στα λόγια μας, η συνέπεια στις πράξεις μας, η συνέπεια στις υποσχέσεις μας. Πρέπει να κατακτήσουμε την εσωκομματική δημοκρατία. Οι θέσεις ευθύνης δεν πρέπει να είναι παγιωμένες σε πρόσωπα. Τα πρόσωπα πρέπει να αλλάζουν. Η τοπική οργάνωση είναι το κύτταρο, αυτή πρέπει να αποφασίζει για την τοπική κοινωνία.


7:12 μ.μ. Σύνθημα από τη συνδιάσκεψη: Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά!

7:06 μ.μ. Σωματείο Βιομηχανικής Μεταλλευτικής στο βήμα για ένα χαιρετισμό: "Στείλτε στον αγύριστο τον καταπιεστή σας! Εμείς προτιμήσαμε σαν εργαζόμενοι να το κάνουμε πράξη!". Έτσι προχωράμε εδώ και 18 μήνες. Ανασηκωθήκαμε και πήραμε θάρρος. Βρήκαμε στήριξη όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από Αυστραλία, ΗΠΑ κτλ. Ζητήσαμε να μας δοθεί το εργοστάσιο για το δουλέψουμε εμείς που το ξέρουμε και το πονάμε. Απαιτήσαμε να φτιαχτεί νόμος-πλαίσιο, που να μας καλύπτει. Έχουμε αποφασίσει να ξεκινήσουμε την παραγωγή με όσα μέσα έχουμε.Έχουμε αποφασίσει να δουλέψουμε το εργοστάσιο εμείς οι εργαζόμενοι.

7:03 μ.μ. Μανώλης Καριμάλδης, τοπική Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης: Το κόμμα μας από ομοσπονδία συνιστωσών θα γίνει κόμμα των μελών.  Στο κόμμα μας δεν πρέπει να υπάρχει κανένας παραγοντισμός. Οι διαθεσιμότητες για υποψηφιότητες βουλευτών να προκύπτουν από τις τοπικές οργανώσεις βάσης. Αυτό σημαίνει ότι κανένας βουλευτής δε θα είναι ανεξέλεγκτος.

6:57 Γιάννης Αλμπάνης - Ομάδα Ρόζα: Είμαι πολύ συγκινημένος που έχω την τύχη να μιλήσω σε αυτήν την συνδιάσκεψη. Έχουμε καταφέρει πολλά, χρειαζόμαστε όμως πολύ περισσότερα. Σε αυτήν την πορεία, μπορούμε να βρούμε χρήσιμο οδηγό στη διακήρυξη, που μας προτείνεται σήμερα. Η Διακήρυξη εκφράζει με ενάργεια τον αριστερό ριζοσπαστισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να είναι δέσμευση ότι θα καταργήσουμε το μνημόνιο και δε θα υποκύψουμε σε κανέναν εκβιασμό. Πρέπει να απαλλάξουμε την κοινωνία από το βρόχο του χρέους. Πρέπει να υπερασπιστούμε το δημόσιο πλούτο.Πρέπει να δημιουργήσουμε θεσμούς άμεσης δημοκρατίας και μέσα στο κόμμα και στην κοινωνία. Πρέπει να επιμείνουμε στην ολόψυχη συμμετοχή μας στα κινήματα. πρέπει να οικοδομήσουμε ένα δημοκρατικό κόμμα, ένα κόμμα των μελών, όχι ένα κόμμα καρτέλ των στελεχών, όχι ένα αρχηγοκεντρικό κόμμα. Εμπρός σύντροφοι, μη το φοβηθούμε. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, τώρα είναι η ώρα της αριστεράς.


6:54 μ.μ Αθηνά Τέσκου - 5ο διαμέρισμα Α' Θεσσαλονίκης: Είμαστε εδώ για να φτιάξουμε ένα ΣΥΡΙΖΑ λαικό, μαζικό, ριζοσπαστικό. Ριζοσπαστισμός, ο οποίος φτιάχτηκε σε κάθε γειτονιά, ο οποίος άγγιξε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Πρέπει να συνεχίσουμε τις μαζικές εγγραφές μελών, το στοίχημα είναι αν θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε όντως ένα κόμμα-κίνημα.


6:52 - Άγγελος Μανταδάκης: Ξέρουμε πολύ καλά ότι η ιδέα του σοσιαλισμού είναι η μόνη που περιγράφει μία κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, μία κοινωνία χειραφέτησης. Επιμένουμε στο σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία. Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο, τη δημόσια σφαίρα, τα δημόσια αγαθά απέναντι στη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού. Ο Χάουαρντ Ζιν είπε: τα μεγαλύτερα εγκλήματα ήταν αποτέλεσμα όχι της ανυπακοής, αλλά της υπακοής.

6:46 μ.μ. Ηλίας Σιούτας - Αμπελόκηποι: Δεν υπάρχουν πλούσιες και φτωχές χώρες, αλλά πλούσιοι και φτωχοί λαοί. Συμφωνώ με το "καμία θυσία για το ευρώ",  αλλά συμφωνώ και με το "καμία αυταπάτη για τη δραχμή". Το κόμμα μας και οι υποτελείς τάξεις  πρέπει να ξεμπερδεύουν με την αστική τάξη. Η κυβέρνηση της Αριστεράς θα δικαιώσει την Κωνσταντίνα Κούνεβα, τον άνεργο νέο και την άνεργη νέα, την καθαρίστρια, που ακόμη και τώρα δουλεύει στα δουλεμπορικά για 200 ευρώ. Οι ηττημένοι γύρισαν και ζητούν τα πάντα. αυτή τη στιγμή Εμείς κουβαλάμε αυτό το φορτίο.Το μόνο που χρειάζεται είναι να είμαστε ανοιχτοί στις νέες πρακτικές, το μόνο που χρειάζεται είναι ειλικρίνεια.


6:41 μ.μ Ζωή Κωνσταντοπούλου, βουλευτής Α΄Αθήνας: Αποφασιστικό βήμα στη λεωφόρο της ελπίδας. Απαντάμε στο δίλημμα ή εμείς ή αυτοί. Λέμε, εμείς. Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μπορεί να οργανώσει την ανατροπή. Δεν έχουμε εμπειρία διακυβέρνησης. Ευτυχώς, γιατί ο λαός γνώρισε την εμπειρία διακυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Έχουμε εμπειρία αγώνα και σύγκρουσης. Η Αριστερά η δική μας δεν θα παριστάνει τη φρόνιμη. Δεν θα αφήσει το λαό να συνθλιβεί στις μυλόπετρες του μνημονίου. Δεν διστάζουμε να πούμε ότι είμαστε με το λαό, με τα δικαικώματά του, με τη δημοκρατία.

6:38 μ.μ Γιώργος Βελεγράκης: Το κείμενο της Διακήρυξης πρέπει να μας δοθεί το δικαίωμα να ψηφιστεί, για να δεσμεύει το σύνολο του ΣΥΡΙΖΑ. Χρειαζόμαστε ένα κόμμα, που πολιτικά και οργανωτικά θα βάζει μπροστά νικηφόρους αγώνες με εσωτερική δημοκρατία. Ενότητα της Αριστεράς σημαίνει να δομήσουμε τις ιδέες μας στις ανάγκες του σήμερα.


6:33 μ.μ. Βαγγέλης Σπάθας - Θεσσαλονίκη: Μίλησε για καθεστώς χούντας και κατοχής και δοσίλογους κυβερνήτες. Στον αντίποδα ο ριζοσπαστισμός των πλατειών βάζει τα δικά του αιτήματα. Ακούσαμε τον κόσμο, αναλάβαμε την πολιτική ευθύνη να βγούμε μπροστά και δίπλα στον κόσμο. Καθήκον να επιβιώσει ο λαός, να διώξουμε τα μνημόνια, να φέρουμε το σοσιαλισμό του 21ου αιώνα.


6:28 μ.μ Γιώργος Κουρής, Εκπαιδευτικοί Βόρειου Τομέα: Να επικεντρώσουμε στην ύπαιθρο και τους αγρότες. Να γίνει κατανοητό το πρόγραμμά μας για την αγροτική πολιτική. Να γίνει τηλεοπτικός σταθμός με πανελλαδική εμβέλεια από ανθρώπους της Αριστεράς από το υστέρημά μας. Αν θα σμίξουν οι ανάσες θα φουσκώσουν τα πανιά.


6:22 μ.μ Δημήτρης Παπαδημούλης, βουλευτής Β΄Αθήνας: Ιστορική απόφαση συσπείρωσης για τη συγκρότηση της Αριστεράς του 21ου αιώνα, για ένα κόμμα αριστερό, ανοιχτό στην κοινωνία και ερμητικά κλειστό στα τρωκτικά της κάθε λογής εξουσίας. Αφήνουμε πίσω μας το ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών. Από τα κάτω επιβλήθηκε η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ των μελών. Διδασκόμαστε από τα λάθη μας και τις συγκρούσεις και τη μονομέρεια μας και τις απόλυτες αλήθειες. Προχωράμε μπροστά και αριστερά. Ευχαρίστησε τους συντρόφους στα δύσκολα χρόνια και καλωσόρισε τα νέα μέλη. Χρειάζεται πολιτικό σχέδιο και κυβερνητικό πρόγραμμα. Η πολυδιάσπαση είναι αρρώστια της Αριστεράς και η επιλογή της ενότητας είναι το φάρμακο. Μας περιμένουν οι ελπίδες ενός ολόκληρου λαού.


6:16 μ.μ Θεόδωρος Τασούλης: Μια κυβέρνηση της Αριστεράς πρέπει να φύγει από το γερμανικό κεφάλαιο και να πάει με τους λαούς της Ευρώπης  Μιλάμε για αμείλικτη ένωση κεφαλαίων που διαπράττει κτηνωδίες. Μια κυβέρνηση που θα αμφισβητήσει το ευρωπαϊκό κατεστημένο θα παρασύρει και άλλους λαούς.


6:12 μ.μ. Φάνης Μπαλάφας: Να μην μπαίνουμε σε λογικές ανάθεσης. Να πείσουμε τον κόσμο, ότι όσα επαγγελλόμαστε θα τα πραγματοποιήσουμε μαζί του. Λείπουν κάποια πράγματα από τη Διακήρυξη. Δεν μιλάμε για γερμανικές αποζημιώσεις και μεταναστευτικό. Πολυγλωσία μεγαλοστελεχών, που πρέπει να σταματήσει. Έχουμε ανάγκη πλουραλισμό, αλλά και ενιαίο τρόπο έκφρασης στα κεντρικά ζητήματα.


6:06 μ.μ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, βουλευτής Β' Αθήνας: Οραματιζόμαστε να έχουμε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στο Σύνταγμα, να διαπραγματεύεται μαζί μας. Να έχουμε στις πλατείες της Ευρώπης. Δεν πάμε για το ελληνικό έθνος, αλλά για τον κόσμο της εργασίας, ένα εγχείρημα οικουμενικό. Μπορούμε να διαπραγματευτούμε, γιατί έχουμε συμβόλαιο με την κοινωνία. Με τον κόσμο της εργασίας που είναι έρμαιο της εργοδοσίας. Να αποφασίσουμε μαζί τις προτεραιότητες της κυβέρνησης της Αριστεράς. Έχουμε ένα πρόγραμμα να κινητοποιήσουμε τους ίδιους τους εργαζόμενους. Η Αριστερά, που φτιάχνουμε δεν λέει άλλα,  κάνει διαφορετικά πράγματα. Το πρόβλημα είναι η ανάθεση. Τέρμα η ανάθεση! Όλοι μαζί θα αλλάξουμε την κοινωνία.


6:03 μ.μ. Κανουπάκης: Μίλησε για την απουσία της νεολαίας, αν και η νεολαία έδωσε τα μεγάλα ποσοστά στον ΣΥΡΙΖΑ. Βασικός ρόλος να μην είναι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ κανένα κομμάτι του καταρρέοντος πολιτικού συστήματος, αν θέλουμε να έχουμε μαζί μας τη νεολαία.


5:59 μ.μ. Δημήτρης Σταυρακόπουλος από τη Νεολαία του Δημοκρατικού Κέντρου: Η αλληλεγγύη χρειάζεται παιδεία και δικαιοσύνη. Η δημοκρατία που έχει βιαστεί έχει τα μέσα να αυτοθεσμιστεί από πεπαιδευμένα άτομα.

5:54 μ.μ. Χριστίνα Σουλτανίδου: Κρίνεται αν αυτό το κόμμα θα εμπνεύσει την κοινωνία και ιδίως τη νεολαία για την ανατροπή του σοσιαλισμού. Όλοι θα πρέπει να κρινόμαστε στους αγώνες. Θα πρέπει να υπάρξει αγώνες μαζί με τις χώρες του Νότου για μια αλυσίδα ανατροπών στην ΕΕ.


5:46 μ.μ. Αλέξης Μητρόπουλος - Βουλευτής Υπ. Αττικής - Ενωτική Κίνηση: Πρέπει να πείσουμε ότι έχουμε την καλύτερη ηγεσία. Μπορούμε να σταματήσουμε την κοινωνική καταστροφή. Πρέπει να αποδείξουμε στα μνημονιακά κόμματα, ότι η διαχείρισή τους είναι λανθασμένη. Μίλησε για κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και αυτοδιαχείριση. Για να ανάξουμε φωτιά στον Νότο.Ενωμένοι σε σύγχρονο κόμμα, με τάσεις και ενιαία γραμμή θα αποδείξουμε ότι είμαστε η μόνη αξιόπιστη δύναμη με τη βοήθεια του λαού για να βγάλουμε από την παγίδα της υπανάπτυξης την πατρίδα μας.


5:40 μ.μ Μάκης Μπαλαούρας: Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε την ανεργία. Τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και η Ευρώπη. Μας λένε θα ποδοπατήσετε τα Μνημόνια και μετά τί; Έχουμε στα χέρια μας πυρηνικά όπλα, το πολιτικό όπλο, το γεωπολιτικό όπλο, το οικονομικό όπλο. Η κρίση στην Ελλάδα, σημαίνει κρίση σε όλη την Ευρώπη. Για ένα νέο ΣΥΡΙΖΑ μεροληπτικά ταξικό. 

5:37 μ.μ Γιώργος Πάντζας - Βουλευτής Υπόλοιπου Αττικής - ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ Ραφήνας Πικερμίου: Η Αριστερά είναι στην καλύτερη της φάση. Το 27% όρισε ότι είμαστε το μεγάλο λαϊκό μέτωπο της Αριστεράς. Να συνεχίσουμε στη μνήμη των ανθρώπων που αγωνίστηκαν. Πρέπει να βγούμε ενωμένοι και να μπορούμε είμαστε η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα.

5:32 μ.μ. Βασίλης Παπακώστας - Φιλαδέλφεια (Κόκκινο):  Κυβέρνηση της Αριστεράς, μπλοκ ταξικά προσδιορισμένο. Μόνος ένας δρόμος, η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους για επιβίωση της εργατικής τάξης. Βαριά φορολογία στο κεφάλαιο.

5:28 μ.μ. Όλγα Αθανίτη: "Είμαστε κομμάτι μίας κοινωνίας που αιμορραγεί, ζούμε μέσα σε αυτή. Σε αυτήν την κοινωνία προτείνουμε το δικό μας σχέδιο ανατροπής. Η δική μας πρόταση είναι η πρόταση που εμπεριέχει πρώτα από όλα την αντίσταση και την αυτοοργάνωση μαζι΄με την αλληλεγγύη. Η αριστερά πάντοτε οφείλει να επιτελέσει και έναν άλλο ρόλο, το ρόλο της εκπαίδευσης. Γιατί η πείνα, είναι και πείνα για δημοκρατία, για ανθρώπινη αξιοπρέπεια".

5.21 μ.μ. Άρης Βασιλόπουλος: "Έχει μεγάλη σημασία να δούμε το χαρακτήρα της κρίσης. Η κρίση του συστήματος είναι δομική, η κρίση χρέους είναι σύμπτωμα. Όπως αναφέρει και η διακήρυξη, δεν μπορεί να υπάρξει διαχείριση του καπιταλισμού και στρατηγική μας είναι ο σοσιαλισμός. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πάμε σε ολομέτωπη ρήξη και σύγκρουση με το σύστημα".

5.17 μ.μ. Σωτήρης Κίλιας: "Η δημιουργία ενός νέου φορέα που θα αγκαλιάζει όλη τη μαχόμενη αριστερά είναι το ζητούμενο για να βαδίσουμε όλοι ενωμένοι μέχρι το συνέδριο την Άνοιξη". "Δεν πρέπει στην πορεία να θεωρήσουμε τους εαυτούς μας παντογνώστες και αυθεντίες, να μη μας συνεπάρει η αλαζονεία της εξουσίας. Έχουμε να διαχειριστούμε μία κατάσταση κόλαση".

5.12 μ.μ. Μάκης Θεοφιλάτος: "Το τι κόμμα θέλουμε πρέπει να απαντά στο ποια είναι η κατάσταση της κοινωνίας". "Πρέπει να αλλάξει το τοπίο στην αριστερά, ας κοιταχτούμε μεταξύ μας. Θέλουμε την αριστερά των ανθρώπων, των πολιτών και όχι των ειδικών".

5.07 μ.μ. Κατερίνα Σεργίδου, από τη νεολαία: "Να φτιάξουμε σωματεία, εκεί που δουλεύουν για ψίχουλα οι νέοι εργαζόμενοι. Να υπερασπιστούμε τη συμμαχία φοιτητών και εργαζομένων στα πανεπιστήμια. Να συγκροτήσουμε ΣΥΡΙΖΑ σχολών, όπου θα συμμετέχουν οι καθηγητές, οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι". "Η νεολαία μπορεί να κρατά ζωντανές τις τοπικές συνελεύσεις".

5.04 μ.μ. Αποστόλης Κασσιμέρης: "Πάνω από όλα χρειαζόμαστε το συνδικαλιστικό κίνημα να βγει μπροστά. Χρειαζόμαστε αποφάσεις και σκληρές αποφάσεις, έστω και αν χάσουμε ψήφους". "Ό,τι και αν γίνει, εμείς θα είμαστε ΣΥΡΙΖΑ στους δρόμους, στα πεζοδρόμια, όχι μέσα από τη γραφειοκρατία".

5.00 μ.μ. Πόπη Αλιβιζάτου από την οργάνωση των τραπεζοΰπαλλήλων της Πάτρας (ΑΤΕ): "Είμαι μία από αυτές που οργανώθηκα το τελευταίο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ. Την ανελέητη επίθεση που δέχεται ο λαός μας σε όλα τα επίπεδα, δεν μπορώ πια να την αντιπαλέψω μόνη μου ούτε μέσα από εργασιακά σωματεία. Μπορώ να την αντιπαλέψω μέσα από έναν πολιτικό οργανισμό, μόνο με συντρόφους, μέσα από τον κοινό αγώνα, τη συμπόρευση, την ανιδιοτέλεια" "Η έννοια της συντροφικότητας πρέπει να μας ενδυναμώσει και να μας οδηγήσει σε συγκλίσεις στα σημαντικά για να προχωρήσουμε σε ζωντανό άνοιγμα στην κοινωνία".


4.54 μ.μ. Φώτης Σαραντόπουλος: "Αν κερδίσουμε, ο αγώνας θα είναι καθημερινός, το έργο θα είναι ηράκλειο και ο λαός θα χρειαστεί να μας περιβάλλει με όσο απόθεμα εμπιστοσύνης του έχει μείνει".

4.48 μ.μ. Κώστας Βογιατζής από ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας:"Ναι, γινόμαστε κόμμα, αλλά αυτό σημαίνει και πολύ μεγάλα καθήκοντα. Σημαίνει επανίδρυση του συνδικαλιστικού κινήματος με δουλειά μυρμηγκιού, με καθημερινές προσπάθειες στους χώρους δουλειάς και ανεργίας. Πρέπει να δούμε μία νέα μορφή συνδικάτων".

4.43 μ.μ. Θανάσης Κούρκουλας: "Δεν υπάρχει κυβέρνηση της αριστεράς χωρίς τον κόσμο στο δρόμο". "Το αντιφασιστικό κίνημα χτίζεται από τα κάτω, δεν χτίζεται ανεξάρτητα από την ταξική σύγκρουση". "Όπως είπε και ο Μελανσόν, για την κρίση φταίει ο τραπεζίτης και όχι ο μετανάστης".

4.37 μ.μ. Χρήστος Ζαβιτζάνος: "Είμαστε σε πόλεμο. Πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι. Προετοιμασία σημαίνει γείωση με τον κόσμο. Θέλουμε γερό κόμμα, κόμμα των μελών, κόμμα στη βάση. Θέλουμε οι βουλευτές να βγαίνουν από τη βάση".

4.33 μ.μ. Δέσποινα Καρούση, από την τοπική οργάνωση της Σαλαμίνας: "Θέλουμε ένα δημοκρατικό κόμμα που θα βρίσκει λειτουργίες και μηχανισμούς που θα το φέρνουν κοντά στην κοινωνία. Να βάζει μέσα στο παιχνίδι τον πολίτη, θέλουμε ενεργούς πολίτες". "Ενιαίο κόμμα σημαίνει ανιδιοτέλεια, προτείνουμε να ισχύσει ανακλητότητα σε όλα τα όργανα. Ζητάμε καθαρή αριστερή φυσιογνωμία του κόμματος. Κάνουμε ριζοσπαστική αντιπολίτευση χωρίς εκπτώσεις. Επιμένουμε στο ή εμείς ή αυτοί".

4.29 μ.μ. Αναστασία Ματσούκα: "Είναι ξεκάθαρο πως ο ρόλος των κινημάτων ήταν πάρα πολύ σημαντικός για το πως φτάσαμε μέχρι εδώ. Η κοινωνία ήρθε να μας δείξει πάρα πολλά πράγματα, πως η δημοκρατία και η συμμετοχή σήμερα είναι πιο σημαντικά από ποτέ"

4.27 μ.μ. Μπρέστα Μαρίνα : "Πρέπει οι κινήσεις για τα χαράτσια, την αλληλεγγύη να στοιχίζονται κάπου, να γίνεται κοινό κτήμα από τον κόσμο ότι αν δε φύγουν αυτοί, κυβέρνηση, τρόικα, μνημόνια, δε θα δούμε άσπρη μέρα".


4.21 μ.μ. Κώστας Μαρματάκης: "Αισθάνομαι τυχερός που μιλάω σε μία διαδικασία σαν αυτή και νιώθω περηφάνεια που βρίσκομαι στη συγκρότηση του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς πρέπει να είμαστε περήφανοι, επειδή είμαστε αυτοί που ήμασταν παντού: στο δρόμο, στις λαικές συνελεύσεις, στην αλληλεγγύη και στην αυτοοργάνωση των αποκάτω, στον αγώνα απέναντι στην αστυνομική αυθαιρεσία, στις πλατείες, στον αγώνα για τα χαράτσια". "Να τελειώνουμε με την ξεφτίλα της γραφειοκρατίας". "Είναι ώρα, 6 μήνες μετά τις εκλογές, να δούμε τη λειτουργία της κ.ο., τη σχέση της με τις οργανώσεις και την εκπροσώπησή μας στην τηλεόραση". 

4.20 μ.μ. Αλλαγή απογευματινού προεδρείου.

4.15 μ.μ. Πριμηκύρης Βασίλης: "Ποτέ δε φανταζόμουν ότι θα πήγαινα σε άλλη χώρα σταλμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα συναντούσα τέτοια αποδοχή και τέτοια περιέργεια για το τι είναι αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ και τι είναι αυτός ο Τσίπρας. Αυτό το λέω, γιατί έχουμε τεράστια ευθύνη για τον κόσμο της εργασίας σε πανευρωπαικό επίπεδο. Είμαστε σε ένα σταυροδρόμι, ή κάνουμε την επιλογή μίας οπισθοχώρησης με στόχο να πάμε σε μία κυβερνητική συμμετοχή που δε θα έχει το στοιχείο της ανατροπής ή συμμετέχουμε σε μία κυβέρνηση που θα έχει όλα τα στοιχεία της ταξικής διαφορετικότητας της δικής μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε την πολιτική επιλογή μίας πιο ριζοσπαστικής επίθεσης. Έχουμε όλες τις προυπουθέσεις αυτό να το πετύχουμε".

4.09 μ.μ. Αντώνης Καραβάς: "Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βρεθεί μπροστά στην κυβερνητική ευθύνη πριν από το συνέδριο της Άνοιξης. Για αυτό είναι κρίσιμο το πλαίσιο που θα βγάλει αυτή η συνδιάσκεψη για ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα" "Η κυβέρνηση της αριστεράς έχει καθήκον την ανατροπή του μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων και μιλάμε για κυβέρνηση της αριστεράς, γιατί μόνο μία τέτοια κυβέρνηση μπορεί να κάνει αυτήν την ανατροπή".

4.04 μ.μ. Η Καμπουράκη Χρυσάνθη τονίζει ότι η μόνη ελπίδα για το χειμαζόμενο λαό είναι η ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει την ευθύνη να μην απογοητεύσει το λαό. "Πρέπει να είμαστε κοντά στους πολίτες, καθαροί, άφθαρτοι" "Οφείλουμε να συνεχίσουμε τις λαΐκές συνελεύσεις, για να μην τους επιτρέψουμε να χειραγωγήσουν για άλλη μία φορά τους συμπολίτες μας" "Έχουμε υποχρέωση να νικήσει ο λαός και η δημοκρατία".

3.56 μ.μ. Η Πέρκα Πέττυ μιλά για τη δράση και την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ για την οργάνωση της κοινωνίας. "Πρέπει να επεξεργαστούμε όλες τις προτάσεις μας, όπως τους συμμετοχικούς προΰπουλογισμούς". "Πρέπει να είμαστε μία συλλογικότητα ανοιχτή στη ζωή των πολλών". "Για την παραγωγική ανασυγκρότηση πρέπει πια να πούμε ξεκάθαρα, να εξειδικεύσουμε το πρόγραμμά μας ανά παραγωγικό τομέα και ανά γεωγραφική περιοχή". "Σε αυτήν την κατεύθυνση, είναι πολύ θετική η δουλειά που γίνεται στα τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ"

3:51 μ.μ.: Ηλίας Χρονόπουλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε μία ταξική πολιτική, έδωσε στήριξη σε κάθε μεγάλο και μικρό αγώνα χωρίς διαθέσεις καπελώματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κάνει βήματα μπροστά στη συγκρότηση της κοινωνικής δυναμικής. Δεν μας αρκεί απλώς να βγάλουμε αριστερούς υπουργούς, αλλά χρειάζεται και μία διαδικασία όπου όλα αυτά θα συνολικοποιούνται μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες. Σε μία τέτοια λογική, πρέπει να δούμε τι είναι το κόμμα που θέλουμε να έχουμε. Δεν μας αρκεί το τι έχουμε σήμερα, χρειαζόμαστε άλματα.

3:51 μ.μ.: Οι δικηγόροι και ασκούμενοι από όλη την Ελλάδα θα συναντηθούν αύριο το πρωί στις 10.30 στην αίθουσα Β.

3:44 μ.μ.: Η Κατερίνα Γιαννούλια τονίζει ότι χρειαζόμαστε ταξική μονομέρεια σε ό,τι κάνουμε. "Οι τραπεζίτες και οι εφοπλιστές είναι μοναδικοί στην ταξική μονομέρεια που δείχνουνε". "Αυτό που συντελείται είναι ότι ο κόσμος ξεκαθαρίζει τι είναι ο καπιταλισμός". "Να είμαστε η φωνή της ενωμένης εργατικής τάξης"

3:42 μ.μ: Η Μαρία Τοσάκη μίλησε για ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ των μελών και του λαϊκού ριζοσπαστιμού, ενώ ο Διαμαντής Μαγουλάς από το Χαϊδάρι υπογράμμισε "να μας ταράξουμε στη δημοκρατία".

3:37 μ.μ: Ο Πέτρος Ψαρέας τονίζει, ότι με βάση τις εξαγγελίες στην Αθηναϊδα, ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ θα πρέπει να δεσμευτεί απέναντι στους εργαζόμενους και τις τάξεις, που εκπροσωπεί, ότι θα επιστρέψουμε στην προ του Μνημονίου κατάσταση.


3:33 μ.μ: Στις 17:30 στην αίθουσα Β' θα γίνει η συνάντηση των κινήσεων αλληλεγγύης χωρίς μεσάζοντες.

3:30 μ.μ: Ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου αναφερόμενος στα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξαιτίας των Μνημονίων υπογράμμισε, ότι η Αυτοδιοίκηση είναι η εστία αντίστασης του λαού και επιθυμεί μεγαλύτερη αναφορά στο κείμενο της διακήρυξης.

3:27 μ.μ.: Ο βουλευτής Α' Πειραιά Θοδωρής Δρίτσας σε μια μονόλεπτη, αλλά μεστή τοποθέτηση υπογράμμισε, ότι άκουσε σημαντικές σκέψεις και προτάσεις και το χαρακτήρισε ως το λυτρωτικό και ελπιδοφόρο βήμα. Επισήμανε, ότι αυτή την στιγμή προτεραιότητα είναι η ενότητα πάνω απ' όλα και πάση θυσία με εργαλείο τη δημοκρατία.

3:25 μ.μ.: Η Αλίκη Γκελιώτη από το ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ Βερολίνου παρουσιάζει τις προτάσεις της Συνέλευσης, που κωδικοποιημένα είναι η ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού στην Ε.Ε. για την Ευρώπη των λαών και της δημοκρατίας, ο διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους, η διαφάνεια στην αστυνομία για την προστασία της κοινωνίας και η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.

3:20 μ.μ.: Η Έφη Καραγιάννη από τη νεολαία υποστηρίζοντας, ότι οι νέες και οι νέοι του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ υποεκπροσωπείται στη συνδιάσκεψη και γι' αυτό θα πρέπει να επανεξετάσουμε τις οργανωτικές αρχές με δομές πραγματικής πολιτικοποίησης.

3:17 μ.μ: Ο Γιώργος Μπενέκος μιλά για το νέο κόσμο της αλληλεγγύης και τονίζει, ότι συνολική ανατροπή με κυβέρνηση της Αριστεράς θα έρθει με την κοινωνική χειραφέτηση για το σοσιαλισμό του 21ου αιώνα

3:14 μ.μ: Στις 16:30 στην αίθουσα τοιχοσφαίρησης θα υπάρξει συνάντηση - ενημέρωση για τον αγώνα ενάντια στα μεταλλεία χρυσού.

3:10 μ.μ: Ο Γιάννης Γκολφινόπουλος από το ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ Αγίων Αναργύρων - Καματερού μιλά για μια ελπιδοφόρα διαδικασία ενός κόμματος δημοκρατικού, πολυτασσικού. Θα κληθούμε να κυβερνήσουμε, θα πρέπει όμως 100% να συγκρουστούμε. Να επιμείνουμε στην ενότητα της Αριστεράς για να πετύχουμε νικηφόρους αγώνες.

3:05 μ.μ: Η βουλευτής Α' Αθήνας Μαρία Μπόλαρη από το βήμα της συνδιάσκεψης τονίζει, ότι το πρόταγμα για κυβέρνηση της Αριστεράς είναι στην πρώτη γραμμή. Πρώτη βασική προϋπόθεση για την κυβέρνηση της Αριστεράς είναι να ανατρέψουμε αυτή την κυβέρνηση, που δίνει τα ρέστα της για να παραμείνει στην εξουσία. Πολύ μεγαλύτερη εμπλοκή στους αγώνες. Δεν μπορεί να υπάρξει μια κυβέρνηση γενικώς της κοινωνικής σωτηρίας ή γενικώς αντιμνημονιακή, αλλά πρέπει να είναι κυβέρνηση της Αριστεράς. Η επιμονή της ΔΕΑ και άλλων στην ενότητα της Αριστεράς δεν υπάρχει χωρίς να γνωρίζουμε την στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ, αλλά είναι ο μόνος δρόμος.Δεν πρέπει να επιδιώκουμε απλώς να σταματήσουμε τον κατήφορο, αλλά την ανατροπή και τη σύγκρουση με τις δομές του καπιταλισμού.

3:00 μ.μ: Η Μαρίνα Καλέργη από τη νεολαία της Καλλιθέας μιλά για ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ ισχυρό, δημοκρατικό, ριζοσπαστικό, πιστό στις καταβολές και τις αρχές της Αριστεράς. Ανακλητότητα, εναλλαγή και ισότητα των μελών είναι μερικές από τις προτάσεις, που καταθέτει.Είναι εμφανής η απουσία της νεολαίας στη συγγραφή της διακήρυξης και είναι εμφανής η απουσία της νεολαίας στη Συνδιάσκεψη.

2:52 μ.μ.: Η Νικολέτα Δανιά από τους Νέους - Νέες ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ Πετρούπολης καταθέτει τις προτάσεις της οργάνωσης για τη λειτουργία του κόμματος χωρίς αποκλεισμούς, όπως ακόμη και την ιδεολογική ταυτότητα. Ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι ο εαυτός μας, κατέληξε στην τοποθέτησή της.

2:48 μ.μ.: Ο σ. Σκορίνης από την οργάνωση των Ε.Β.Ε. μιλά για τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τονίζοντας, ότι σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία είναι έτοιμες να παραδώσουν κλειδιά και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες είναι χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Όχι στην παθητική στάση, αλλά αποτελεσματική δράση.

2:44 μ.μ.: Η Ελένη Χαφνάβη από την οργάνωση του Κέντρου της Θεσσαλονίκης επισημαίνει, ότι ο δικός μας ρόλος είναι η οργάνωση της αντίστασης και της ανατροπής. Οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ πρέπει να είναι μαζικές και δημοκρατικές με συλλογική έκφραση των αποφάσεων.

2:37 μ.μ.: Ο Τάσος Γιακουμής από τη Δυτική Αχαϊα τονίζει, ότι  είμαστε οι ίδιοι κομμάτι του λαού, που χτυπιέται από την κρίση. Ο κόσμος, που μπαίνει σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ θα πρέπει να έχει λόγο σε όλη τη λειτουργία.

2:31 μ.μ: Ο Γιώργος Μπελεχάκης από τη Βιάνο Ηρακλείου, αγωνιστής της ΕΠΟΝ, δηλώνει, ότι ο χρόνος είναι κοντά, που ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ θα αναλάβει τη διακυβέρνηση και προτείνει την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

2:28 μ.μ: Η Βάλια Βαγιωνάκη από τα Χανιά επισημαίνει, ότι πρέπει να δημιουργήσουμε ελπίδα όλοι μαζί χωρίς παραφωνίες. Έχουμε τη δύναμη και τη θέληση και είναι πολύ πιο επεξεργαζέμενες από οποιουδήποτε άλλου κόμματος. Έχουμε ένα έμπειρο, ηθικό και αναγνωρισμένο από την κοινωνία ανθρώπινο δυναμικό. Η διακήρυξη είναι ένα συνεκτικό κείμενο. Μαζί με την κοινωνία, σαν το ψάρι μέσα στο νερό, φέρνοντας το καινούριο.

2:21 μ.μ.: Ο Δικαίος Ψυχάκος από το 5ο Διαμέρισμα της Αθήνας μιλά για σκληρή - μαχητική αντιπολίτευση μέσα στο κίνημα. Χρειαζόμαστε πειστικές απαντήσεις, αλλά ριζοσπαστικές πειστικές απαντήσεις. Δικό μας καθήκον η απάντησή μας θα πρέπει να είναι αριστερή και ριζοσπαστική. Η ενότητα χρειάζεται τη δημοκρατία και η δημοκρατία την ενότητα.

2:16 μ.μ.: Ο Γιώργος Ματαράγκας από την Κεφαλλονιά τονίζει, ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ στην κυβερνητική του τροχιά δεν βρίσκεται μαζί με τα κινήματα δεν θα πάει μακριά. Χρειαζόμαστε την εμπλοκή του κόσμου από τα κάτω και όχι όπως μέχρι σήμερα ήταν η συμμετοχή στα κόμματα.


2:14 μ.μ: Στις 6 μ.μ. συνάντηση των αντπροσώπων της Δυτικής Μακεδονίας στο εστιατόριο.

2:08 μ.μ.: Ο σ. Κώτσιας από την Κοινωνική Αριστερά επισημαίνει, ότι οι λαϊκές δυνάμεις καθημερινά απεγκλωβίζονται από τον παλιό δικομματισμό και ενισχύουν το ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ. Θεωρηθεί καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ να έρθει σε επαφή με εκείνες της δυνάμης της σοσιαλδημοκρατίας, που δεν ανήκουν σε παλιά κόμματα.

1.55 μ.μ.: Η Μυρτώ Μπολώτα, που μιλά εκπροσωπώντας το «Αλληλεγγύη για Όλους».  Λαϊκή αντίσταση και αυτοοργάνωση. Κοινωνία δημοκρατική και συμμετοχική. Το σύνθημα "κανείς μόνος στην κρίση" δεν είναι απλή διακήρυξη, αλλά η πυξίδα της στάσης μας. Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, ντόπιοι και μετανάστες, έχουμε δημιουργήσει έναν ολόκληρο γαλαξία κοινωνικής αλληλεγγύης. Η "Αλληλεγγύη για όλους" είναι μια ανοιχτή συλλογικότητα, πανελλαδικό κόμβο της συνάντησης των δομών αλληλεγγύης. Υποστηρίζει με κάθε τρόπο συλλογικότητες. Δεν υποκαθιστούμε το κράτος πρόνοιας, αλλά παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Αν και συγκροτηθήκαμε πριν δύο μήνες, έχουμε ήδη καταφέρει πολλά. Έχει ξεκινήσει η Διεθνής Καμπάνια Αλληλεγγύης στην Ελλάδα, επίσης σε εξέλιξη με μεγάλη ανταπόκριση η καμπάνια "Ένα μπουκάλι λάδι για κάθε άνεργο". Έχουμε σχέδιο και το υλοποιούμε. Καλούμε όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να εμπλακούν στην υπόθεση της αλληλεγγύης.

1.44 μ.μ.: Ο Ορέστης Δούλος, από Ν. Φιλαδέλφεια, που εκπροσωπεί την Πρωτοβουλία για έναν Επαναστατικό ΣΥΡΙΖΑ και παρουσιάζει το εναλλακτικό πρόγραμμα [γι΄ αυτό και του δίνεται περισσότερος χρόνος]. Η κυβέρνηση της αριστεράς πρέπει να εχει πρόγραμμα που ανατρέπει τον καπιταλισμό και οδηγεί στον σοσιαλισμό. Κοινωνικοποίηση των τραπεζών. Η Τρόικα δεν θα δεχθεί αλλαγές στα μνημόνια, γιατί θα έδινε λάθος σήμα παγκόσμια. Πρέπει τώρα να υπερασπιστούμε ένα πρόγραμμα ξεκάθαρο και σοσιαλιστικό. Διαγραφή του χρέους. Νέο κράτος, χωρίς σπατάλες και διαφθορά. Κρατικοποιήσεις με κρατικό έλεγχο όλων των μεγάλων επιχειρήσεων. Κρατικός έλεγχος με επιτροπές κρατικού ελέγχου σε μεμονωμένες επιχεριρήσεις. Αναλυτική εθνική απογραφή των αναγκων, για μείωση του απαιτούμενου εργάσιμου χρόνου. Αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, διώξιμο όλων των βάσεων από τη χώρα. Θα υπάρξει σκληρός πόλεμος από το ντόπιο και διεθνές κεφάλαιο. Ισχυρότερος σύμμαχος μας, οι εργαζόμενοι όλης της Ευρώπης που θα σπάσει τον αποκλεισμό που θα επιχειρήσουν να μας επιβάλλουν.

1.40 μ.μ.: Μόρφης Στράτος, από ΣΥΡΙΖΑ Αγ. Δημητρίου - Μπραχαμίου: Η κοινωνική απελπισία δεν γίνεται αυτόματα στράτευση. Κεντρικότητα στη διαμάχη κεφαλαίου-εργασίας. Να μη δεχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ λαμόγια της εξουσίας και αλεξιπτωτιστές καριερίστες. Καταδικάζω τις δηλώσεις Τατσόπουλου. Οχι σε ΣΥΡΙΖΑ φοβικό απέναντι στις αυτοοργανωμένες συλλογικότητες. Οι συνδικαλιστές να μην κλείνουν τα μάτια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας στους δήμους.


1.34 μ.μ.: Μπασκώζος Γιάννης, συντονιστής του τμ. Υγείας: Η διακήρυξη αυτή ειναι έργο μεγάλου μόχθου, μεγάλης μελέτης, μεγάλης γνώσης. Πρέπει να συμφωνήσουμε αν εκφράζει την ψυχή μας. Δεύτερον, όλα πρέπει να αλλάξουν, πολύτιμος ο φορέας που μας έφερε ως εδώ, αλλά πρεπει να συνεχίσουμε με διαφορετικό βηματισμό. Πάμε να φτιάξουμε τον νέο, ενιαίο φορέα της Αριστεράς. Κόμμα των εκλεγμένων στελεχών, με τη δική μας κυρίαρχη βούληση. Τρίτον, να ωριμάσουμε βίαια  για να γίνουμε αντίστοιχοι των αναγκών και των καιρών.

1.27 μ.μ.: Μιλά ο Χάρης Λευκιμιάτης. Βάλαμε το δικό μας δίλημμα, απέναντι στο «ευρώ ή δραχμή»: «Μνημόνια και πολιτικές λιτότητας ή ανάπτυξη με βάση τις κοινωνικές ανάγκες;». Στον νέο πολιτικό φορέα:  Ενα μέλος, μία ψήφος Οι τοπικές οργανώσεις, ζωντανό κύτταρο, με αμφίδρομη σχέση με την ηγεσία.
1.22 μ.μ.: Μιλά ο Σιώκος Σωτήρης, ΣΥΡΙΖΑ Βριλησσίων και  μέλος της γραμματείας τμ. Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Το στρατιωτικό και βιομηχανικό σύμπλεγμα, και το ΝΑΤΟ, δεν έχουν συζητηθεί. Τα θέματα της σύγκρουσης στην Ευρωζώνη δεν εχουν αναλυθεί σε βάθος, τα θέματα ενέργειας, ΑΟΖ, ενεργειακών κόμβων. (...) Η αριστερά μεγαλούργησε όταν είχαμε πολιτιστική άνθηση. Μεταφέρει την εμπειρία του από τοπικές συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Να οριστεί θεσμικά η συμμετοχή κάθε περιφέρειας και νομού. Να οριστεί θεσμός ανακλητότητας, άμεση δημοκρατία στην επιλογή των βουλευτών.

1.15 μ.μ.: Ανακοινώσεις από προδρείο: 33 ομιλητές και ομιλήτριες μέχρι τώρα. 19 από περιφέρειες, 8 γυναίκες (δεν έχουμε πιάσει την ποσόστωση εδώ, σχολιάζει). Θα μιλήσουν περίπου 100 σύντροφοι και συντρόφισσες. Ψηφοφορία για αλλαγή της διαδικασίας, με αναλογική κλήρωση ομιλητών και 10 λεπτά για κάθε ομιλία. Καταψηφίστηκε, η διαδικασία συνεχίζει ως έχει.
1.10 μ.μ.: Στο βήμα η Νάντια Κουλουμπή από την Πάτρα. Κριτική στην οργανωτική συγκρότηση ως τώρα. «Η δημοκρατία δεν κρίνεται από την πλειοψηφία, αλλά από τη στάση της απέναντι στις μειοψηφίες».

1.05 μ.μ.: Η Μαρία  Κουρούση από τα Χανιά μίλησε για ΣΥΡΙΖΑ της βάσης και των μελών, με συμμετοχή και ανάληψη πρωτοβουλιών. «Να γίνει σημαία μας το μαζί».

1.00 μ.μ.: Ο Στρατής Πλωμαρίτης από Πυλαία-Χορτιάτη ζήτησε να γίνεται εκλογή όλων των μελών του πανελλαδικού οργάνου, να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κόμμα μελών με ισότητα, όπου όλοι θα είναι εκλεγμένοι.  Δήλωσε την αντίθεσή του στις κλαδικές και ζήτησε την κατάργηση των αριστίνδην μελών.
12:45 Η Σόφη Παπαδόγιαννη μίλησε εκπροσωπώντας το Αριστερό Ρεύμα και αναφέρθηκε στις τρεις τροπολογίες, που έχουν κατατεθεί επί του σχεδίου διακήρυξης, για την ενότητα της Αριστεράς, τη διαγραφή του χρέους και την στάση απέναντι στη Ε.Ε. και την Ευρωζώνη.


12:40 Ο Δημήτρης Καραμάνης επισήμανε, ότι η πολιτική λύση θα έρθει από το ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε, ότι θα πρέπει να συνδεθούν τα κινήματα με την προοπτική της κυβέρνησης της Αριστεράς. Τόνισε ακόμη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ είναι το κόμμα των φτωχών, των ανέργων και των νέων και στο σημείο αυτό κατέθεσε την πρόταση, ότι οι νέες και οι νέοι του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ άμεσα θα πρέπει να μπουν σε διαδικασία προβληματισμού και διαλόγου για το ρόλο τους μέσα στον ενιαίο φορέα.

12:35 Η Εύα Ανδρονικίδου από το Ηράκλειο μίλησε για την αναγκαιότητα ενός κόμματος - κινήματος, ένα νέο φορέα, που θα βάλει τέλος στο σάπιο πολιτικό σύστημα, χωρίς παράγοντες και παραγοντισμούς.


12:27 Ο Βασίλης Τζούφης από την Οργάνωση των Δικηγόρων τόνισε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ θα πρέπει να έχει ως οδηγό τη δημοκρατία και τη διαφάνεια.

12:24 Ο Χρήστος Καραμάνος μίλησε για την αναγκαιότητα του ορθού λόγου της Αριστεράς σε αντιστοιχία με τα κοινωνικά αιτήματα, ώστε να είναι δυνατή η ηγεμονία της Αριστεράς. Υπογράμμισε, ότι υπάρχει η ταυτόχρονη ανάγκη εκτός από το κυβερνητικό πρόγραμμα να υπάρξει και ένα γεωπολιτικό σχέδιο.


12:20 Ο Γιάννης Τόλιος μίλησε για την κατάργηση του μνημονίου και την άρνηση πληρωμής τους χρέους. Εξέφρασε την άποψη ότι η φράση «καμιά θυσία για το ευρώ» είναι η κόκκινη γραμμή και όχι η πάση θυσία συμμετοχή στην Ε.Ε. Επίσης τόνισε ότι είναι ανάγκη η διαμόρφωση από την Αριστερά ενός σχεδίου εναλλακτικού.

12:14 Ο Τάσος Κανταράς από τη Θεσσαλονίκη μίλησε για νίκη των ιδεών της Αριστεράς μέσα από στρατηγική σύγκρουσης και ανατροπής.

12:10 Ο Πόθος Κοταράς από την Σπουδάζουσα τόνισε η μάχη για το σοσιαλισμό είναι ένας διαρκής αγώνας. Ανέφερε ακόμα, ότι τα προτάγματα του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ είναι η αλληλεγγύη και η δημοκρατία. Επισήμανε, ότι η ηγεμονία της Αριστεράς θα έρθει μέσα από τη συλλογική όραση της πραγματικότητας.

12:06 Τώρα μάζεμα των αντιπροσώπων από τις οργανώσεις εξωτερικού στην αίθουσα Β'.

12:05 Η Αγγελική Ράπτη αναφέρθηκε στην ιστορική ευθύνη της αριστεράς απέναντι στην κρίση τονίζοντας, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ με στέρεη οργανωτική δομή, δημοκρατία, ελευθερία απόψεων, αλλά με ενιαία άποψη προς τα έξω μπορεί να ανταποκριθεί σ' αυή τη μεγάλη ευθύνη.

12:02 Συνάντηση του Τομέα Περιβάλλοντος θα πραγματοποιηθεί 18:30 - 20:00 στην αίθουσα Β'.

12:00 Ο βουλευτής της Β' Αθήνας Στάθης Παναγούλης έκανε λόγο για τη συσπείρωση των κομμάτων της διαπλοκής με στόχο τη διάσωσή τους. Τόνισε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ θα πρέπει να συγκρουστεί με το κατεστημένο.

11:56 Ο Δημήτρης Μάτζαρης από τη Λέσβο αφού προχώρησε σε ανακοινώσεις της ΠΟΕ - ΟΤΑ για τις κινητοποιήσεις μετέφερε στη συνδιάσκεψη τις εικόνες από την απλήρωτη εργασία, την ανεργία, τα προβλήματα των μεταναστών τονίζοντας, ότι η ελπίδα του κόσμου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ για τη ριζοσπαστική αλλαγή και την υπεράσπιση μιας δημοκρατίας με τη συμμετοχή του λαού.

11:53 Ο πρώτος νεολαίος από το βήμα της Συνδιάσκεψης είναι ο Γιώργος Πλουμπίδης από του Ζωγράφου. Υπογράμμισε, ότι στο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ δεν θα πρέπει να ράβει κυβερνητικά κοστούμια, αλλά φόρμες αγγαρείας. "Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ να μη μασήσει" ανέφερε χειροκροτούμενος τονίζοντας την ανάγκη της κινηματικής πολιτικοποίησης του κόσμου, που έρχεται στο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ και όχι στην ένταξή του με τη μορφή εκλογικού μηχανισμού. Το μαζικό υποκείμενο είναι εκείνο, που εμπνέει και όχι εκείνο, που αναθέτει υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

11:50 Ο Γιώργος Σιώζος από το ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ  Παλλήνης - Γέρακα άσκησε κριτική στο οικονομικό πρόγραμμα επισημαίνοντας, πως η Ε.Ε. δεν μεταρρυθμίζεται.

11:45 Από το βήμα της Συνδιάσκεψης ο Πάνος Τριγάζης από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων χαιρέτισε την απόφαση του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη καταθέτοντας την πρόταση το Σώμα να στείλει συγχαρητήριο μήνυμα αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό για τη μεγάλη και ιστορική νίκη του.

11:40 Ο Δημήτρης Σούκης τόνισε, ότι δεν θα  χαθεί η ελπίδα μέσα από την κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που θα δώσει νέο περιεχόμενο στη δημοκρατία.

11:38 Ο Ηλίας Γρηγόρης από την Πάτρα αναφερόμενος στην αναγκαιότητα του σήμερα μίλησε για κόμμα με ενιαία γραμμή και δημόσια εκφορά της απ' όλους. Τόνισε, ότι στον ενιαίο φορέα δεν πρέπει να παίξουν ηγετικό ρόλο πρόσωπα, που μετείχαν σε παλαιότερες κυβερνήσεις. Σήμερα ο λαός έχει την ανάγκη μιας νέας έμπνευσης και πολιτικής και κοινωνικής και αυτή την έμπνευση μπορεί να δώσει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ κατέληξε στην ομιλία του.

11:35 Ο Γιώργος Ραπτόπουλος από την Κοινωνική Αριστερά μίλησε για την ιστορική ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ να αντικρούσει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Οι δρόμοι θα πάρουν την εκδίκησή τους και αυτή η μέρα δεν είναι μακριά, επισήμανε.

11:29 Ο Γιώργος Χονδρός από τα Τρίκαλα τόνισε, ότι μέσα από την αλληλεγγύη και αντίσταση και τον κόσμο στον δρόμο θα έρθει η κυβέρνηση της Αριστεράς και θα βγει η κοινωνία στο προσκήνιο. Χαρακτήρισε τις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ ως μεγάλη ευθύνη και για τη σημερινή συγκυρία, αλλά και για το αύριο.

11:25 Από το βήμα της Συνδιάσκεψης ο Γιάννης Κομματάς από το Περιστέρι μίλησε για την ανάγκη σύνδεσης του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ για την επαφή με τον κόσμο και τα αιτήματά του. Επίσης τόνισε για τομές και ρήξεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ και κατέθεσε την πρόταση για αυτονομία των Τ.Ε. στη λήψη αποφάσεων.


11:21 Για την επόμενη μία ώρα μπορούν να συνεχίσουν τις εγγραφές στον κατάλογο των ομιλητών, όσοι αντιπρόσωποι προσέρχονται από την περιφέρεια και για το επόμενο δεκάλεπτο οι υπόλοιποι αντιπρόσωποι.


11:11 Ο Μιχάλης Υδραίος από την Α΄Αθήνας τόνισε, ότι η διέξοδος στην κρίση θα έρθει από Αριστερά μιλώντας για την αναγκαιότητα κυβέρνησης της Αριστεράς. Αναφέρθηκε σε τρία καθήκοντα του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ κωδικοποιώντας τα στην ανάπτυξη κοινωνικών κινημάτων αντίστασης, στα δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης και σε ένα κόμμα μαζικό, δημοκρατικό με πολιτική εξωστρέφεια και δράση. Για τις πολιτικές συμμαχίες στο φάσμα της Αριστεράς ανέφερε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ συνεχίζει τα ενωτικά καλέσματα, αλλά η άρνηση είναι ευθύνη των άλλων. Τόνισε, ότι οι κοινωνικές συνθήκες σήμερα επιβάλλουν την ενίσχυση και γιατί όχι την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ.

11:05 Η Αθηνά Αρβανίτη από το Πέραμα μίλησε για την ηγεμονική θέση της Αριστεράς μέσα από την ενεργή συμμετοχή στα κινήματα και τις αντιστάσεις. Τόνισε την αναγκαιότητα της Αριστεράς από τα κάτω.

11:00 Η Ρία Καλφακάκου από τη Θεσσαλονίκη μίλησε για την κρίση και τις επιπτώσεις τονίζοντας, ότι καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ είναι μαζί με την κοινωνία να αποτραπεί η εξαθλίωση. Επίσης ο Δημήτρης Χαρίτος μίλησε για την παραγωγική αποδιάρθρωση περιοχών, όπως η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, που μεταβάλλονται σε Ειδικές Οικονομικές Ζώνες. Τόνισε, ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, αλλά η κοινωνία έχει ανάγκη από απαντήσεις για το σήμερα και όχι για το αύριο.

10:51 Από το βήμα της Συνδιάσκεψης η βουλευτής Επικρατείας Θεανώ Φωτίου μίλησε για το κόκκινο νήμα, που συνδέει το ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ με την κοινωνία με ταξικά και κινηματικά χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε την αναγκαιότητα της ριζοσπαστικής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ και τόνισε, ότι η Κοινωνική Αλληλεγγύη αποτελεί το μεγάλο σχέδιο της ανατροπής, αφού ο λαός δεν θα μας βλέπει μόνο στις πορείες και τις κοινωνικές αντιστάσεις, αλλά στον "καθημερινό του αναστεναγμό" και έτσι τα αξιακά προτάγματα της Αριστεράς θα αναδεικνύονται βιωματικά και όχι μόνο σε κείμενα.

10:44 Ο Νικόλαος Λαμπρόπουλος κατέθεσε την πρόταση το σύνολο των μελών του Πανελλαδικού Όργανου να εκλεγεί απευθείας από τη Συνδιάσκεψη και να μην υπάρχουν εκπρόσωποι των συνιστωσών.

10:37 Ο Μιλτιάδης Καλατζής από το ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης τόνισε την ανάγκη εξειδίκευσης των θέσεων.

10:35 Ο Σταύρος Τσαρούχας από την Σπάρτη αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου στην περίοδο της κρίσης και των Μνημονίων.

10:30 Ο Κώστας Βρεττός από το Γύθειο ακολούθησε στο βήμα της συνδιάσκεψης, ενώο Δημήτρης Αδαμίδης από την Ξάνθη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δομές αλληλεγγύης.

10:22 Ολοκλήρωσε την ομιλία του ο πρώτος ομιλητής, ο σ. Στέλιος Μποσινάς από τη Μεσσηνία, που αναφέρθηκε στη φασιστική απειλή και την Χρυσή Αυγή στα σχολεία.

10:15 Τρίλεπτες θα είναι οι ομιλίες των αντιπρόσωπων. Στα 3 λεπτά οι ομιλητές θα ενημερώνονται από το προεδρείο να ολοκληρώσουν στα 4 λεπτά.

10:00 Με την κλήρωση των πρώτων ομιλητών ξεκίνησαν οι διαδικασίες της 2ης ημέρας της Συνδιάσκεψης.

Από τις 9.30 σήμερα συνεχίζονται οι εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου