Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Ν. Δένδιας: Ένα νεοφιλελεύθερο... τρολ

 
Δεν είναι συνέντευξη αλλά νεοφιλελεύθερη τρολιά 14 σελίδων αυτό που έδωσε ο υπουργός Ν. Δένδιας στο Unfollow! Ή μήπως κυνισμός αναμεμειγμένος με άκρατο συντηρητισμό και νεοφιλελευθερισμό; Για τον υπουργό "είναι λάθος η αντίληψη ότι ένα κράτος πρέπει να πουλήσει μια επιχείρηση αν είναι ζημιογόνα και να την κρατήσει αν είναι κερδοφόρα. Αυτή η αντίληψη δεν ανήκει σε αυτό το σύστημα. Μπορεί να ανήκει σε ένα άλλο, στον σοσιαλισμό, σε έναν κρατικό μονοπωλιακό καπιταλισμό"!
Για τη δική του κοινή λογική, όπως λέει στην ίδια συνέντευξη, το κράτος πρέπει μόνο να εισπράττει φόρους και το μόνο μονοπώλιο που πρέπει να υπάρχει είναι η κρατική βία.
Η δε αντίληψη που έχει για το τι εστί αγαθό, πραγματικά, αν εφαρμοστεί... σκοτώνει. "Το αγαθό δεν είναι το νερό. Το αγαθό σε αυτήν τη φάση είναι το δίκτυο διανομής. Το αγαθό είναι η μεταφορά. Το νεράκι το στέλνει ο Θεός, μπορεί ο καθένας από μας να βάζει μια κατσαρόλα στο παράθυρό του και να το συλλέγει. Αυτό θεωρητικά δεν έχει οικονομική αξία. Οικονομική αξία αποκτά όταν το μεταφέρω σε συγκεκριμένο χώρο, με προηγούμενο υγειονομικό έλεγχο, ανοίγω τη βρύση μου ό,τι ώρα θέλω και το πίνω. Αυτό είναι άλλης μορφής αγαθό από αυτό που στέλνει ο Θεός". Βέβαια το ότι στη Βολιβία, όταν ιδιωτικοποίησαν το νερό, ήταν παράνομο να βγάλεις αυτή την κατσαρολίτσα και σε συνελάμβαναν, δεν είναι ώρα να το πούμε στον υπουργό, μην του χαλάσουμε τη νεοφιλελεύθερη σούπα!
Στο στρίμωγμα που δέχεται από τους δημοσιογράφους για τις συνέπειες του τρόπου που η ιδιωτική πρωτοβουλία εφαρμόστηκε στην περίπτωση της ΔΕΗ με την Energa, η απάντηση είναι η εξής: "Ε, τι Έλληνες είμαστε, σκιτζίδικα τα κάνουμε όλα την πρώτη φορά!".
Τα σχόλια δικά σας.
Ε.Ζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου