Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΟΝΟ ΩΣ ΒΑΘΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΟΝ ΕΠΕΝΔΥΤΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (8/12/2012)
 
Eρ: Είστε ικανοποιημένος από τις διαδικασίες της συνδιάσκεψης; Βγαίνει ενισχυμένη η συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ από αυτή τη διαδικασία;
Προσωπικά δεν γνωρίζω κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο οδεύει ταχέως να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες, που να έχει κάνει στο παρελθόν μια τόσο ανοικτή, τόσο πλατιά και τόσο απεριόριστα δημοκρατική συλλογική διαδικασία, όπως η Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ. Δεν γνωρίζω, επίσης, να υπάρχει τέτοιο δημοκρατικό παράδειγμα και σε όλη την Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί κάποια αξιοσημείωτα δημοκρατικά πρωτεία. Και σε αυτό συνέβαλε ουσιαστικά η επιμονή και η αποφασιστικότητα του Αριστερού Ρεύματος, το οποίο έθεσε ευθέως και τολμηρά κρίσιμα θέματα για τις θέσεις, τις αποφάσεις και τις λειτουργίες της Συνδιάσκεψης. Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε σαφώς κερδισμένος από αυτή τη Συνδιάσκεψη και με ιδιαίτερα ενισχυμένη την ουσιαστική συνοχή και ενότητα του μέσα από τις διαφορετικότητες στις γραμμές του.
Ερ: Ως ρεύμα, ως αριστερή τάση του ΣΥΡΙΖΑ πετύχατε μια καταγραφή στο 25%. Αλλά, τι σημαίνει αυτό για τον όλο ΣΥΡΙΖΑ; Ποιο είναι το πρόσημο της σύνθεσης ως κόμμα; Βρίσκεται αριστερότερα ή δεξιότερα;
Πράγματι το 25,71%, το οποίο συγκέντρωσε η «Αριστερή Πλατφόρμα» στη Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αρκετά θετικό αποτέλεσμα. Το σημαντικότερο,όμως, κατά τη γνώμη μου δεν είναι το ποσοστό αλλά το γεγονός ότι η «Αριστερή Πλατφόρμα» αναδεικνύοντας τις διαφορετικές θέσεις της και τη διακριτή λίστα της μέσα στο ενιαίο πλαίσιο ψηφοδελτίου, έθεσε υπό δοκιμασία, τις δημοκρατικές αντοχές ενός υπό διαμόρφωση κόμματος, που βαδίζει προς τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης της Αριστεράς. Και αυτό το δημοκρατικό τέστ, ο ΣΥΡΙΖΑ το πέρασε, με τη συμβολή όλων και παρά τις δυσκολίες και τους προσωρινούς τριγμούς, με πολύ καλό βαθμό. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία πολύ καλή και μεγάλη δημοκρατική παρακαταθήκη για το μέλλον. Όσο πιο βαθιά δημοκρατική είναι μια δύναμη της Αριστεράς, που φιλοδοξεί βάσιμα να κυβερνήσει τη χώρα, όσο αυτή η βαθιά δημοκρατικότητα της δεν είναι εικονική και επιφανειακή, τότε αυτός ο ουσιαστικός δημοκρατισμός αποτελεί παράγοντα καινοτομίας και ριζοσπαστικοποίησης. Με αυτήν την έννοια, αλλά και όχι μόνο, στη Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ η ριζοσπαστικότητα υπήρξε ο μεγάλος νικητής.
Ερ: Το πλειοψηφικό ρεύμα δίνει την αίσθηση ότι συγκροτείται κυρίως με κύριο συνεκτικό στοιχείο το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο αναμφίβολα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη μετεξέλιξή του σε ένα αρχηγικό κόμμα, τύπου ΠΑΣΟΚ;
Είναι διαφορετικό πράγμα πολιτικές δυνάμεις να λειτουργούν απόλυτα δημοκρατικά και να έχουν ισχυρούς και «χαρισματικούς» ηγέτες, που σέβονται τις δημοκρατικές και συμμετοχικές διαδικασίες και άλλο αρχηγικά, αρχηγοκεντρικά ή και δεσποτικά και μονολιθικά κόμματα.
Τα αρχηγικά ή νεοαρχηγικά κόμματα δεν μπορούν ποτέ να καινοτομήσουν αληθινά και να επιφέρουν μεγάλες κοινωνικές αλλαγές. Μπορεί μερικές φορές να γνωρίζουν πρόσκαιρες επιτυχίες. Αυτές , όμως, δεν μπορούν να έχουν διάρκεια και πνοή, ενώ συνήθως τα συνοδεύει η παρακμή και η κατάπτωση. Η περίπτωση της ανόδου και πτώσης του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ χαρακτηριστική , με τραγικές συνέπειες για τη χώρα μας.
Δεν θεωρώ ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει οποιαδήποτε πρόθεση να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα αρχηγικό κόμμα. Κάθε άλλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπάρξει παρά σαν πρωτοπόρα δημοκρατική και βαθιά ριζοσπαστική αριστερή δύναμη. Αν χάσει κάποιο από αυτά τα δύο αλληλένδετα χαρακτηριστικά του , τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει χάσει το μέλλον.
Η μεγάλη εγγύηση για να διατηρήσει και να ενισχύσει ο ΣΥΡΙΖΑ το βαθύ δημοκρατισμό του και τον αδιάκοπα ανανεούμενο αριστερό ριζοσπαστισμό του, είναι ο ίδιος ο κόσμος του, ο κόσμος της Αριστεράς, αυτός ο εκτεταμένος πυρήνας παλαιμάχων και νεότερων αφοσιωμένων αγωνιστών της Αριστεράς που έχουν βάλει τη σφραγίδα τους σε όλες τις δύσκολες καμπές στη νεότερη ιστορία αυτής της χώρας , ενώ πρωτοπορούν και σήμερα για να σταθεί όρθιος ο τόπος.
Ερ: Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν σταθερά πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ταυτόχρονα καταγράφουν ένα «έλλειμμα κυβερνησιμότητας». Βελτιώνεται μετά τη συνδιάσκεψη αυτό; Αν η συγκυβέρνηση πέσει από «πολιτικό ατύχημα» είστε έτοιμοι να αναλάβετε την ευθύνη διακυβέρνησης;
Θεωρώ ότι η Συνδιάσκεψη έδωσε θετική ώθηση στην κοινωνική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ. Απέδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να λειτουργεί και να αποφασίζει με πλήρη σεβασμό στις διαφορετικότητες και με πλήρη δημοκρατική συζήτηση. Αυτό αυξάνει την κοινωνική εμπιστοσύνη απέναντί του. Πιστεύω ότι η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ως πρώτο κόμμα θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο στην πορεία προς το Συνέδριό του, μέσα από το οποίο θα ολοκληρωθεί η συγκρότησή του σε νέο ενιαίο δημοκρατικό και πολυτασικό κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Η συγκυβέρνηση Σαμαρά μάλλον δεν θα πέσει από «πολιτικό ατύχημα» αλλά κάτω από τη γενική κατακραυγή και τους μεγάλους ενωτικούς και ταξικούς εργατικούς και λαϊκούς αγώνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να αναλάβει με επιτυχία κυβερνητικές ευθύνες και ταυτόχρονα ετοιμάζεται συνεχώς και ακατάπαυστα προκειμένου να ανταποκριθεί με τον πιο αξιόπιστο τρόπο στην κυβερνητική πρόκληση και σε ένα τιτάνιο και πρωτόγνωρο έργο για να βγει η χώρα από την κρίση. Η ετοιμότητα διακυβέρνησης δεν είναι κάτι που επιτυγχάνεται και από κει και πέρα θεωρείται τελειωμένο. Η ετοιμότητα διακυβέρνησης δεν είναι κούρσα 100 μέτρων αλλά ένας πολύ σκληρός δρόμος μεγάλων αποστάσεων. Είναι ένας αγώνας που κατακτιέται αδιάλειπτα και πρέπει να δίνεται ακατάπαυστα και καθημερινά.
Ερ: Οι εξελίξεις στο θέμα της διαχείρισης του ελληνικού χρέους δείχνουν ότι οι εταίροι έχουν αποφασίσει να κρατήσουν πάση θυσία την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, διαγράφοντας μάλιστα κι άλλο μέρος του χρέους, φυσικά με βαρύ τίμημα. Πώς διακρίνεται αυτό που ήδη κάνουν οι πιστωτές από αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Αυτό που κάνουν οι πιστωτές μαζί με την τρόικα δεν συνιστά ένα «κούρεμα», έστω και μερικό, του δυσβάστακτου ελληνικού χρέους αλλά ένα αληθινό βασανιστήριο, που το βαφτίζουν διευκόλυνση. Αυτό έγινε με το προηγούμενο δήθεν «κούρεμα» που σημειώθηκε με δυσβάστακτους όρους και μετά το οποίο το χρέος μας αυξήθηκε. Αυτό γίνεται και τώρα με την επαναγορά των ομολόγων και τα άλλα συνοδευτικά μέτρα, που ούτε ως «ασπιρίνες» δεν μπορούν να εκληφθούν.
Θα το πούμε για άλλη μια φορά.
Εδώ που έχουμε φτάσει τα ημίμετρα σε σχέση με το χρέος, όταν συνοδεύονται, μάλιστα ,με σκληρά μέτρα όχι μόνο δεν αρκούν αλλά και επιδεινώνουν συνεχώς την κατάσταση. Η μόνη λύση, για την οποία φωνάζω εδώ και χρόνια, επιβίωσης της χώρας είναι η διαγραφή, χωρίς όρους, του χρέους ή τουλάχιστον του πολύ μεγαλύτερου μέρους του, προκειμένου η χώρα να ανασάνει και να ακολουθήσει μια νέα πορεία προοδευτικής ανασυγκρότησης και νέας σοσιαλιστικής προοπτικής. Όπως βλέπετε οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με εκείνες των πιστωτών διαφέρουν όπως η μέρα με τη νύκτα.
Ερ: Το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται τμήματα της επιχειρηματικής ελίτ που δυσφορούν με τις παρεμβάσεις της τρόικας και μιλούν για «εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης» ή ένα είδος «σχεδίου Β’», για «αφελληνισμό της οικονομίας» κ.α. Πώς το αξιολογείτε; Αισθάνεστε ότι αυτά αποτελούν κι ένα είδος «πλευρίσματος» του ΣΥΡΙΖΑ;
Δεν ξέρω σε ποια τέτοια επιχειρηματικά σχέδια αναφέρεστε. Αυτό που εγώ βλέπω είναι ότι, δυστυχώς, σύσσωμο το πολιτικό και μεγαλοαστικό κατεστημένο της χώρας έχει παραδοθεί στην τρόικα και τις μνημονιακές δεσμεύσεις και αυτό παρά τις «γκρίνιες» και τη «δυσθυμία» που συνοδεύουν αυτήν την παράδοση και οι οποίες συχνά προβάλλονται ως άλλοθι της υποταγής.
Σήμερα μόνο οι δυνάμεις της Αριστεράς μπορούν να αναλάβουν να φέρουν σε πέρας ένα αντιμνημονιακό πρόγραμμα σταδιακής αναπτυξιακής παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης και ανόρθωσης του τόπου. Σήμερα μόνο η Αριστερά μπορεί να εκπροσωπήσει, ενάντια στον εκχωρημένο μεγαλοαστικό κόσμο, όχι μόνο τα ταξικά και κοινωνικά αλλά και τα γνήσια εθνικά συμφέροντα σε ένα θετικό δρόμο ελπίδας με αναγεννητικές προοπτικές.
Ερ: Σε γενικές γραμμές, με βάση τις εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη, πιστεύετε ότι ενισχύεται η άποψη σας για αριστερή διέξοδο που δεν περιλαμβάνει κατ’ ανάγκη παραμονή στο ευρώ;
Οι προσωπικές μου απόψεις για το ευρώ, την ευρωζώνη και το εθνικό νόμισμα είναι γνωστές. Εδώ, όμως, σας ομιλώ ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να ακολουθήσουμε με ακλόνητη συνέπεια και σταθερότητα ένα αντιμνημονιακό προοδευτικό πρόγραμμα, πέρα και έξω από την τροϊκανή κηδεμονία, ως μόνη θετική διέξοδο για τη χώρα. Και αυτό που υπογραμμίζουμε είναι ότι στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος δεν πρόκειται να αναδιπλωθούμε και να κάνουμε πίσω στο όνομα οποιονδήποτε εκβιασμών και εκβιαστικών διλλημάτων και στο όνομα οποιονδήποτε σκοπιμοτήτων. Και νομίζω ότι αυτή η θέση για μια αντιμνημονιακή προοδευτική πορεία, ανεξάρτητα και ενάντια στους εκβιασμούς και τα τρομοκρατικά διλλήματα του κατεστημένου έχει καταστεί μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου