Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Τσίπρα για πρόεδρο της Κομισιόν προτείνει η ευρωβουλευτής Γκαμπριέλα Τσίμμερ



"... Εάν η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά αποφάσιζε για έναν υποψήφιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτός θα μπορούσε να είναι ο Αλέξης Τσίπρας από την Ελλάδα, ένας νέος πολιτικός που έχει αρχίσει να αναπτύσσει δυναμική και κοινό στην Ευρώπη ...". Αυτό δήλωσε νωρίτερα σήμερα, η Πρόεδρος της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γερμανίδα ευρωβουλευτής Γκαμπριέλα Τσίμμερ, σύμφωνα με δημοσίευμα της ΕΡΤ. Η δήλωση έγινε στο Εργαστήριο Αρχισυντακτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου πραγματοποιήθηκε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ε.Κ., Μάρτιν Σούλτς (Γερμανία, S&D), τον αντιπρόεδρο του Ε.Κ., Όθμαρ Κάρας (Αυστρία, ΕΛΚ) καθώς και τους εκπροσώπους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, με θέμα «Το μέλλον και οι προοπτικές της Ευρώπης στην κρίση».
Διαβάστε περισσότερα »

Το ΔΝΤ δεν είναι ΜΚΟ


Του Θ. ΚΑΡΤΕΡΟΥ*

Πρέπει να ελπίζουμε ότι θα έρθει μια μέρα που στα σχολεία θα διδάσκονται οι εκθέσεις των διαφόρων διεθνών καπιταλιστικών οργανισμών -όπως για παράδειγμα η τελευταία του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Όχι απλώς ως κείμενα οικονομικής και τεχνοκρατικής αγραμματοσύνης, τσάτρα-πάτρα και εκ των υστέρων δικαιολόγησης αποφάσεων που κατάστρεψαν εκατομμύρια ανθρώπους,παγερής επιβολής σε χώρες και λαούς. Αλλά κυρίως ως δείγματα ενός απεχθούς και απάνθρωπου τρόπου σκέψης, που έχει επιβληθεί στην εποχή μας και διαφημίζεται ως το άκρον άωτο του μονόδρομου ρεαλισμού.
Ψάξτε όσο θέλετε στο εκτενές αυτό κείμενο. Το δράμα των ανθρώπων δεν πρόκειται να το βρείτε εκεί. Δεν θα βρείτε την ανεργία, την απελπισία, τη φτώχεια, το κυνήγι του θησαυρού στους κάδους σκουπιδιών. Θα βρείτε αντίθετα μια γλώσσα κατασκευασμένη από τεχνοκράτες ακριβώς για να τα κρύβει όλα αυτά πίσω από μια απάνθρωπη και δήθεν αποστασιοποιημένη εμβρίθεια. Να κρύβει τη φτώχεια πίσω από την ανταγωνιστικότητα, την ανεργία πίσω από την εξυγίανση, τη δυστυχία πίσω από τη δημοσιονομική σταθερότητα, το έλλειμμα κοινωνικής προστασίας πίσω από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.
Το χειρότερο απ' όλα είναι ότι δεν επιτρέπουν να εμφιλοχωρήσει στις γραμμές τους καμιά φανερή μισαλλοδοξία, καμιά ορατή απέχθεια, καμιά ιατροδικαστική έστω συγκίνηση. Οι άνθρωποι δεν υπάρχουν για τους ψυχρόαιμους αυτούς οργανισμούς, παρά μόνο ως κάποιο υπονοούμενο μέγεθος -κάπου χωμένο μέσα στη διαπίστωση για τη "μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη ύφεση" και την ικανοποίηση για την "πρωτοφανή" μείωση του εργατικού κόστους. Ασχολούνται δηλαδή με τις πένσες, τους κόφτες, τα μαχαίρια, τα νυστέρια και τους φούρνους της μεθοδολογίας τους, χωρίς να χαλαλίζουν έστω μια ματιά στο αιμόφυρτο θύμα.
Το ΔΝΤ δεν είναι ΜΚΟ, θα πει ο ρεαλιστής τύπου Στουρνάρα. Σωστό, αλλά παρ' όλα αυτά η έκθεση προσφέρει μια πολιτική υπηρεσία: Παραπέμπει με την τεχνοκρατική της αγριότητα στην ουσία της σημερινής σύγκρουσης. Αν δηλαδή στο επίκεντρο της πολιτικής θα είναι ο άνθρωπος, η δουλειά του, η αμοιβή του, η προστασία του, το ψωμί και το βιβλίο των παιδιών του, ή η ψυχρή -και φονική- αριθμητική μιας ιδιοτέλειας που διεκδικεί το μονοπώλιο του ρεαλισμού. Και δυστυχώς, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, στη σύγκρουση αυτή του "καλού" με το "κακό" δεν είναι καθόλου αυτονόητη η επικράτηση του πρώτου...

*Δημοσιεύθηκε στην "ΑΥΓΗ" την τετάρτη 8 Μαίου 2013
Διαβάστε περισσότερα »

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τα 68 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη των λαών: Το σύνθημα «ποτέ πια πόλεμος – ποτέ πια φασισμός» παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο


Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με την ευκαιρία των 68 χρόνων από την αντιφασιστική νίκη των λαών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
68 χρόνια μετά, εξαιρετικά επίκαιρο το σύνθημα:  «Ποτέ πια πόλεμος, ποτέ πια φασισμός». Αστείρευτη πηγή έμπνευσης η αντιφασιστική νίκη στους αγώνες για μια άλλη Ευρώπη

Η συμπλήρωση 68 χρόνων από την λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου αποτελεί επέτειο μνήμης και εγρήγορσης.

Εκφράζουμε βαθύ σεβασμό, με την ευκαιρία αυτή, για όσους όρθωσαν το ανάστημά τους στη φασιστική επιδρομή, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν, για όλους όσοι σύρθηκαν και μαρτύρησαν στα στρατόπεδα των ναζί.

Η χώρα μας ήταν μεταξύ των πρώτων στην Ευρώπη σε απώλειες ανθρώπινων ζωών, αναλογικά με τον πληθυσμό της, αλλά δημιούργησε και ένα από τα μαζικότερα και ηρωικότερα κινήματα εθνικής αντίστασης,  κίνημα που αγωνίστηκε για «λεύτερη πατρίδα και πανανθρώπινη την λευτεριά».

Σήμερα, ζητάμε πιο έντονα να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα του λαού μας  για την απόδοση των γερμανικών οφειλών στην χώρα μας, αίτημα που,  δυστυχώς, διαδοχικές κυβερνήσεις είχαν βάλει στο ράφι.

Το σύνθημα «ποτέ πια πόλεμος – ποτέ πια φασισμός», που σφράγισε την αντιφασιστική νίκη των λαών και τη συντριβή του χιτλεροφασισμού, παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο και σήμερα. Γιατί νέοι κίνδυνοι διαγράφονται για την διεθνή ειρήνη, ενώ οι κοινωνίες δοκιμάζονται και διαλύονται από την παγκόσμια και ευρωπαϊκή κρίση. Την ίδια ώρα, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πόλεμοι συνεχίζονται, με κυριότερη εστία σύγκρουσης την Συρία και την απειλή νέου πολέμου, με πρόσχημα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Στις συνθήκες της κρίσης σημειώνουν έξαρση τα φαινόμενα της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, με τους νοσταλγούς του Χίτλερ να αποθρασύνονται και να δρουν ως τάγματα εφόδου, ιδιαίτερα εναντίον των μεταναστών.

Με την ευκαιρία της 68ης  επετείου της αντιφασιστικής νίκης  διακηρύσσουμε, ακόμα μια φορά, ότι ο νεοφιλελευθερισμός και ο ευρωατλαντισμός προκαλούν νέες διαιρέσεις στην Ευρώπη, τροφοδοτούν τον μιλιταρισμό και τον ακραίο εθνικισμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με την αυξημένη επιρροή του και το διεθνές του κύρος εργάζεται για την δημιουργία ενός πανευρωπαΐκού μετώπου κατά του ρατσισμού και του νεοναζισμού, για την ειρήνη, την κατάργηση των πυρηνικών, των ξένων βάσεων, τη μετατροπή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής σε αποπυρηνικοποιημένες ζώνες, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Τέλος, εκφράζουμε την ισχυρή μας πεποίθηση ότι οι συντονισμένοι αγώνες των δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και γενικότερα των λαών της Ευρώπης θα καρποφορήσουν, προς όφελος μιας άλλης Ευρώπης, φιλειρηνικής, δημοκρατικής, κοινωνικής και οικολογικής, ικανής να προασπίζεται τα δικαιώματα των λαών της και την υπόθεση της παγκόσμιας ειρήνης.   
Διαβάστε περισσότερα »