Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Μια πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας και ένα εξαιρετικό κείμενο


Στους δρόμους βγήκαν σήμερα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Καβάλας και μοιράζουν στους πολίτες μια εξαιρετική ανακοίνωσή τους

Την ώρα που ο κόσμος της εργασίας συνθλίβεται από τη βία των μνημονίων και τις φοροεπιδρομές της τρικομματικής κυβέρνησης,
- την ώρα που ποτίζουν την κοινωνία μας με το δηλητήριο του φασισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας,
- την ώρα που η Βουλή αθωώνει τους "λίσταρχους" της περίφημης λίστας Λαγκάρντ,
- την ώρα που 650 δις καταθέσεις "αναπαύονται" στις τράπεζες του εξωτερικού,
- την ώρα που ψάχνουν αγοραστές για τα λιμάνια μας και χρυσοθήρες για τα βουνά μας,
- αυτή την ώρα, ξεδιπλώνεται μια πρωτοφανής επίθεση της κυβέρνησης και των διαπλεκόμενων Μ.Μ.Ε. ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ.

Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί επιμένει στην ακύρωση των μνημονίων, γιατί, απέναντι στην καταστροφή της κοινωνίας που αυτοί υλοποιούν, παρ’ όλη την πίεση που δέχεται από πολλές πλευρές, ανυποχώρητα προτάσσει την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπου.
Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί υπερασπίζεται με σθένος κάθε εστία αντίστασης, αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης που δημιουργείται στην κοινωνία, μη υποκύπτοντας στις πιέσεις του σάπιου συστήματος για την καταδίκη τους.
Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί υπερασπίζεται τη δημοκρατία, σε μια περίοδο που καταλύονται οι δημοκρατικοί θεσμοί.
Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αγωνίζεται για έναν ειρηνικό ξεσηκωμό, που τα μνημόνιά τους θα τα κάνει παρελθόν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα φταίει πραγματικά μόνο αν δεν κάνει τα αδύνατα δυνατά, με ενωτικούς αγώνες, να ανατρέψει αυτή την κυβέρνηση και τις πολιτικές της.

Μόνη διέξοδος: η ανατροπή
Με το ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ
Διαβάστε περισσότερα »

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ



ΆΡΘΡΟ ΤΟΥ Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΑ " ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ" (ΣΑΒΒΑΤΟ 19/01)

Η χώρα μας αλλά και συνολικά η Ευρώπη δεν μπορούν να συνεχίσουν να πορεύονται όπως πριν.
Η Ελλάδα χρειάζεται να ξανακτιστεί και να επιχειρήσει ένα νέο ξεκίνημα. Ένα νέο ξεκίνημα που θα επιλύσει ανολοκλήρωτες«αστικοδημοκρατικές» μεταρρυθμίσεις και κυρίως θα τερματίσει τη λιτότητα, θα ανακόψει την ύφεση και θα προχωρήσει αποφασιστικά σε μια νέου τύπου ανάπτυξη με την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας και της κοινωνίας.
Αυτό το νέο ξεκίνημα μπορεί να γίνει μόνο με προοδευτικό προσανατολισμό και μάλιστα έντοναριζοσπαστικό και ανατρεπτικό.
Η επαναθεμελίωση της Ελλάδας ή θα γίνει με όρους προόδου και σοσιαλιστικής προοπτικής ή δεν θα υπάρξει και θα δώσει τη θέση της στην πιο ακραία αντίδραση, στον πιο στυγνό αυταρχισμό και την ταχεία περιθωριοποίηση.
Επομένως, η πρόκληση αυτού του νέου ξεκινήματος για τη χώρα παραπέμπει ευθέως σε μιακυβέρνηση της Αριστεράς με την πιο ουσιαστική έννοια του όρου. Μια κυβέρνηση της Αριστεράς πουδεν θα είναι αυτοσκοπός ούτε καταφύγιο για να διατηρηθούν , με κάποιες «βελτιώσεις», στη ζωή ο αποτυχημένος νεοφιλελευθερισμός και ο ελληνικός καπιταλισμός.
Άλλωστε, το νεοφιλελεύθερο καπιταλιστικό μοντέλο δεν μεταρρυθμίζεται με θετικό πρόσημο, ενώ οι αποκαλούμενες διαρθρωτικές αλλαγές τρόικας-κυβέρνησης το μόνο που επιτυγχάνουν είναι την περαιτέρω ακραία αντιδραστικοποίηση και αυταρχοποίησή του.
Η κυβέρνηση της Αριστεράς έχει νόημα μόνο ως Κυβέρνηση που θα αμφισβητήσει ευθέως τονεοφιλελευθερισμό και προοπτικά τον ίδιο τον καπιταλισμό και ως κυβέρνηση που θα φέρει στο προσκήνιο ένα νέο παραγωγικό και οικονομικό πρότυπο που θα συνδυάζει την καινοτομία και τη σύγχρονη οργάνωση, με την οικονομική αποτελεσματικότητα και τη δικαιοσύνη ενώ θα βασίζεται στην αδιάκοπη κοινωνικοποίηση του κράτους, της οικονομίας και των μέσων παραγωγής.
Αφετηρία μιας κυβέρνησης της Αριστεράς θα είναι η άμεση απαλλαγή της χώρας από την τροϊκανή«νεοαποικιοκρατία» και η ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα άμεσο έκτακτο πρόγραμμα αντιστροφής των υφεσιακώντάσεων, τόνωσης της οικονομίας και των λαϊκών εισοδημάτων. Ένα τέτοιο πρόγραμμα σημαίνει πρώτα απ΄όλα την ανάληψη δύο μεγάλων επιλογών.
Πρώτον: την άμεση εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος για την εφαρμογή μιας νέας αναπτυξιακής, επενδυτικής και κοινωνικής χρηματοπιστωτικής πολιτικής, μαζί με μια γενναία επιλογή ρύθμισης, μέχρι διαγραφής, των δανείων για τις πιο ευάλωτες κατηγορίες νοικοκυριών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Δεύτερον: Την εφαρμογή ταχύρρυθμων ριζοσπαστικών μέτρων για την ανασυγκρότηση και αποδοτική λειτουργία του ελληνικού δημοσίου μαζί με το πέρασμα σε εθνικό έλεγχο των πλέον στρατηγικών τομέων της οικονομίας.
Η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν είναι μια κυβέρνηση παραδοσιακό τύπου, η οποία μπορεί να εφαρμόσει την πολιτική της με το λαό παθητικό θεατή σε ένα κυβερνητικό μονόπρακτο.
Η Αριστερά, για να κάνει το κυβερνητικό άλμα, χρειάζεται να βρεθούν συμπαραταγμένες σε ένα κοινό πρόγραμμα όλες οι δυνάμεις της και κυρίως να κατακτήσει την πολιτικήιδεολογική και πολιτιστικήηγεμονία σε ένα μεγάλο πλειοψηφικό και αγωνιστικό κοινωνικό μπλοκ, στο οποίο, με κυρίαρχο το ρόλο της μισθωτής εργασίας, θα συμπεριλαμβάνονται τα μικρομεσαία επαγγελματικά και βιοτεχνικά στρώματα των πόλεων και η μικρομεσαία αγροτιά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας ψηλά στην ατζέντα του τις ιδέες της συνεργασίας των αριστερών δυνάμεων και την προσπάθεια ενός σύγχρονου ριζοσπαστικού και εναλλακτικού προγράμματος, έχει κάνει θετικά βήματα στην κατεύθυνση αυτή, για μια νέα γόνιμη και ελπιδοφόρα αριστερή ηγεμονία στη χώρα, αναδεικνυόμενος σε ρόλο μάχιμης αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ως ΣΥΡΙΖΑ φτάσαμε, όμως, σε ένα οριακό και ίσως το πλέον κρίσιμο σημείο, όπου η προοδευτική ανατροπή για μια κυβέρνηση της Αριστεράς απαιτεί να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη λυσσώδη αντίδραση του ελληνικού και ευρωπαϊκού κατεστημένου, να προωθήσουμε την επιτυχή αναζωογόνηση του κοινωνικού πεδίου με νέους μεγάλους εργατικούς – λαϊκούς αγώνες και να προσδώσουμε μια νέα δυναμική στην πολιτική και εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ.
Όλα τούτα προβάλλουν την ανάγκη ενός άμεσου σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο στην καρδιά του θα έχει μια νέα δεύτερη ριζοσπαστικοποίηση. Μια δεύτερη ριζοσπαστικοποίηση, πολιτική,προγραμματικήιδεολογική και πολιτιστική, με πραγματικά σύγχρονους και αυθεντικά εργατικούς,λαϊκούς και κοινωνικούς όρους.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Τα Νέα Σαββατοκύριακο" 
το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013
Διαβάστε περισσότερα »

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Το να απαντάς στον Κεδίκογλου το μελάνι σου χαλάς!



Απάντηση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου

Αυτό που κατανοούν οι πολίτες, ανεξαρτήτως ιδεολογικής προέλευσης, είναι την αγωνιώδη προσπάθεια μιας κυβέρνησης που καταρρέει, να βρει σωσίβιο σε αυτές τις πράξεις τυφλής βίας και αποπροσανατολισμού. Ψιλά γράμματα για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, το να απαντάς στον Κεδίκογλου το μελάνι σου χαλάς!
Διαβάστε περισσότερα »