Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΜΕ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΩΣ ΧΑΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!


ΕΚΔΟΘΗΚΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
ΜΕ ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ!
EUROGROUP: ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΣΗ 



Άρχισε χθες το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους, καθώς ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) απηύθυνε σχετική πρόσκληση προς τους υποψηφίους για συμμετοχή στη διαδικασία.
Η επαναγορά θα πραγματοποιηθεί μέσω μιας διαδικασίας δημοπρασίας, κατά την οποία οι επενδυτές δηλώνουν σε ποια τιμή προτίθενται να διαθέσουν τα ομολογά τους πριν αυτή καθοριστεί. Η κυβέρνηση όρισε ελάχιστο εύρος τιμής στο 30,2% έως 38,1% και ανώτατο εύρος τιμής στο 32,2% έως 40,1%, ανάλογα με τις λήξεις των ομολόγων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΔΔΗΧ η χώρα δεν θα διαθέσει περισσότερα από 10 δισ. ευρώ για την επαναγορά. Οι επενδυτές πρέπει να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους έως τις 7 Δεκεμβρίου, ενώ η ημερομηνία διακανονισμού είναι η 17η Δεκεμβρίου.
 Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του στη σημερινή (3/12) συνεδρίαση του Eurogroup για την πορεία της διαδικασίας.

 

Σύμφωνα με όσα έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αποσύρει με τη μέθοδο της επαναγοράς ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 30 δισ. ευρώ. Όπως φαίνεται από τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών, το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους μέχρι αυτού του ποσού, αν βρει ανταπόκριση η δημόσια πρόσκληση για επαναγορά ομολόγων, θα ολοκληρωθεί τους επόμενους έξι μήνες, όση είναι η διάρκεια των νέων ομολόγων που θα εκδώσει ο EFSF.

Οι συστηματικές πιέσεις που ασκήθηκαν από τους τραπεζίτες είχαν σαν αποτέλεσμα οι όροι να είναι ευνοϊκότεροι για την επαναγορά των ομολόγων από το Δημόσιο. To εύρος ελάχιστης τιμής μεταξύ 30,2 και 38,1 μονάδων βάσης και εύρος μέγιστης τιμής μεταξύ 32,2 και 38,1 μονάδων βάσης. Ο μέσος όρος της ελάχιστης τιμή είναι περίπου το 32,1 και ο μέσος όρος της μέγιστης 34,1.  
Υπενθυμίζεται ότι στις επαφές που είχε ο Γ. Στουρνάρας με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών την προηγούμενη εβδομάδα, οι τιμές υποτίθεται ότι είχαν κλειδώσει στις 28 μονάδες βάσης. Πέραν, όμως, της επίτευξης καλύτερης τιμής για τους τραπεζίτες, σκανδαλώδης είναι και η παραχώρηση προς τους τραπεζίτες, στους οποίους δίνει τη δυνατότητα να εγγράφουν τις ζημιές από το PSI+ στους ισολογισμούς των τραπεζών και να τις συμψηφίζουν με μελλοντικά κέρδη, ο οποίος συμψηφισμός φθάνει σε ορίζοντα 30 χρόνων.
ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ ΓΙΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ!
Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε νέα νομοθετική ρύθμιση (πιθανότατα) στο υπό συζήτηση φορολογικό νομοσχέδιο, με την οποία θα παρέχεται το προνόμιο στις τράπεζες να συμψηφίζουν τη ζημία από το PSI+, και πιθανώς τη ζημία από την επικείμενη επαναγορά, με φόρο που αναλογεί στα κέρδη όχι πλέον της μητρικής, αλλά συνολικά του ομίλου (group taxation)!!!
Κατ'αυτόν τον άθλιο τρόπο θα χαρισθούν στις Τράπεζες, σε βάρος του δημοσίου, πολλά δις ευρώ!!!
Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στην Τράπεζα της Ελλάδος να αναγνωρίσει το σύνολο του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, χαρίζοντας δισ. ευρώ από φόρους κερδών στους τραπεζίτες, αφού ο ορίζοντας του συμψηφισμού φτάνει τα 30 χρόνια! Αυτό σημαίνει, λοιπόν, έως 30 χρόνια φοροασυλίας για τα κέρδη όχι μόνο των τραπεζών αλλά του συνόλου των μονοπωλιακών ομίλων, οι οποίοι έχουν σαν κορμό τις τράπεζες και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εταιρίες διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, βιομηχανίες, εμπορικές και άλλες επιχειρήσεις!
Η πλήρης αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου θα μειώσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών κατά περίπου 4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, όσα περίπου θα χάσουν από τους τόκους των ομολόγων την επόμενη 30ετία.
ΣΟΒΑΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία και το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στο δεύτερο κούρεμα των ομολόγων, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα δήλωσε καθησυχαστικά ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στη διαδικασία.
Παρ' όλα αυτά, έγκυρες πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι το θέμα θα εξεταστεί ξεχωριστά σε κάθε Ταμείο, ανάλογα αν αυτό επιχορηγείται ή όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν σήμερα στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου συνολικής αξίας 14 δισ. ευρώ, από τα οποία 8 δισ. ευρώ στον ειδικό λογαριασμό που διατηρεί η Τράπεζα της Ελλάδας. Η ΤτΕ διαμηνύει ότι σε αυτή την επαναγορά δεν θα προβεί σε κανένα μονομερές κούρεμα των ομολόγων των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων. Σε επίπεδο Ταμείων και ειδικά των μεγαλύτερων που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό, φαίνεται ότι προέχει η μηνιαία κάλυψη των συντάξεων και λιγότερο η διατήρηση των αποθεματικών.
Ειδικότερα, τα μεγάλα ελληνικά Ταμεία, με πρώτο το ΙΚΑ, εκτιμούν ότι προέχει η μηναία κάλυψη των συντάξεων, η οποία βρίσκεται σε συνάρτηση με τη ρευστότητα του κράτους και κατ' επέκταση με την επιχορήγησή τους από τον προϋπολογισμό και όχι από τα αποθεματικά τους.
Δεν βρίσκονται πάντως όλα τα Ταμεία στην ίδια κατάσταση. Το ΕΤΑΠ ΜΜΕ καλύπτει με την πρόσοδο των 12 δισ. που έχει από τα νέα ομόλογα του Δημοσίου μέρος από τις ετήσιες συντάξεις. Συνεπώς, το Ταμείο θα είναι εκτός διαδικασίας, όπως και πολλά άλλα που έχουν ανάλογο πρόβλημα κάλυψης των συντάξεων. Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται ότι κινείται και το ταμείο ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων (ΕΤΑΑ).

EUROGROUP: ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΣΗ
 Στην επόμενη συνάντηση του Eurogroup, στις 13 Δεκεμβρίου, παρέπεμψαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης την συζήτηση για τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα, την εκταμίευση της δόσης και την εκτίμηση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων.
Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επισήμανε ότι οι υπουργοί ενημερώθηκαν από τον Γιάννη Στουρνάρα για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής.

Δεν θέλησε πάντως να σχολιάσει, όπως και ο επίτροπος Όλι Ρεν, το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων που άρχισε τη Δευτέρα και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η εκτίμηση της πορείας του προγράμματος και οι λεπτομέρειες της εκταμίευσης της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ για την Ελλάδα θα συζητηθούν στις 13 Δεκεμβρίου, επισήμανε ο κ. Γιούνκερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου