Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Οι κάτοικοι της Νεμέας ξανά αντιμέτωποι με τα σκουπίδια



Δεν πρόλαβε να κοπάσει ο κουρνιαχτός από την επικοινωνιακή παράσταση του κ. Τατούλη και των υπουργών της δικομματικής συγκυβέρνησης (Μιχελάκη, Χατζηδάκη, Μιταράκη, Μανιάτη) για την ανακήρυξη του «περιφερειακού» μας ανάδοχου για τη διαχείριση των απορριμμάτων και η εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΑΕ ήδη προβαίνει σε διερευνητικές κρούσεις για την αγορά οικοπέδου για την εγκατάσταση της πρώτης μονάδας φαραωνικού τύπου. Όπως έγινε γνωστό στην ευρύτερη περιοχή της Νεμέας αναζητείται οικόπεδο (180 στρεμμάτων) προκειμένου να «αξιοποιηθεί» από την εν λόγω εταιρεία.

Οι κρούσεις αυτές θορύβησαν τους πολίτες του δήμου της Νεμέας, οι οποίοι από πέρυσι και απολύτως δικαιολογημένα είχαν αντιταχθεί σε οποιαδήποτε αντίστοιχου είδους εκμετάλλευση, κάνοντας ξεκάθαρο πως δεν είναι σε διατεθειμένοι να ρισκάρουν τις ζωές, το περιβάλλον και τα προϊόντα του τόπου τους για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

Ένα χρόνο μετά την απόφαση αυτή, ο δήμος και οι κάτοικοι έρχονται ξανά αντιμέτωποι με την ίδια απειλή και μάλιστα σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό μιας και τα 180 στρέμματα που αναζητά η ΤΕΡΝΑ Α.Ε. οδηγούν στο συμπέρασμα οτι δεν μιλάμε απλά για ένα εργοστάσιο επεξεργασίας αλλά και για την δημιουργία ΧΥΤΑ.

Ερωτηματικά όμως προκαλεί η στάση του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Δέδε, οι οποίοι ενώ στις 30 Ιουλίου πανηγύριζαν για την ανάθεση στην ΤΕΡΝΑ του προγράμματος της επεξεργασίας και διαχείρισης απορριμάτων Πελοποννήσου, μαζί με τους μνημονιακούς υπουργούς Χατζηδάκη, Μανιάτη και Μιχελάκη, σήμερα κάνουν σαν να μην ξέρουν τίποτα για την υπόθεση και να δηλώνουν... άγνοια όσον αφορά τις διαθέσεις της εταιρείας για την δημιουργία εργοστασίου στα Δερβενάκια.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι απλά και εύλογα:

-Από πότε σε ένα κράτος, που υποτίθεται οτι έχει αρχές και νόμους, επιλέγει ο ιδιώτης που θα κάνει ένα έργο και μάλιστα τέτοιου μεγέθους χωρίς να ρωτήσει κανέναν;

-Είναι δυνατόν να μην καθορίζουν οι αρχές (στην προκειμένη περίπτωση η Περιφέρεια) τον χώρο που θέλουν να γίνει το έργο μιας και μιλάμε για πρόγραμμα ΣΔΙΤ, όπου το κράτος  χρηματοδοτεί στο ύψος του 50% της συνολικής... επένδυσης;

-Επιτρέπεται να δημιουργηθεί ένα τέτοιο εργοστάσιο σε μια περιοχή χαρακτηρισμένη ως προστατευόμενη ζώνη με ονομασία προελεύσεως;

-Ποιές οι περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις στην περιοχή και στον υδροφόρο ορίζοντα της;

-Γνωρίζει η περιφέρεια τις περιβαλλοντολογικές μελέτες της εταιρείας ΤΕΡΝΑ για τον χώρο που φαίνεται οτι την ενδιαφέρει;

-Ποιές οι ενδεχόμενες επιπτώσεις για τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νεμέας;

Στα παραπάνω ερωτήματα δεν έχει δοθεί μέχρι ώρας καμία απολύτως απάντηση. Κανένας δεν γνωρίζει (φαινομενικά), αλλά την ίδια ώρα η ΤΕΡΝΑ προσπαθεί να κάνει deals και να βάλει τις βάσεις για την δημιουργία σκουπιδότοπου στον δήμο Νεμέας, προσπερνώντας τους κατοίκους της περιοχής και αδιαφορώντας πλήρως για την περσινή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που έκανε ξεκάθαρη την θέση του απέναντι σε τέτοιου είδους έργα.

Φυσικά, στο κάδρο των ευθυνών δεν βρίσκονται μόνο οι κύριοι Τατούλης και Δέδες. Βαρύτατες ευθύνες φέρει και ο ιδιοκτήτης της ΤΕΡΝΑ Α.Ε., Γιώργος Περιστέρης ο οποίος μόνο υγιής επιχειρηματίας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Εν συντομία παρουσιάζουμε ορισμένα στοιχεία της... υγείους επιχειρηματικότητας του ιδιοκτήτη της ΤΕΡΝΑ Α.Ε.:

-Χρέη στη ΔΕΠΑ ύψους 22,5 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία μάλιστα το ΤΑΙΠΕΔ εγγυάται από την πλευρά του κράτους, με σκοπό την ολοκλήρωση του ξεπουλήματος της εταιρείας σε ιδιώτες. Την ίδια στιγμή που Έλληνες πολίτες κινδυνεύουν με δημεύσεις, κατασχέσεις ακόμη και
φυλακίση για ποσά 5 χιλιάδων ευρώ, ο κύριος Περιστέρης όχι μόνο είναι ελεύθερος και ωραίος αλλά κάνει κερδοφόρες συμφωνίες με το δημόσιο που αν χρειαστεί του πληρώνει και τα χρέη.

-Την ώρα που οι οικονομικοί εισαγγελείς διεξάγουν προκαταρκτικές έρευνες για τις συμβάσεις της ΔΕΗ, η διοίκηση του κ. Αρθούρου Ζερβού αγνοεί επιδεικτικά αυτές τις έρευνες και υπογράφει συμφωνία-μαμούθ, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, για μια λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα με τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ του κ. Γιώργου Περιστέρη. Το γιγαντιαίο συμβόλαιο με τη ΔΕΗ που έκλεισε ο κ. Περιστέρης είναι το μεγαλύτερο έργο που υπογράφηκε την τελευταία πενταετία στη χώρα μας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

-Προνομιακή μεταχείριση από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης για τον Γίωργο Περιστέρη στο θέμα του αυτοκινητοδρόμου Ε-65 στην Κεντρική Ελλάδα που θα ενώνεται με την Εγνατία. Ενώ το έργο κρίθηκε στην πορεία ασύμφορο και στο τραπέζι έπεσαν προτάσεις ώστε να μην γίνει, ύστερα από αφόρητες πιέσεις της εταιρείας, θα κατασκευαστεί μόνο ένα κομμάτι του που δεν έχει αρχή και τέλος, για να μπορέσει απλά η εταιρεία να καλύψει τα δάνεια της στις τράπεζες. Δεν γνωρίζουμε πολλούς Έλληνες πολίτες που έχουν συνάψει τραπεζικά δάνεια και το κράτος να τους κάνει δώρο στην ουσία την αποπληρωμή στην τράπεζα.

Αυτός είναι λοιπόν ο κύριος Περιστέρης που αργά ή γρήγορα θα εμφανιστεί στην περιοχή μας και θα υποσχεθεί ανάπτυξη, οικολογία και κάποιες θέσεις εργασίας. Ένας επιχειρηματίας αφερέγγυος, διαπλεκόμενος και προφανώς ένας από τους κρατικοδίαιτους νταβατζήδες που ρήμαξαν την χώρα και την οδήγησαν στα βράχια, φορτώνοντας στη συνέχεια τις ευθύνες σε όλους εμάς. Ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανένας και όποιος πει το αντίθετο, τουλάχιστον στα δικά μας μάτια θεωρεία ύποπτος.

Διαμηνύουμε στους υπεύθυνους της εταιρείας και στους εμπνευστές της εν λόγω «επένδυσης» ότι ως κάτοικοι και πολίτες της Νεμέας δεν θα ανεχθούμε να μετατραπεί ο τόπος μας σε -έστω και μοντέρνα-  χωματερή της Πελοποννήσου έρμαιο στα συμφέροντα των εθνικών μας «εργολάβων». Προς αυτήν την κατεύθυνση χαιρετίζουμε και το ψήφισμα  του δημοτικού συμβουλίου της πόλης μας που αντιστρατεύεται με κατηγορηματικό τρόπο την οποιαδήποτε της οποιαδήποτε λογική αυτής της μορφής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει όλες τις κινητοποιήσεις των πολιτών της Νεμέας και των χωριών της και θα σταθεί στο πλευρό τους. Όπως στηρίζουμε τον αγώνα που δίνεται στις Σκουριές και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, που παρατηρούνται περιβαλλοντολογικά και οικονομικά σκάνδαλα το ίδιο θα κάνουμε εδώ και είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε να μην δημιουργηθεί ένα έκτρωμα που μόνο δεινά θα φέρει στην περιοχή μας.

Διαβάστε περισσότερα »