Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για το φορολογικό: Κακόγουστη παράσταση Σαμαρά, ενώ επίκειται αφαίμαξη


«Κακόγουστη παράσταση» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ την προσπάθεια εμφάνισης του πρωθυπουργού ως υπερασπιστή της μεσαίας τάξης και δήθεν διαφωνούντος με τις σκληρές ρυθμίσεις του φορολογικού, όπως αυτές είχαν διαρρεύσει από πηγές της κυβέρνησής του. Συγκεκριμένα, στη χθεσινή του ανακοίνωση, σημείωσε: «Η τακτική των 'διαρροών' από πλευράς κυβέρνησης κάθε φορά που πρόκειται να πάρει σκληρά μέτρα για την πλειοψηφία της κοινωνίας είναι γνωστή και δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση το φορολογικό νομοσχέδιο. Το δήθεν κακό υπουργείο Οικονομικών με τις σκληρές προτάσεις και ο δήθεν καλός πρωθυπουργός που έρχεται να τις διορθώσει δεν πείθουν κανέναν και η κακόγουστη παράστασή τους αποτελεί άλλη μια πρόκληση για την κοινωνία που πλήττεται βάναυσα από τα ακραία μέτρα φτωχοποίησης.» Έτσι κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στοχεύει από τη μια μεριά στην αφαίμαξη των εισοδημάτων των μισθωτών, των συνταξιούχων, των ελεύθερων επαγγελματιών ενώ από την άλλη μεριά «αφήνει προκλητικά στο απυρόβλητο» τα μεγάλα εισοδήματα και το μεγάλο επιχειρηματικό και εφοπλιστικό κεφάλαιο.
Για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είχε μιλήσει, στην προχθεσινή του ομιλία στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας αναδεικνύοντας όχι μόνο τις επιπτώσεις του στα μεσαία στρώματα και τους εργαζόμενους αλλά και τη σύνδεσή του με τη διαπλοκή. Ενδεικτικό ήταν ότι έθεσε ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση του φαινομένου μετατροπής του φορολογικού συστήματος «σε προστατευόμενο από το πολιτικό κατεστημένο 'βιότοπο της διαπλοκής' με στοχευμένες φοροαπαλλαγές». Μετά τη λίστα Λαγκάρντ, απόδειξη του παραπάνω ισχυρισμού -σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα- είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που εκτός από κοινωνικά άδικο είναι και παράλογο: «Γιατί η υπερφορολόγηση είναι το ισχυρότερο κίνητρο για τη φοροδιαφυγή». Ωστόσο έστρεψε τα βέλη του και προς τους δανειστές, κατηγορώντας τους για «πολιτική υποκρισία», καθώς εγκαλούν τους πλούσιους στην Ελλάδα ότι δεν πληρώνουν φόρους, την ώρα που «η τρόικα επιβάλλει τη φορολογική ασυλία τους».
Ο Αλ. Τσίπρας πρόταξε την ανάγκη ενός νέου φορολογικού συστήματος, «δίκαιου, απλού, διαφανούς και αποτελεσματικού», που θα διευρύνει, όπως είπε, τη φορολογική βάση με το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, με την αύξηση των φορολογικών εσόδων των νομικών προσώπων στο ύψος του μέσου όρου της Ευρωζώνης και την κατάργηση της νόμιμης φοροαποφυγής.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου