Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Δημ. Στρατούλης: «Η κυβέρνηση καταργεί ουσιαστικά τον κατώτερο εγγυημένο μισθό και προωθεί σταδιακά τη μείωση του σε τριτοκοσμικά επίπεδα»


Δήλωση του Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και υπεύθυνου ΕΕΚΕ Εργασίας, σχετικά με τα σημερινά δημοσιεύματα για την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για την κατάργηση του κατώτερου εγγυημένου μισθού
Η κυβέρνηση με πράξη υπουργικού συμβουλίου, μη τολμώντας ούτε καν να προσπαθήσει να το περάσει με κανονικό νομοσχέδιο, δηλαδή ουσιαστικά με νέο αντικοινοβουλευτικό νομοθετικό πραξικόπημα, καταργεί την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με την οποία συμφωνούνταν μεταξύ εργατικών και εργοδοτικών φορέων ο κατώτερος μισθός, γυρίζοντας τη χώρα ως προς αυτό το θέμα 80 χρόνια πίσω. 

Ο κατώτερος μισθός θα ορίζεται πλέον από τον εκάστοτε Υπουργό Εργασίας, ο οποίος θα μπορεί να τον μειώνει οποτεδήποτε, μονομερώς και ανεξέλεγκτα.

Στόχος της κυβέρνησης να φτάσει τον κατώτερο μισθό, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της από το μνημόνιο 2,  στα εξευτελιστικά επίπεδα των χωρών της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Ρουμανία κλπ), ώστε να εξασφαλίσει φτηνό εργατικό δυναμικό με εργασιακές σχέσεις γαλέρας στους επίδοξους δήθεν επενδυτές του εγχώριου και διεθνούς κεφαλαίου. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καλεί όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους και μικρομεσαίους επαγγελματίες σε παλλαϊκό ξεσηκωμό για να μην περάσει ο οριστικός ενταφιασμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η νέα κατεδάφιση του κατώτερου μισθού και συνεπακόλουθα η διάλυση των συνδικάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει δεσμευτεί ότι, εάν με την ψήφο και τους αγώνες του λαού σχηματιστεί κυβέρνηση της Αριστεράς, θα προχωρήσει στην επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και στην αναζωογόνηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, δημοκρατίας και οικονομικής και κοινωνικής ανόρθωσης.
Διαβάστε περισσότερα »