Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

EΠΕΚΤΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΑΛΙ ΜΠΕΡΙΣΑ

 
ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΕΣ ΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΠΟ ΠΡΕΒΕΖΑ ΩΣ ΠΡΕΣΕΒΟ,ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ!
 
Σε επεκτατικές, προκλητικές και ανιστόρητες δηλώσεις επεδόθη ο γνωστός και μη εξαιρετέος Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, δείχνοντας το πνεύμα που κινούνται οι υπεραντιδραστικοί κύκλοι της γείτονος.
Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Ora News, στη διάρκεια δεξίωσης στην Αυλώνα για τα 100 χρόνια της ανεξαρτησίας της Αλβανίας, ο αλβανός πρωθυπουργός ανέφερε στο πλαίσιο ομιλίας του: «Την πιο βαθειά ευγνωμοσύνη γι΄ αυτή την αδελφική υποδοχή. Θα διαβάσω εδώ, ενώπιων σας, τα λίγα αυτά λόγια που έγραψα σ΄ αυτή την περγαμηνή: Στην Αυλώνα, στους πολίτες της, στον Ισμαήλ Κεμάλι Βλόρα και τους άλλους άνδρες του έθνους, οι οποίοι ανακήρυξαν στην αιώνια αυτή πόλη, στις 28 Νοεμβρίου 1912, την ανεξαρτησία της Αλβανίας, την ανεξαρτησία της Εθνικής Αλβανίας, της Αλβανίας όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα».
Εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για τις δηλώσεις του αλβανού πρωθυπουργού, περί «Μεγάλης Αλβανίας», με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από την ανεξαρτησία της χώρας, ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ματαίωσε την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στα Τίρανα.
Τέτοιου είδους δηλώσεις, τονίζει το ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση για τη ματαίωση της επίσκεψης, δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος φιλίας, εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών, και στην ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως στον πολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό τομέα.
Διευκρινίσεις σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Μπερίσα, έσπευσε να δώσει από την πλευρά της η εκπρόσωπος του αλβανού πρωθυπουργού, Έρλα Μεΐλι. Όπως ανέφερε η κ. Μεΐλι σε ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της αλβανικής κυβέρνησης, η δήλωση του κ. Μπερίσα «αναφέρεται στο ιστορικό πλαίσιο 100 χρόνων πριν και δεν εκφράζει καμία εδαφική διεκδίκηση σε βάρος των γειτόνων μας του Νότου, του Βορρά ή της Ανατολής».
 
ΣΥΡΙΖΑ: Ανιστόρητη και επικίνδυνη η εθνικιστική υστερία
Η εθνικιστική υστερία φωνών που δεν υπηρετούν την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών και των κυβερνήσεων στην περιοχή μας, είναι ανιστόρητη, επικίνδυνη και ρίχνει λάδι στη φωτιά των ακροδεξιών χώρων που εκμεταλλεύονται ανεύθυνα τέτοιες δηλώσεις, ανέφερε ο υπεύθυνος Εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ Κ. Ήσυχος σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Σαλί Μπερίσα.
Η κατόπιν εορτής διορθωτική δήλωση της αλβανικής κυβέρνησης, συνέχισε, σε καμιά περίπτωση δεν επισκιάζει, αλλά ούτε και απαλύνει εκφράσεις τέτοιου είδους, οι οποίες θρέφουν μεσαιωνικού τύπου σκοταδιστικές αντιλήψεις.
Όπως υποστήριξε, οι δυο γειτονικοί λαοί οφείλουν να στρέψουν την πλάτη τους στη μισαλλοδοξία και να αγωνιστούν από κοινού ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και τη νεοαποικιοκρατία που είναι ο κοινός εχθρός τους.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα επιμείνει στη διασφάλιση ομαλών διακρατικών σχέσεων, που πρέπει να διέπουν όλες τις κυβερνήσεις στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, όπου οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις καραδοκούν προκειμένου να εκμεταλλευτούν προς όφελός τους κάθε εστία αστάθειας, όπως περίτρανα αποδεικνύεται αυτές τις μέρες στην πολύπαθη Μέση Ανατολή», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου