Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ: ΟΠΛΟ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΦΑΡΕΤΡΑ!



*Toυ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΣΙΜΗ

Η πρόταση για κυβέρνηση της Αριστεράς είναι ένα αποφασιστικό όπλο στην πάλη των εργαζομένων και του ελληνικού λαού εναντίον των πολιτικο-οικονομικών ελίτ και του κράτους τους.
Εκτιμώ ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς όχι μόνο δεν θα έχει πρόβλημα κυβερνητικών συμμαχιών αλλά αντιθέτως όσο ενισχύεται η κινητοποίηση του κόσμου της εργασίας και αυξάνεται η πολιτική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο η ιδέα της ενότητας όλων των αριστερών δυνάμεων στη βάση ενός μίνιμουμ αλλά συνεκτικού, προοδευτικού και ριζοσπαστικού προγράμματος θα υπερνικά τις δεδομένες δυσκολίες που θα προκύψουν. Η προοπτική άλλωστε νέων και ευρείας έκτασης προς τα αριστερά πολιτικών ανακατατάξεων θα ανοίγει νέες πόρτες σε ευρύτερες προοδευτικές συμπράξεις.
ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΙΤΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ;
Κάποιες δυνάμεις της Αριστεράς θεωρούν ότι η συμμετοχή ενός κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς δεν μπορεί να είναι επιθυμητή.
Πράγματι, ένας ριζοσπάστης αριστερός, ο οποίος προσπαθεί μέσω της συμμετοχής σε μια κυβέρνηση να προχωρήσει σε κοινωνικές μεταρρυθμίσεις στα αστικά πλαίσια σίγουρα περιορίζεται από τα αυστηρά τοποθετημένα όρια του αστικού κράτους και του αστικού νόμου.
Επιπλέον, μέσα στα αστικά πλαίσια ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα είναι από τη φύση του κόμμα αντιπολίτευσης με στόχο την ριζοσπαστικοποίηση του κόσμου και την ενεργό συμμετοχή του στην προάσπιση των συμφερόντων του.
Χωρίς να ισχυρίζομαι ότι είναι ίδιας φύσης πρόβλημα, οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς είχαν στο παρελθόν έρθει αντιμέτωπες με ένα ανάλογης φύσης ερώτημα :
είναι θεμιτή η συμμετοχή των κομμάτων της ριζοσπαστικής αριστεράς στα αστικά κοινοβούλια; Το συγκεκριμένο ερώτημα είχε αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και αντιπαράθεσης για πολλούς μαρξιστές μεταξύ των οποίων ο Λένιν και η Ρόζα Λούξεμπουργκ.
Η άποψη που κυριάρχησε ήταν ότι ως αντιπολίτευση , εντός του κοινοβουλίου, ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς μπορεί, να υπερασπίζει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.
Πιστεύω λοιπόν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επιζητά μια κυβέρνηση της Αριστεράς η οποία θα είναι , όπως προαναφέρθηκε, όπλο στην λαϊκή φαρέτρα και θα μπορεί να οδηγήσει στις απαραίτητες ρήξεις και ανατροπές!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Ή ΤΗΣ «ΑΡΙΣΤΕΡΟ-ΔΕΞΙΑΣ»;
Μια κυβέρνηση, στο βαθμό βέβαια πάντα κατανοείται ως μέσον για την ανατροπή του συστήματοςκαι όχι για τη διαχείρισή του, πρέπει να δρα με ομοιογενή τρόπο. Να έχει δηλαδή την απαιτούμενηιδεολογική συνοχή ώστε να μπορεί να δρα με κοινή στρατηγική και στόχευση.
Στην λογική αυτή είναι αδύνατος ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης με «κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ» αλλά και με συμμετοχή κομμάτων της «λαϊκής δεξιάς», κομμάτων αρχηγοκεντρικών αλλά και κομμάτων που ίσως προέλθουν από τα σπλάχνα του αστικού και μνημονιακού μπλοκ όπως π.χ. ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΝΔ .
Σε καμία περίπτωση, βέβαια, δεν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκλείσει κοινωνικές συμμαχίες με τουςμικρομεσαίους, αντίθετα μάλιστα είναι επιβεβλημένη η συνεργασία των μικρομεσαίων αγροτών και των μικρομεσαίων βιοτεχνών και εμπόρων με την σύγχρονη εργατική τάξη, τον κόσμο της μισθωτής εργασίας και τους ανέργους. Οι στόχοι άλλωστε σε αυτή την ιστορική συγκυρία είναι σαφέστατα κοινοί: κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων, διαγραφή του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους του χρέους κλπ.
Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι, για να πετύχει μια αριστερή κυβέρνηση, πρέπει να προχωρήσει πέρα και πάνω από τις διαχειριστικές επιδιώξεις των αστικών και συστημικών κομμάτων!
«ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ» ΜΕ ΚΟΡΜΟ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ: ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ ΣΕ ΜΙΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
Μια κυβέρνηση που δεν θα είναι μια κυβέρνηση της Αριστεράς, με προοδευτικό και σοσιαλιστικό ορίζοντα, είναι αδύνατον να προχωρήσει στις απαραίτητες ρήξεις και ανατροπές. Κάτω από τηνπίεση του χρηματιστικού κεφαλαίου και των πολιτικο-οικονομικών ελίτ, εγχώριων και παγκόσμιων θα αναγκαστεί σε πλήρη αναδίπλωση. Επιπλέον, δεν θα είναι σε θέση, με τη δράση της ως κυβέρνηση, να "επαναστατικοποιήσει" συνειδήσεις και να τονώσει την λαϊκή αυτενέργεια.
Η κυβέρνηση αυτή, η οποία θα είναι μια κυβέρνηση «αριστερο-δεξιά» ή «αριστερό-κεντρώα» ή τελοσπάντων μια κυβέρνηση με συμμετοχή αστικών πολιτικών δυνάμεων, θα είναι, κατά την άποψή μου,εκ προοιμίου έτοιμη για μια αντιδραστική στροφή.
Και τούτο γιατί οι μη-ριζοσπαστικές φωνές στο εσωτερικό μιας τέτοιας κυβέρνησης (από τις οποίες θα εξαρτάται όμως η μακροημέρευσή της), θα την συμπαρασύρουν μοιραία, και μαζί μ' αυτήν τον ίδιο τονΣΥΡΙΖΑ, σε συνεχείς συντηρητικές μετατοπίσεις! Μια τέτοια κυβέρνηση θα καταντήσει αναπόφευκταέρμαιο των ορέξεων του χρηματιστικού κεφαλαίου και των ελίτ!
Εξ' άλλου, και αυτό είναι καθοριστικής σημασίας, ακόμα και μια κυβέρνηση της Αριστεράς, που μπορεί να δώσει πολλές νικηφόρες κοινοβουλευτικές μάχεςδεν θα δει τους καρπούς των νικών της αν δεν στηριχτεί παράλληλα στους σκληρούς ενωτικούς αγώνεςεκτός του κοινοβουλίου, των καταπιεσμένων λαϊκών μαζών!
Επιπλέον, μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με αστικές-συντηρητικές προσμίξεις , ίσως τελικά, συμβάλλει και σε κάτι ακόμα χειρότερο. Η σύγχρονη εργατική τάξη "δεμένη" από την συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση δεν θα μπορεί να ρίξει όλο το βάρος της στην πάλη. Χωρίς να ξεχνάμε ότι η συμμετοχή μιας αριστερής δύναμης σε μια κυβέρνηση τέτοιου τύπου μπορεί να δημιουργήσει αποστροφή και βίαιη εχθρότητα απέναντι σε κάθε πολιτική σε ευρύτατα λαϊκά στρώματα και να ενθαρρύνει στροφή της σε φασιστικές δήθεν «αντισυστημικές» αυταπάτες!
Αντίθετα, μια κυβέρνηση της συμπαραταγμένης Αριστεράς μπορεί να αποτελέσει έναν σύμμαχο στην περαιτέρω ενεργοποίηση και ριζοσπαστικοποίηση του σύγχρονου εργατικού κινήματος στις μάχες που θα κληθεί να δώσει. Μόνο μια τέτοια κυβέρνηση έχει ρεαλιστικές πιθανότητες να σταθεί όρθια στον πόλεμο που θα δεχθεί το εγχείρημα της αντιμνημονιακής ανατροπής από τις πολιτικο-οικονομικές ελίτ της χώρας αλλά και τις παγκόσμιες, και να χαράξει μια νικηφόρα προοπτική με ορίζοντα το σοσιαλισμό!
Συμπερασματικά, ενδεχόμενη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση με αστικές προσμίξεις θα αποτελούσε ιστορικό λάθος, το οποίο η ελληνική Αριστερά στο σύνολό της θα πληρώσει με βαρύ τίμημα... Γι' αυτό άλλωστε είναι επιτακτική ανάγκη, έστω και την ύστατη στιγμή, να υπάρξει μια μεγάλη ενωτική πρωτοβουλία στα πλαίσια της Αριστεράς, με βάση ένα μίνιμουμ συνεκτικό καιανατρεπτικό πρόγραμμα, με συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ , της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και όλων των ριζοσπαστικών αριστερών δυνάμεων της χώρας!
*Ο Χρήστος Κασίμης είναι μέλος του συντονιστικού του ΣΥΡΙΖΑ Χαλανδρίου

1 σχόλιο: