Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Πρωτοβουλία ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο


Ανίκανη και επικίνδυνη χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ την κυβέρνηση, η οποία "βάζει στον πάγο" χιλιάδες νοικοκυριά την ώρα που η θερμοκρασία πέφτει και το ψύχος έρχεται. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή, η οποία προβλέπει τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο.

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ: Η κυβέρνηση «βάζει στον πάγο» χιλιάδες νοικοκυριά

Οι χαμηλές, σχεδόν πολικές θερμοκρασίες που υπάρχουν αυτές τις μέρες σε όλη την Ελλάδα, παράλληλα με την αδυναμία πολλών συμπολιτών μας να ζεστάνουν φυσιολογικά τα σπίτια τους, αυξάνει τον κίνδυνο των αρνητικών συνεπειών για την υγεία τους.

Η κυβέρνηση, που είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την εξαθλίωση της κοινωνίας, αποδεικνύεται και σε αυτό το ζήτημα ότι είναι ανίκανη και επικίνδυνη.

Ανίκανη, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ώστε να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα συνολικό σχέδιο για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια με παράλληλη προώθηση εναλλακτικών μορφών θέρμανσης που θα είναι αποδοτικές και θα κοστίζουν φθηνότερα για όλους τους πολίτες.

Επικίνδυνη, γιατί με την ανάλγητη πολιτική της δεν διστάζει ακόμα και αυτή την περίοδο να επιμένει στον πολύ υψηλό ΕΦΚ στο πετρέλαιο καθώς και στην αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ «βάζοντας στον πάγο» χιλιάδες νοικοκυριά με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παίζει άλλο με αυτό το θέμα. Πρέπει άμεσα να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο και να πάρει πίσω την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ για να μην συμβούν τα χειρότερα. 


Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για το πετρέλαιο θέρμανσης 


Η ενέργεια αποτελεί αγαθό πρώτης ανάγκης και είναι απαραίτητο για τη θέρμανση, τον φωτισμό, τη συντήρηση και το μαγείρεμα των τροφίμων, την τροφοδοσία με ζεστό νερό και την εκτέλεση οικιακών εργασιών. Η πρόσβαση και η χρήση ενέργειας καθορίζουν ως εκ τούτου τη δυνατότητα των πολιτών να έχουν αξιοπρεπή διαβίωση.

Το πετρέλαιο θέρμανσης είναι είδος πρώτης ανάγκης και επιβίωσης και επομένως δεν θα έπρεπε να επιβαρύνεται με κανένα φόρο (ειδικό φόρο, Φ.Π.Α.). Συνεπώς επιβάλλεται να υπάρξει κατάργηση όλων των φόρων.

Κύριος στόχος της παρούσας προσθήκης-τροπολογίας στο Σ/Ν «ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» είναι η ακύρωση της κοινωνικά άδικης εξίσωσης προς τα πάνω των ειδικών φόρων των πετρελαίων θέρμανσης και κίνησης, που έχει πλήξει βάναυσα τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών. Το απαράδεκτο και αναποτελεσματικό μέτρο της εξίσωσης των φόρων –με το πρόσχημα της αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου - οδήγησε τα νοικοκυριά, ακόμη και στις πιο κρύες περιοχές της χώρας,  στο να μειώσουν δραματικά την κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης με αποτέλεσμα από τη μια μεριά οι πολίτες να στερούνται, εν μέσω χειμώνα, το αγαθό της θέρμανσης και  από την άλλη το Δημόσιο  να μην έχει όφελος από αύξηση των φορολογικών εσόδων. Όσο δε για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου πετρελαιοειδών –όπως πάγια υποστηρίζουμε– απαιτείται η ύπαρξη αντίστοιχης πολιτικής βούλησης και όχι φορομπηχτικά μέτρα «εξόντωσης» των πολιτών.

Προτείνουμε λοιπόν την άμεση ακύρωση της εξίσωσης των ειδικών φόρων στα πετρέλαια θέρμανσης και κίνησης και την επιστροφή –ως πρώτο βήμα στα πλαίσια της συνολικότερης εξέτασης του θέματος με σκοπό κανένα νοικοκυριό να μην στερείται το αγαθό της θέρμανσης αλλά και με γνώμονα την αύξηση των δημοσίων εσόδων – στο καθεστώς που ίσχυε τον Μάρτιο του 2011.

Συγκεκριμένα τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο επίπεδο του Μαρτίου του 2011, δηλαδή στα 0,21 € στα 1.000 λίτρα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να διαμορφωθεί στα 0,90 € περίπου το λίτρο από το 1,30 € που είναι σήμερα.

Για τους λόγους αυτούς, προτείνεται η παρακάτω προσθήκη στο Σ/Ν «ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»:

Τροπολογία-Προσθήκη

·            Στο άρθρο 16 προστίθεται παράγραφος 3 με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Καταργούνται οι διατάξεις της  παρ.8 του άρθρου 36 του νόμου 3986/2011 και της παρ.4 του άρθρου 38 του νόμου 4024/2011 και επανέρχονται σε ισχύ οι αντίστοιχες διατάξεις του νόμου 2960/2001».

 
Οι προτείνοντες βουλευτές

Θανάσης Πετράκος

Δημήτρης Γελαλής

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Παναγιώτης Λαφαζάνης

Στέφανος Σαμοΐλης

Ευγενία Ουζουνίδου

Παναγιώτης Κουρουμπλής

Δημήτρης Στρατούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου