Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Συνέντευξη Θοδωρή Βασιλακόπουλου στα "Νέα της Νεμέας"




1) Τι σας ώθησε στην Πολιτική;

Μα στην πολιτική είμαστε όλοι! Επομένως δε με ώθησε κάτι ιδιαίτερο, με την έννοια του εξαιρετικού γεγονότος. Αν ισχύει το Αριστοτελικό «άνθρωπος φύσει πολιτικό ζώο» τότε το ερώτημα θα έπρεπε να απευθύνεται σε όλους εκείνους που απέχουν από την ενεργό πολιτική και «αναθέτουν» την πολιτική τους έκφραση στους κατ’ επάγγελμα πολιτικούς, δηλαδή στους πλέον ακατάλληλους να ασχοληθούν με την ουσία της δημοκρατίας, δηλαδή τη λαϊκή συμμετοχή.
Αν ερμηνεύω καλά το ερώτημά σας, και εννοείτε τι με έκανε να κάνω πιο ενεργή αυτή τη συμμετοχή με όρους προσκηνίου, αυτό αφορά βέβαια την πρωτοφανή επίθεση που δεχόμαστε τα τελευταία τρία χρόνια από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, επίθεση που αφορά όλη την κοινωνία και ιδιαίτερα τους ανθρώπους της εργασίας και ιδιαίτερα τη νεολαία και τα μεσαία και χαμηλά στρώματα. Όποιος δεν εξεγείρεται απέναντι σε μια τέτοια επίθεση οφείλει να επανεξετάσει τη στάση του άμεσα! 


2) Ποιός ο ρόλος σας στο ΣΥΡΙΖΑ;


Είμαι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής, υπεύθυνος για τον τύπο, εκλεγμένο μέλος της τελευταίας συνδιάσκεψης και μέλος του Τμήματος Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, αλλά κυρίως είμαι σύντροφος ίσος μεταξύ ίσων και πολίτης μιας χώρας που θέλει να δρα και να ενεργεί ισότιμα και δημοκρατικά!

3) Πώς βλέπετε την οργάνωση του κόμματός σας στον Νομό Κορινθίας; Τί θα πράξετε σε αυτόν τον τομέα;


Η οργάνωση του κόμματος έχει σημειώσει, στο Νομό τουλάχιστον, αλματώδη πρόοδο. Έχουμε δύο νεοσύστατες οργανώσεις, της Νεμέας και του Βέλου –Βόχας, ιδιαίτερα δυναμικές όπως θα έχετε διαπιστώσει και εσείς με την οργάνωση της Νεμέας , και τη δυναμική δράση των ήδη υφιστάμενων οργανώσεων του Νομού, των οργανώσεων δηλ. της Κορίνθου, του Λουτρακίου –Αγίων Θεοδώρων, του Κιάτου και του Ξυλοκάστρου. Έχουμε πλήθος παρεμβάσεων πραγματοποιήσει ήδη: Ενδεικτικά, παρεμβάσεις στην Εφορία, τη ΔΕΗ, τον ΟΑΕΕ, στο φράγμα του Ασωπού, στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Κόρινθο (συνεχείς) και αλλού. Επίσης, πλήθος εκδηλώσεων, με τον Πάνο το Σκουρλέτη στο Λουτράκι, το Γιάννη το Μηλιό στην Κόρινθο, τους Δραγασάκη και Τσακαλώτο στο Βραχάτι και ετοιμάζουμε και κάτι ξεχωριστό στη Νεμέα.
Το πρωτεύον όμως είναι να ενεργοποιηθεί ο κόσμος και ο κάθε πολίτης, γιατί όπως προείπαμε η δημοκρατία και η ενδυνάμωσή της αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία μπορούμε να στηρίξουμε το μοντέλο της ανατροπής και να σώσουμε, όλοι μαζί, την κοινωνία. 


4) Πιστεύετε η κρίση του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο θα επηρεάσει και την Ελλάδα; Εάν ήσασταν μέλος της κυβέρνησης τι θα πράττατε στο οικονομικό κομμάτι;


Μα η κρίση του κάθε κρίκου που αποτελεί κομμάτι της αλυσίδας του ευρώ μας επηρεάζει όλους. Το θέμα δεν είναι πόσο θα μας επηρεάσει η κρίση στην Κύπρο -άλλωστε το βλέπουμε ήδη με την ματαίωση της συγχώνευσης της Εθνικής και της EUROBANK- αλλά πότε θα σταματήσουμε αυτό το θανατηφόρο σπιράλ της καταστροφής που συνίσταται στη λογική: μέτρα – ύφεση, νέα μέτρα –ακόμη μεγαλύτερη ύφεση, με τελικό θύμα την ίδια την κοινωνία και κερδισμένο το λόμπυ της νεοφιλελεύθερης συμμορίας που κρατάει τα ινία της ΕΕ στην παρούσα φάση. Να τους ανατρέψουμε ΣΗΜΕΡΑ έχουμε το χρέος. Και μετά να προχωρήσουμε στο μοντέλο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας με την κατάργηση των μνημονίων, το πάγωμα του χρέους και το γενναίο κούρεμά του - όχι σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και των μικροομολογιούχων, αλλά της ΕΚΤ αυτή τη φορά- και με το άμεσο σταμάτημα της καταστροφής.


5) Βλέπετε εκλογές στον ορίζοντα; Αν ναι πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επικρατήσει;


Πεποίθησή μας είναι ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει το βάρος των νέων μέτρων που θα κληθεί να λάβει , λόγω της πλήρους αποτυχίας της ακολουθούμενης πολιτικής. Αν δεν υπήρχαν στον ορίζοντα οι επερχόμενες εκλογές στην Γερμανία, θα είχε ήδη καταρρεύσει. Μόνο που οι προσδοκίες για την οικονομική ενίσχυση της χώρας μας μετά τις εκλογές στη Γερμανία είναι εντελώς αφελείς και αστήρικτες. Το μοντέλο που ακολουθεί η κυρίαρχη πολιτική ελίτ στη Γερμανία είναι αδιαπραγμάτευτο: λιτότητα μέχρι την ουσιαστική και οριστική κατάρρευση κάθε εργασιακού και κοινωνικού δικαιώματος σε όλη την Ευρώπη. Και αυτό ο κ. Σαμαράς και οι συγκυβερνώντες το ξέρουν πολύ καλά και το υπηρετούν πιστά σε βάρος του λαού μας και τις κοινωνίας. Θα τους το επιτρέψουμε περαιτέρω;


6) Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει στην Κορινθία;


Η Κορινθία πληρώνει εκτός του μνημονίου και των πολιτικών του και το απαράδεκτο, πρόχειρο και αντιδημοκρατικό μοντέλο του Καλλικράτη. Ένα μοντέλο που εκχώρησε αυξημένες αρμοδιότητες σε έναν περιφερειάρχη –σατράπη, ρόλο που υπηρετεί με ιδιαίτερη ζέση ο κ. Τατούλης, ερήμην κάθε κοινωνικού ελέγχου. Να ανατρέψουμε, να καταργήσουμε τον Καλλικράτη πρώτα απ’ όλα και να βγάλουμε τον Τατούλη και τους επίδοξους συνεχιστές του από το κεφάλι μας. Και μετά να αξιοποιήσουμε όλα εκείνα τα δυνατά σημεία του νομού αλλά και του τόπου μας γενικότερα: εργατικούς και φιλότιμους ανθρώπους, ποιότητα αγροτικής παραγωγής, αρχαιολογικά μνημεία, ορεινό και θαλάσσιο μέτωπο. Αν νομίζετε ότι αποτελούν πολυακουσμένα στερεότυπα έχετε την υποχρέωση να ρωτήσετε αυτούς που και τώρα ακόμη έχουν την τύχη του τόπου μας στα χέρια τους και κυβερνούν ερήμην μας: Κ. Δέδε, κ. Τατούλη, κ. Ανδριανάκο και σύμβουλοι της εκάστοτε πλειοψηφίας γιατί δεν αξιοποιείτε το δυναμικό αυτό; Γιατί αφήνετε τον τόπο μας να μαραζώνει; Γιατί μας βάζετε στο ίδιο κάδρο ευθυνών; Δεν έχετε αφήσει το παραμικρό περιθώριο στην κοινωνία να συναποφασίσει ούτε τώρα στην ύστατη ώρα της κρίσης. 


7) Όσον αφορά την εκπαίδευση, την οποία υπηρετείτε, είστε ευχαριστημένος από την υπάρχουσα κατάσταση; Τι πιστεύετε πως πρέπει να αλλάξει;


Είναι κοινότοπο, το ξέρω, αλλά η εκπαίδευση αντιμετωπίζει με την ίδια ένταση όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και η κοινωνία στα χρόνια του μνημονίου. Ο στόχος είναι προφανής: Λιγότεροι νέοι μορφωμένοι, λιγότεροι εν δυνάμει αντίπαλοι στην προσπάθεια χειραγώγησης της κοινωνίας, λιγότεροι ελεύθεροι και αυτόβουλοι πολίτες. Είναι δυνατόν αν μην έχει διοριστεί ούτε ένας εκπαιδευτικός, νέος επιστήμονας, σε δημόσιο σχολείο από το 2008 και μετά και να ευαγγελίζεσαι την αλλαγή πλεύσης;
Στα καθ’ ημάς: όχι άλλες συγχωνεύσεις σχολίων, να ανοίξει αύριο κιόλας το Δημοτικό Σχολείο στο Ψάρι (και να δούμε κι άλλες περιπτώσεις), να παλέψουμε για το ΑΤΕΙ Οινολογίας –Αμπελουργίας στη Νεμέα. Με γενναιότητα όμως και όχι μικροκομματικούς καιροσκοπισμούς."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου