Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012

Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την υπουργό Κοινωνικής Ανάπτυξης της Αργεντινής, Αλίσια Κίρχνερ


 
H αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συναντήθηκε την Πέμπτη, 27/12 με την υπουργό Κοινωνικής Ανάπτυξης, Αλίσια Κίρχνερ (αδελφή του Νέστορ Κίρχνερ). «Είμαστε ευτυχείς που σας βλέπουμε και αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες μιας κυβέρνησης που πάει κόντρα στο ρεύμα του νεοφιλελευθερισμού», είπε ο Αλ Τσίπρας. 
Η υπουργός μίλησε για την πορεία της στην πολιτική, αλλά και για την πορεία του αδερφού της, περιέγραψε πως ξεκίνησαν από την επαρχία Σάντα Κρούζ στη Νότια Αργεντινή. Βασικός άξονας της πολιτικής του Κίρχνερ ήταν η δημιουργία κοινωνικού ιστού και θέσεων εργασίας. «Δεν μιλάμε για ποτέ για πολιτικό κόστος, αλλά για κοινωνική συμμετοχή», τόνισε η υπουργός Κοινωνικής Ανάπτυξης.

Το Υπουργείο Κοινωνικής Ανάπτυξης ξεκίνησε με το 80% των αναγκών του να καλύπτεται από ξένο δανεισμό, ενώ τώρα καλύπτεται πλήρως από τον προϋπολογισμό της χώρας. Δημιούργησαν κοινωνικές δομές και 5.000.000 νέες θέσεις εργασίας. Από αυτές οι 1.300.000 ξεκίνησαν από το υπουργείο της κ. Κίρχνερ παρέχοντας ασφάλιση, σύνταξη και ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

  
Στα 8.000 χωριά της χώρας αξιοποιήθηκε το μέτρο της “μικροπίστωσης”. Το 2007 η χώρα έδωσε 350.000 μικροδάνεια από “τράπεζες καλής πίστεως” με κρατική χρηματοδότηση. Τα χρήματα έλαβαν γειτονιές, κοινότητες και συνελεύσεις που λειτουργούσαν ως συνδετικός κρίκος με μόνη προϋπόθεση να διατεθούν για παραγωγική δραστηριότητα. Δημιούργησε 750 κοινοτικά κέντρα που προσφέρουν ένα πλέγμα υπηρεσιών. Ανά τη χώρα υπάρχουν 1400 γραφεία επίλυσης προβλημάτων συντονισμού και κάθε χρόνο συναντώνται από κάθε περιοχή της χώρας για να συνδιαμορφώνουν και να ανταλλάσσουν εμπειρίες.

Τέλος, η συνάντηση έκλεισε με την υπουργό και τον Αλ Τσίπρα να συμφωνούν πως, παρά τις επιθέσεις που δέχονται από τις «μιντιακές ολιγαρχίες», «ο καθαρός λόγος είναι το πλεονέκτημά τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου