Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Αλέξης Τσίπρας: Η μνημονιακή παρτίδα δεν σώζεται ούτε με νέο μνημονιακό κόμμα



 

       Η Ελλάδα μπορεί "από πειραματόζωο της κρίσης να γίνει ο εμβρυουλκός προοδευτικών εξελίξεων σε όλη την Ευρώπη", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2013, αντιπαραθέτοντας στην υποταγή της κυβέρνησης στα σχέδια της Μέρκελ ένα εναλλακτικό σχέδιο που στηρίζεται "σε συμμαχία με τις χώρες του Νότου και σε αντιστοιχία με τους λαούς που αντιδρούν, ώστε να αντικατασταθεί η αποτυχημένη λιτότητα από ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ, για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή".

Εναλλακτική πρόταση: Κατάργηση σε ένα άρθρο όλων των μέτρων λιτότητας και, τότε, διαπραγμάτευση επί ίσοις όροις
"Διαπραγμάτευση, για την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, για μια συνολική ευρωπαϊκή λύση διαγραφής μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου", ήταν η πρόταση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.

Καρμπόν έγιναν οι πολιτικές Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ
"Οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. έγιναν καρμπόν", τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, κατηγορώντας τους ότι είπαν ψέματα στον λαό. "Αυτό ήταν το μοιραίο σας λάθος. Προκειμένου να γαντζωθείτε στην εξουσία, ξεσκεπάσατε το πραγματικό σας πρόσωπο και τώρα τίποτα δεν μπορεί πια να σταματήσει τη μοιραία εξέλιξη των πραγμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δεν θα έρθει με μια οριακή πλειοψηφία. Δεν είναι πια ένα κόμμα συνιστωσών της Αριστεράς. Είναι ο βασικός μοχλός της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας, που απαιτεί δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Η μεγάλη δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς, που πραγματώνει το συλλογικό αίτημα της κάθαρσης, της τιμωρίας, της ανατροπής. Και σύντομα, πολύ σύντομα, θα αποτελέσει τον κορμό μια νέας κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας”, υπογράμμισε.

Μνημονιακή παράταξη
"Δεν σώζεται η μνημονιακή παρτίδα. Κάνετε φιλότιμες προσπάθειες να τη σώσετε", υπογράμμισε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: "Ακόμη και αν αναδιατάξετε το πολιτικό σκηνικό, ακόμη και αν φτιάξετε μια νέα μνημονιακή παράταξη με κορμό τη Ν.Δ., στην οποία συνιστώσα θα γίνει ένα ιστορικό κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, δεν σώζεται. Το έχουν καταλάβει ακόμα και οι πιστωτές μας". Σημείωσε μάλιστα ότι στόχος των πιστωτών είναι "να περάσουν ό,τι περισσότερο μπορούν, τώρα που είστε ακόμη εσείς. Ώστε να καταστήσουν δυσχερέστερη την επαναδιαπραγμάτευση και την αλλαγή πορείας, όταν θα έρθει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ".

Ο Αν. Σαμαράς βαδίζει στα βήματα του Γ. Παπανδρέου
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε προσωπικά τον Αντώνη Σαμαρά. "Χρησιμοποιείτε την απαράδεκτη και ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων, εξισώνοντας την Αριστερά και το λαϊκό κίνημα με το φασιστικό φαινόμενο και τους νεοναζί. Βαδίζετε στα βήματα του Γ. Παπανδρέου. Χρησιμοποιώντας τα ίδια επιχειρήματα, τις ίδιες μεθόδους και τα ίδια διλήμματα ότι δήθεν θα πληρώσουμε μέχρι το τελευταίο ευρώ, παρ' όλο που τα Μνημόνια έχουν οδηγήσει σε δύο κουρέματα του χρέους", υπογράμμισε και του θύμισε ότι ο Γ. Παπανδρέου πριν 1,5 χρόνο τον αποκαλούσε "πρωθυπουργό της δραχμής, αλλά αυτό το λόμπι ούτε το αποκαλύψατε ούτε το κατονομάσατε".

Εντάχθηκε στο γερμανικό σχέδιο για την Ευρώπη
Με έμφαση ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε την "ένταξη" της κυβέρνησης στο "σχέδιο για μια γερμανική Ευρώπη", η οποία "θέλει την Ελλάδα αποικία χρέους και τον ευρωπαϊκό νότο Ειδική Οικονομική Ζώνη φθηνής και ανασφάλιστης εργασίας". Κατηγόρησε την τρικομματική κυβέρνηση ότι δεν άφησε κανένα περιθώριο να φτιαχτεί άξονας των χωρών του Νότου και γι’ αυτό απουσίασε από τη συνάντηση της Μάλτας με τους πρωθυπουργούς των χωρών του Νότου και τον Γάλλο πρόεδρο, ενώ υποδέχθηκε με κόκκινα χαλιά την Μέρκελ.
Η αντίληψη ότι "ο απευθείας άξονας Αθήνας - Βερολίνου θα είναι η λύση στο πρόβλημά μας, αφού θα μας συμπαθήσει το Βερολίνο και θα μας βοηθήσει να σωθούμε", είναι "πλήρως αναποτελεσματική" και, ως στρατηγική, "ανόητη", ενώ δεν αντιλαμβάνεται ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζοντας ότι η Μέρκελ έχει ξεκαθαρίσει τι θέλει: "Όταν η καγκελάριος δήλωσε ότι μια χώρα που έχει χρέος πάνω από 80% του ΑΕΠ δεν μπορεί να έχει εθνική ανεξαρτησία, τι νομίζατε ότι εννοούσε; Ότι το είπε κατά λάθος; Ότι της ξέφυγε;". "Τον ειδικό λογαριασμό, όπου θα τοποθετούνται όλα τα δημόσια έσοδα για να αποπληρώνονται κατά προτεραιότητα οι δανειστές, γραπτώς και εγκαίρως δεν σας τον ζήτησε ο κ. Σόιμπλε;" ρώτησε.

Η εναλλακτική πρόταση
Ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ακόμη τα ψέματα, αλλά και την αποτυχία της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί: “τα μέτρα από 11 δισ. έγιναν 19 δισ., προστέθηκαν νέα μέτρα διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, μόνο και μόνο για να κάνετε το χατίρι των τραπεζιτών”. Ωστόσο "ο καλός μαθητής δεν περνάει τη βάση. Μετεξεταστέος για τον Δεκέμβριο και βλέπουμε", σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας υπενθυμίζοντας και το ψέμα του Γ. Στουρνάρα ότι στις 16 Νοεμβρίου, θα καταρρεύσουμε και δεν θα πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις
Ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε την κυβέρνηση επειδή είναι "οι μόνοι στην Ευρώπη που δεν συζητούν καν τη διαγραφή του χρέους". "Η μόνη ρεαλιστική και σωτήρια εναλλακτική πρόταση είναι η κατάργηση με ένα νόμο και σε ένα άρθρο, όπως ακριβώς τα ψηφίσατε την Τετάρτη, όλων των μέτρων της λιτότητας που εξαθλιώνουν τη κοινωνία και γεννούν ακόμα μεγαλύτερη ύφεση. Η μόνη ρεαλιστική και σωτήρια εναλλακτική πρόταση είναι να σταματήσουμε την καταστροφική λιτότητα, να καταργήσουμε τους μνημονιακούς νόμους και τότε να κάτσουμε επί ίσοις όροις στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Και για αποπληρωμή του εναπομείναντος με ρήτρα ανάπτυξης, όπως ακριβώς συνέβη και με τη Γερμανία το 1953", τόνισε.
Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ επεσήμανε ότι γίνεται "για να σωθεί το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα" και ότι οι τράπεζες θα έπρεπε πρώτα να περάσουν στο ΤΧΣ με τις μετοχές του Δημοσίου με δικαίωμα ψήφου και να εκκαθαρίσουν τα επισφαλή δάνεια προς υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και νοικοκυριά και μετά να ανακεφαλαιοποιηθούν.
Με σαφή στόχευση στους πολίτες που "ακούν" την κυβερνητική προπαγάνδα, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ αναφέρθηκε στο "σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και για διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος", ξεκαθαρίζοντας ότι "εσείς είστε και απρόθυμοι και ανίκανοι και ακατάλληλοι να πραγματοποιήσετε. Γιατί δεν μπορεί το ίδιο πολιτικό προσωπικό που έφτιαξε αυτό το πελατειακό κράτος, οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που εγκαθίδρυσαν αυτό το καθεστώς της διαπλοκής και της διαφθοράς, να καμώνονται τώρα ότι θα μας σώσουν από το πρόβλημα που οι ίδιες δημιούργησαν".

Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, αναπόσπαστο κομμάτι τού χθες
"Είστε αναπόσπαστο κομμάτι τού χθες. Που μας οδήγησε στη καταστροφή. Είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι του αύριο. Που θα μας οδηγήσει ξανά στη δημιουργία. Όσο κι αν δυσκολεύεστε να το πιστέψετε, δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσετε αυτό το ρεύμα λαϊκής χειραφέτησης", τόνισε και κατέγραψε τον "κατάλογο" των πεπραγμένων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ: "Τα κόμματά σας είναι ταυτόσημα των σάπιων δομών της εξουσίας. Οι δομές παρέμεναν, τα πρόσωπα σταδιακά εναλλάσσονταν. Φτιάξατε ένα κράτος αναποτελεσματικό. Που δυσκολεύει και πιέζει τους ανίσχυρους, ενώ διευκολύνει τους ισχυρούς. Σπαταλήσατε δυνατότητες την περίοδο της ανάπτυξης. Δεν αφήσατε πίσω καμιά υποδομή για να προστατευτεί η κοινωνία σε μια κρίσιμη στιγμή. Φουσκωμένοι λογαριασμοί στην Ελβετία, φούσκες χρηματιστηριακές και αδηφάγες τράπεζες, τα χρέη των οποίων φορτώσατε στις πλάτες του ελληνικού λαού. Διαχειριστήκατε την πιο κρίσιμη καμπή της νεότερης ιστορίας του τόπου. Και ρίξατε την Ελλάδα στα βράχια. Δεν μπορεί να σας το συγχωρήσει ο ελληνικός λαός".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου