Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

«Σε συνθήκες φόβου…» Άρθρο του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα


At   
  Η κοινωνία καθημερινά δίνει σκληρές μάχες επιβίωσης. Μάχη για το άδειο πιάτο στο τραπέζι της, για το κλειστό καλοριφέρ στο κρύο σπίτι της, για τα εξαφανισμένα φάρμακα , για την εργασία που χάνεται, την αγροτική παραγωγή που χτυπιέται, για την επιχείρηση που κλείνει. Η κοινωνία δίνει καθημερινή μάχη να επιβιώσει, να σώσει ό,τι σώζεται.
Υπάρχει όμως μία ακόμα μάχη την οποία ο ελληνικός λαός δίνει, και πολύ σύντομα θα κληθεί να δώσει, με όλη του την  ψυχική δύναμη. Τη μάχη εναντίον του φόβου.
Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που δυστυχώς όταν μας κυριεύσει, μας φέρνει ακριβώς αυτό που φοβόμαστε. Τρανή απόδειξη η κατάσταση στην οποία βρεθήκαμε, ελάχιστους μήνες, μετά τις εκλογές.
Οι εκτελεστές του μνημονίου και οι υπηρέτες του,  δεν αυτοσχεδίασαν την επικοινωνιακή τους πολιτική. Τη σχεδίασαν και την εφάρμοσαν με μεγάλη σπουδή. Δεν είναι της παρούσης να την αναπτύξω, αλλά πιστεύω ότι ήταν υποδειγματική και άξια να μελετηθεί. Θα αναφέρω όμως πώς ξεκίνησε. Ξεκίνησε απαξιώνοντας τον Έλληνα πολίτη. Διαλάλησαν  σε όλους τους τόνους και σε όλα τα μήκη και πλάτη ότι είναι τεμπέλης. Και στη συνέχεια τον ενοχοποίησαν με το περιβόητο «μαζί τα φάγαμε».
Από τότε  μέχρι σήμερα ειπώθηκαν τα πάντα, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα ΜΜΕ (αυτά τα δύο πλέον συγκατοικούν στα ίδια κέντρα αποφάσεων). Θεωρώ όμως, ότι η κορύφωση της επικοινωνιακής τους πολιτικής, εκεί όπου επένδυσαν όλη τους την ενέργεια, ήταν στο συναίσθημα του φόβου.
   Εκτίμησή μου είναι ότι στις πρόσφατες εκλογές,  ένας από τους σημαντικούς λόγους που αθροίζεται μαζί με συγκεκριμένους άλλους, που στέρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκροτήσει Κυβέρνηση της Αριστεράς,  ήταν ο φόβος που νιώσαμε μπροστά στο άγνωστο. Διότι κι εμείς νιώσαμε φόβο. Όμως δεν αφήσαμε να μας κάνει κουμάντο. Του επιτρέψαμε απλώς να μας κάνει πιο υπεύθυνους. Τίποτα περισσότερο. Πολλοί, όμως, ψηφοφόροι συμπολίτες μας υπέκυψαν στην ανεκδιήγητη χρήση φόβου που έκανε η μνημονιακή κυβέρνηση.
   Κι όμως, η καταστροφή που επαγγέλονταν ότι θα τους βρει αν έρθει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο τη ζούσαν ήδη, αλλά την έφεραν μετά τις εκλογές, σε όλο της το τραγικό μεγαλείο, αυτοί που εμπιστεύτηκε.
   Είμαι βέβαιος ότι παράλληλα με τη βίαιη πάταξη κάθε είδους αντίστασης, η κυβέρνηση του κυρίου Σαμαρά και όσων τη στηρίζουν, στη διάρκεια της επόμενης προεκλογικής περιόδου, θα επιστρατεύσουν εκ νέου, εκτός από τη λάσπη εναντίον μας, και το φόβο. Θα τον επαναφέρουν στην ημερήσια επικοινωνιακή τους διάταξη, επιδιώκοντας να χειραγωγήσουν τους ψηφοφόρους.
Γνώμη μου είναι ότι αυτή τη φορά οι συμπολίτες μας θα κρατήσουν την ψυχραιμία τους. Διότι αυτή η «άγνωστη καταστροφή» με την οποία θα συνεχίσουν να τους απειλούν, τους είναι πλέον γνωστή. Αυτή η καταστροφή που ευαγγελίζονται ότι θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν γίνει κυβέρνηση, την έχουν φέρει ήδη, οι ίδιοι.
Φοβόμαστε αυτό που δεν ξέρουμε. Η ελληνική κοινωνία όμως πλέον ξέρει. Έμαθε από τους εκατοντάδες ανθρώπους που εξωθήθηκαν στην αυτοκτονία, έμαθε από τους πεινασμένους που απλώνουν τα χέρια για την ελάχιστη δωρεά, έμαθε από τους νέους που 60% είναι άνεργοι, από τις μανάδες που δεν μπόρεσαν να ταΐσουν τα παιδιά τους.  Άρα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από εμάς, παρά μόνο να κερδίσει.
Διαβάστε περισσότερα »

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ-ΠΑΤΡΩΝ


Σήμερα, 14/02/2013, το μεσημέρι στις 14:40, 300 περίπου αγρότες του Κιάτου προχώρησαν συμβολικά σε μπλόκο της εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών. Δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν απρόκλητα στους αγρότες κάνοντας χρήση χημικών και συνέλαβαν 3 αγρότες και έναν περαστικό!

Οι συλληφθέντες κρατούνται στο Αστυνομικό Τμήμα Κορινθίας και θα οδηγηθούν αύριο στον Εισαγγελέα με την αυτόφωρο διαδικασία παρ’ ότι έκαναν εγγράφως αίτημα για νοσηλεία και είναι γνωστής διαμονής και μη ύποπτοι φυγής.

Οι νέοι και οι νέες του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καλούν τους εργαζόμενους, τη νεολαία και όλα τα πληττόμενα τμήματα της κοινωνίας, να βρεθούν στην πρώτη γραμμή των λαϊκών αγώνων και να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και το δικαίωμα τους σε μία αξιοπρεπή ζωή.

Τασσόμαστε αλληλέγγυοι/ες στους συλληφθέντες και καλούμε αύριο για παράσταση διαμαρτυρίας στις 9:00 το πρωί έξω από τα δικαστήρια της Κορίνθου.

Ή εμείς ή αυτοί!
Διαβάστε περισσότερα »

Κάλεσμα στα δικαστήρια της Κορίνθου (15-02-2013)

Όλοι αύριο (15/2) στα δικαστήρια της Κορίνθου στις 9.00 το πρωί! Δικάζονται στο αυτόφωρο η τέσσερις συλληφθέντες στο μπλόκο των αγροτών στο Κιάτο! Δυναμική απάντηση στην καταστολή της κυβέρνησης των μνημονίων! Να είμαστε όλοι εκεί!
Διαβάστε περισσότερα »

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ‏


    
    Η σημερινή απροκάλυπτη επίθεση των ΜΑΤ κατά των αγροτών που επιχείρησαν με ειρηνικό τρόπο να κλείσουν συμβολικά την Εθνική Οδό Κορίνθου – Πατρών, αποδεικνύει ότι οι επιθέσεις της κυβέρνησης στον κόσμο της εργασίας, που βάλλεται από τα μνημόνια και την αντιλαϊκή της πολιτική, και ο κατήφορος της καταστολής, που έχει υιοθετήσει, δεν έχει σταματημό. Είναι απαράδεκτο και εντελώς αντιδημοκρατικό να συλλαμβάνονται, σαν κοινοί εγκληματίες, πολίτες που διαμαρτύρονται και διεκδικούν το δίκιο τους. 
    Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων και τη δέσμευση από την αστυνομική διεύθυνση ότι δεν θα προβεί ξανά σε τέτοιες ενέργειες.
Καλούμε κάθε δημοκρατικό πολίτη με την παρουσία και τον αγώνα του να προστατεύσει τα δημοκρατικά μας δικαιώματα. 
Διαβάστε περισσότερα »

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Να νικήσουν οι αγρότες! Μήνυμα από το ΣΥΡΙΖΑ ΥΠΑΑΤ-Φορέων-Περιφερειακών δομών



Λίγο πριν την επίσημη ίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ ΥΠΑΑΤ-Φορέων-Περιφερειακών δομών, οι αρχικοί σύντροφοι και συντρόφισσες αισθανόμαστε ότι είναι απαραίτητο ένα μήνυμά μας προς τους αγωνιζόμενους αγρότες.
Όσες και όσοι δουλεύουμε σε αυτό το Υπουργείο, τους εποπτευόμενους φορείς και τις αντίστοιχες περιφερειακές υπηρεσίες και θεωρούμε εαυτούς ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζουμε όχι απλά την ολόψυχη αλληλεγγύη μας στους δοκιμαζόμενους αγρότες, αλλά δηλώνουμε ότι είμαστε διαθέσιμες και διαθέσιμοι για ο,τιδήποτε χρειαστούν στους αγώνες τους.
Δουλεύοντας τόσα χρόνια κοντά στη μικρή και μεσαία αγροτιά γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι έχει συμβεί.
Αναγνωρίζουμε όχι μόνο τα προβλήματα που ο καθένας καταλαβαίνει (ΦΠΑ, ρεύμα, πετρέλαιο, εισφορές σε ΕΛΓΑ, «δωρεά» της ΑΤΕ στην «Πειραιώς», καρτέλ, συνεταιρισμοί κλπ).
Ξέρουμε ότι η νέα ΚΑΠ (2014-2020) εξανεμίζει τις επιδοτήσεις.
Ξέρουμε ότι ο βασικός στόχος της συγκυβέρνησης με την κωδική ονομασία «τα δίνω όλα στο κεφάλαιο» είναι να αφήσει την αγροτική παραγωγή στα χέρια των αγορών, που θέλουν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα, χωρίς το ενοχλητικό «δημόσιο συμφέρον», χωρίς κανένα έλεγχο και με μυθικά κέρδη. Γι’ αυτό και μαζί τους, διαλύει και τις δημόσιες γεωτεχνικές υπηρεσίες, όπως το ΥΠΑΑΤ, τους εποπτευόμενους φορείς του (ΕΦΕΤ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ, ΕΛΓΟ κλπ) και τις υπηρεσίες της περιφέρειας.
Ξέρουμε ότι οι αγρότες δεν «έφαγαν όλοι μαζί» τις επιδοτήσεις και δεν μπορούσαν να κάνουν «ανταγωνιστικές» τις καλλιέργειές τους, όταν είχαν να «ανταγωνιστούν» με την Ινδία και την Κίνα, την Αφρική και την Αμερική. Και μάλιστα, με τη… διαμεσολάβηση των κανονισμών και συμφωνιών των θηρίων της ΕΕ, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), του FAO (Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων του ΟΗΕ), του UNCTAD (Συμβούλιο Εμπορίου & Ανάπτυξης του ΟΗΕ) και εν τω μέσω της Monsanto, Bayer, Basf κλπ.
Είμαστε στο πλευρό και στη διάθεση των αγροτών στα μπλόκα τώρα, στα γραφεία μας και στα χωράφια τους αργότερα, γιατί πιστεύουμε πως ένα κοινό μέτωπο αγροτών-εργαζομένων-ανέργων-νεολαίας, με συντονισμένες κι αποφασιστικές κινητοποιήσεις είναι ικανό να ανατρέψει τη συγκυβέρνηση της διάλυσης κάθε κοινωνικού αγαθού και υπηρεσίας.
Μαζί μπορούμε να ακυρώσουμε τα μνημόνια, να γλυτώσουμε τα χωράφια μας, τα σπίτια μας, τις δουλειές μας, τα νοσοκομεία και τα σχολεία μας, από τις αδηφάγες «αγορές».
Μαζί μπορούμε να εξασφαλίσουμε τρόφιμα φτηνά, ποιοτικά και υγιεινά για όλο το λαό, προστατεύοντας, ταυτόχρονα το περιβάλλον και την υγεία όσων ασχολούνται με τη γεωργία.
Καλή συνέχεια στους αγώνες όλων μας και με τη νίκη!

Διαβάστε περισσότερα »

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Η ΒΙΟ.ΜΕ. επαναλειτουργεί στα χέρια των εργατών (βίντεο)


Αναδημοσιεύουμε ένα εξαιρετικό ρεπορτάζ του alterthess για το εγχείρημα των εργατών της ΒΙΟ.ΜΕ. να πάρουν το εργοστάσιο στα χέρια τους... Να πάρουν τηζωή τους στα χέρια τους...

Το εργοστάσιο της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής ανοίγει και οι εργαζόμενοι όντες 19 μήνες απλήρωτοι και ουσιαστικά άνεργοι θα ξαναεργαστούν. Όχι, δεν ήρθε κανένας εμίρης από το Κατάρ στην Θεσσαλονίκη να επενδύσει, ούτε φυσικά η κυβέρνηση αποφάσισε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ερήμωσης της βιομηχανικής ζώνης στη Θεσσαλονίκη.  

Το εργοστάσιο της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής εγκαταλελειμμένο από την εργοδοσία του από τον Μάιο του 2011 ανοίγει με πρωτοβουλία των εργαζομένων και υπό τον πλήρη έλεγχό τους. Να σημειωθεί ότι η Βιομηχανική Μεταλλευτική (ΒΙΟ.ΜΕ.) θυγατρική της ΦΙΛΚΕΡΑΜ παράγει χημικά προϊόντα - οικοδομικά υλικά για τον κατασκευαστικό κλάδο και σύμφωνα με τους εργαζόμενους αλλά και με στοιχεία οικονομικών περιοδικών μέχρι να εγκαταλειφθεί ήταν μια κερδοφόρα επιχείρηση. Η εργοδοσία οδήγησε σε πτώχευση την μητρική εταιρεία απολύοντας τους εργαζόμενους της ενώ στην θυγατρική εταιρεία Βιομηχανική Μεταλλευτική κήρυξε σταδιακά στάση πληρωμών αφήνοντάς το εργοστάσιο και τους εργαζόμενους στην τύχη τους.

Σε επίσχεση εργασίας από τον Μάιο του 2011 οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕΤ διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους  και παράλληλα ξημεροβραδιάζονται στο εργοστάσιο σε 24ωρες βάρδιες καθημερινά προκειμένου να προστατέψουν τον εξοπλισμό.  


Το καλοκαίρι μην έχοντας άλλη λύση πήραν την απόφαση να επαναλειτουργήσουν το εργοστάσιο υπό εργατικό έλεγχο, απόφαση που την στήριξαν άμεσα κοινωνικές και πολιτικές συλλογικότητες της πόλης δημιουργώντας ένα κίνημα αλληλεγγύης το οποίο μετέφερε το μήνυμα του αγώνα τους σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.Δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα οι εφημερίδες  ούτε το «είπε» η τηλεόραση αλλά όλο αυτό το διάστημα  οι εργαζόμενοι προσπαθούσαν να πείσουν τόσο την πολιτεία αλλά και την κοινωνία της Θεσσαλονίκης ότι  όταν τα αφεντικά  «εξαφανίζονται»   οι εργαζόμενοι μπορούν και χωρίς αυτά .

Σε αντίθεση με την υποστήριξη που βρήκαν από την κοινωνία υλική και ηθική, το υπουργείο δεν τους έδωσε  παρά μόνο υποσχέσεις και δηλώσεις του τύπου... «είναι ώριμες οι συνθήκες να περάσουν τα εργοστάσια στα χέρια των εργαζομένων». …Από την πλευρά του ο εργοδότης ξεκαθάρισε ότι δεν ενδιαφέρεται να ξανασχοληθεί με το εργοστάσιο το οποίο όσο καιρό είναι εγκαταλελειμμένο συσσώρευε ακόμα περισσότερα χρέη. Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι ήδη έχουν κάνει προσφορά εξαγοράς των μετοχών της επιχείρησης ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν θα επωμιστούν τα χρέη της προηγούμενης διοίκησης. Παράλληλα έχουν καταθέσει στο υπουργείο το πρόγραμμα επανεκκίνησης της παραγωγής και διεκδικούν την οικονομική στήριξη του εγχειρήματός τους μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ για άνεργους που επιθυμούν να ξεκινήσουν δικιά τους επιχείρηση όσο και την δημιουργία νομικού πλαισίου που θα επιτρέπει και θεσμικά την λειτουργία του εργοστασίου από έναν εργατικό συνεταιρισμό και υπό την διεύθυνση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων.  

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Μάκης Αναγνώστου στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε την Πέμπτη στο ΕΚΘ η λειτουργία του εργοστασίου θα ξεκινήσει σταδιακά. Στις πρώτες προτεραιότητες των  εργαζομένων είναι να πουλήσουν μέσω πλειστηριασμού το κατεσχεμένο στοκ της επιχείρησης στα δύο τρίτα της τιμής των προϊόντων προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για την αγορά πρώτων υλών. Σύμφωνα με τον Μ. Αναγνώστου η πώληση των προϊόντων αναμένεται να φέρει στα ταμεία περίπου 200.000 ευρώ.  Τα χρήματα που χρειάζονται για την πλήρη επανεκκίνηση της παραγωγής είναι πολύ περισσότερα αλλά αυτά όπως και οι προμηθευτές αναμένεται να βρεθούν. Ήδη προτάσεις έχουν γίνει από fund αλληλεγγύης στη Λατινική Αμερική όπως το Working World,  μία μη κερδοσκοπική βάση στην Αργεντινή που δημιουργήθηκε για την υποστήριξη των συνεταιρισμών και την ανάκτηση εγκαταλελειμμένων εργοστασίων. Το εγχείρημά αυτό πρόκειται ακόμη να στηρίξουν έμπρακτα οργανώσεις τόσο από την Ολλανδία, τη Δανία  την Αυστρία αλλά και Ιταλία ενώ ψηφίσματα υποστήριξης έχουν εκδώσει συλλογικότητες σε πολύ περισσότερες χώρες.

Οι εργαζόμενοι το τελευταίο διάστημα έχουν φτάσει σε οριακά σημεία επιβίωσης και δηλώνουν  ότι δεν μπορούν να περιμένουν άλλο τις υποσχέσεις του υπουργείου για βοήθεια.  Αποφάσισαν, έτσι, να προχωρήσουν άμεσα στην λειτουργία τους εργοστασίου στην βάση ενός διαφορετικού μοντέλου οργάνωσης της εργασίας το οποίο επιδιώκουν να επεκταθεί και σε άλλα εργοστάσια που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Με την πρωτοβουλία τους αυτή  και με την έμπρακτη αλληλεγγύη της κοινωνίας χτίζουν, έτσι, στην πράξη την ελπίδα ότι ένας καινούργιος κόσμος είναι εφικτός.

Στο πλαίσιο του ανοίγματος του εργοστασίου θα γίνουν οι εξής δράσεις:

Την Κυριακή 10/2, στις 6 το απόγευμα, στον «Αλέξανδρο» θα  πραγματοποιηθεί μία πανελλαδική συνέλευση πρωτοβουλιών αλληλεγγύης στη ΒΙΟ.ΜΕ., τη Δευτέρα 9/2, στις 5 μ.μ., στην Καμάρα, θα γίνει συγκέντρωση και πορεία και στη συνέχεια, στις 8 μ.μ., στο «Ιβανώφειο», θα δοθεί συναυλία οικονομικής υποστήριξης με τον Θ. Παπακωνσταντίνου, τον Γ. Χαρούλη και τους Χαΐνηδες. 

Την Τρίτη 10/2 το εργοστάσιο ανοίγει με συνέντευξη τύπου μπροστά στην πόρτα του εργοστασίου. Συγκεντρώσεις για όσους θέλουν να παραστούν θα γίνουν στις 11 π.μ. στην Καμάρα και στις 12.00 στο ΙΚΕΑ.


Ρεπορτάζ: Σταυρούλα Πουλημένη
Επιμέλεια βίντεο: Σταυρούλα Πουλημένη-Αιμιλία Κουγιουμτζόγλου
Διαβάστε περισσότερα »