Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Δ. Κοδέλας: Να ξεσηκωθούν οι αγρότες



Τοποθέτηση του Δ. Κοδέλα για το ζήτημα της φορολογίας των αγροτών στησυνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, όπου συζητείται το ΣχέδιοΝόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Παρασκευή10/01/2014: 

Δ. Κοδέλας: “ Να ξεσηκωθούν οι αγρότες, ώστε έτσι να ακουστεί η φωνήτους, μια φωνή επιβίωσης αλλά και μια φωνή μιας Ελλάδας που θέλει ναπαράγει”

“Κύριε Υπουργέ, κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι το βασικότερο πρόβλημα, αυτό του φορολογικού, που θέσαμε και έθεσα, μετ’ επιτάσεως πριν δυο μέρες, φαίνεται ότι δεν απασχολεί με την ίδια ένταση ούτε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, αλλά ούτε και αρκετούς συναδέλφους βουλευτές, οι οποίοι έχουν ψηφίσει τα συγκεκριμένα μέτρα. Το λέω αυτό, γιατί τα προβλήματα στους αγρότες, δεν αφορούν απλά την ανεπαρκή εγκύκλιο του ανεκδιήγητου Χ. Θεοχάρη, που εκδόθηκε 31.12.2013, αλλά αφορά γενικότερα ότι αυτός ο νόμος, αυτός ο τρόπος φορολόγησης των αγροτών είναι εξοντωτικός, δημιουργεί τεράστια προβλήματα και θα ωθήσει χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους εκτός παραγωγής πολύ άμεσα.

Με αυτήν την έννοια, νομίζω, ότι είναι τελείως αναντίστοιχη και η έμφασηπου έχει δοθεί σε αυτό το ζήτημα στην τρίτη συνεδρίαση σήμερα της ΕπιτροπήςΠαραγωγής και Εμπορίου, που συζητά νομοσχέδιο του Υπουργείου ΑγροτικήςΑνάπτυξης και Τροφίμων και νομίζω, ότι πραγματικά είμαστε ως Κοινοβούλιο καιως Επιτροπή, πολύ μακριά από τις αγωνίες και την απόγνωση που νιώθουν οιπαραγωγοί σε όλη τη χώρα και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Σεσυζητήσεις με παραγωγούς, δεν τους ενδιαφέρουν καθόλου τα θέματα πουσυζητάμε σήμερα στο νομοσχέδιο.

Ούτως ή άλλως είναι αποσπασματικά και επιμέρους. Δεν υπάρχει καμίασοβαρή νομοθετική ρύθμιση που να αγγίζει κάποια από τα σοβαρά προβλήματατων παραγωγών. Ακόμα και το θέμα των δανείων και αυτό τίθεται εν αμφιβόλω, αντελικά θα προλάβουμε να κατατεθεί κάτι και επ’ αυτού. Με αυτή την έννοια, όλος οκόσμος συζητάει για τη νέα φορολογική λαίλαπα που του επιφυλάσσετε και απότην άλλη η αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, παρουσία και τουΥπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συζητάει άλλα. Και πιστέψτε με,τα θεσμοφόρια δεν απασχολούν καθόλου αυτή τη στιγμή τους αγρότες της χώραςμας.

Όπως και να έχει, νομίζω, ότι αν έτσι είναι η κατάσταση, το μόνο που μένειστους αγρότες είναι πραγματικά να ενεργοποιηθούν, να ξεσηκωθούν, ώστεέτσι να ακουστεί η φωνή τους, μια φωνή επιβίωσης αλλά και μια φωνή μιαςΕλλάδος που θέλει να παράγει, που μπορεί να παράγει και που δυστυχώς,με τις μνημονιακές πολιτικές καταστρέφεται ακόμα και ο παραγωγικός ιστόςκαι η πρωτογενής παραγωγή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου