Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Ερώτηση στη Βουλή για τα χρέη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς τους ΟΤΑ


Θέμα: Η ρύθμιση χρεών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς τους ΟΤΑ είναι επιβεβλημένη για τη βιωσιμότητά τους.  

Είναι γνωστό ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις πλήττονται από τη σημερινή οικονομική κρίση και κυρίως από τις εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας, που συρρικνώνουν την αγοραστική δύναμη των λαϊκών στρωμάτων. Βλέπουν καθημερινά τα εισοδήματά τους να εκμηδενίζονται, ενώ τα χρέη τους αυξάνονται δραματικά, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στο κλείσιμο δεκάδες χιλιάδες από αυτές και η ανεργία να εκτινάσσεται σε πρωτοφανή επίπεδα. Παρόλο που η ρύθμιση των οφειλών των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, τουλάχιστον για όσο διάστημα διαρκεί η ύφεση, αποτελεί βασικό αίτημα των συλλογικών φορέων τους, η πρόσφατη ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών όχι μόνο  δεν έλυσε το θέμα της είσπραξης εσόδων από το Δημόσιο, ούτε τα προβλήματα βιωσιμότητας και ρευστότητας των επιχειρήσεων, αλλά επιπλέον εξαιρεί και τις οφειλές τους προς τους ΟΤΑ.
Οι οφειλές προς τους ΟΤΑ αφορούν σε τέλη επί των ακαθαρίστων εσόδων 0,5% ή 5%, οι προσαυξήσεις των οποίων μπορούν να ξεπεράσουν και το 100% της αρχικής οφειλής. Αντίστοιχα στη ρύθμιση δεν εντάσσονται ούτε οι οφειλές για τέλη κατάληψης πεζοδρομίου και χρήσης κοινόχρηστων χώρων, η κεφαλαιοποίηση των οποίων μπορεί να αγγίξει μέχρι το 200% της αρχικής οφειλής. Σημειώνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι πρώην Καποδιστριακοί Δήμοι δεν προχωρούσαν στην είσπραξη αυτών των τελών, ως αντιστάθμισμα στην συνεισφορά των επιχειρήσεων στην τοπική οικονομία, ενώ αντίθετα οι νέοι Καλλικρατικοί Δήμοι, στην πλειοψηφία τους, έχουν κινήσει τις διαδικασίες είσπραξης αυτών των ποσών ακόμη και αναδρομικά σε βάθος πενταετίας.
           Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί ένα δυσβάσταχτο φορτίο για τους ήδη εξαντλημένους οικονομικά μικρούς επαγγελματίες. Παράλληλα, η μη υπαγωγή των οφειλών προς τους ΟΤΑ σε ειδική ρύθμιση καθιστά αδύνατη την εξόφλησή τους, με αποτέλεσμα να υποστούν βαρύτατες οικονομικές απώλειες και οι Δήμοι. Χωρίς ειδική ρύθμιση, αφενός δεν επανενεργοποιούνται οικονομικά οι οφειλέτες και αφετέρου δεν ενισχύονται τα ταμεία των Δήμων και συνεπακόλουθα οι τοπικές οικονομίες.

Επειδή, για να αντιμετωπισθεί η δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις από τη συνεχιζόμενη ύφεση, πρέπει να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο ριζοσπαστικών ρυθμίσεων που θα τους διευκολύνουν να παραμείνουν βιώσιμοι, κάτι που θα διευκολύνει τελικά και την αύξηση των εσόδων των ΟΤΑ.
Επειδή, η πλήρης κατάρρευση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων συνεπάγεται την κατάρρευση των τοπικών αγορών, της απασχόλησης και των εσόδων των Δήμων.

Ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί:

1)      Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν προκειμένου να υπαχθούν σε μία δίκαιη και τολμηρή ρύθμιση οι οφειλές προς τους ΟΤΑ των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και των μικρών επαγγελματιών; 




Οι ερωτώντες βουλευτές

Λαφαζάνης Παναγιώτης

Στρατούλης Δημήτρης


Τσακαλώτος Ευκλείδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου